Tuesday, November 27, 2007

V americkom Annapolise je dnes veľká mierová konferencia o Blízkom Východe

10.00
Na dosiahnutie trvalej mierovej dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi bude nutné veľké kompromisy. Včera to povedal americký prezident George Bush - deň pred veľkou medzinárodnou mierovou konferenciou o Blízkom východe, ktorá sa dnes začína v Annapolise, v štáte Maryland. Pozvaných je 50 delegácií.

Najmenej 64 policajtov utrpelo zranenia počas druhej noci zrážok medzi bezpečnostnými silami a mladistvými výtržníkmi na predmestiach Paríža. Stav piatich policajtov je vážny. Výtržnosti prepukli po tom, ako policajná hliadka cez víkend zrazila a zabila dvoch mladíkov vo Villiers-le-Bel na parížskom predmestí Val-d'Oise.

Vzťahy medzi mládežou a policajtmi na niektorých parížskych predmestiach obývaných prevažne imigrantmi sú štandardne napäté. Smrť dvoch mladých imigrantov na predmestí Clichy-sous-Bois následkom zásahu elektrickým prúdom, ktorí boli údajne na úteku pred políciou, viedla v roku 2005 k dva mesiace trvajúcim nepokojom, Tie sa rozšírili aj do ostatných častí Francúzska.

Jedenásť nezvestných baníkov, po ktorých pátrali záchranné tímy v súvislosti s výbuchom v bani v Doneckej oblasti, dnes oficiálne vyhlásili za mŕtvych a stanovili tak konečný počet obetí najhoršieho banského nešťastia na Ukrajine na 100. Požiare, ktoré budú kilometer pod zemským povrchom horieť pravdepodobne ešte celé týždne, výrazne sťažovali prácu záchranárov. Podľa tvrdenia odborníkov výbuch bane 18. novembra zapríčinila poškodená elektroinštalácia.

Ministra pôdohospodárstva už dnes odvolá prezident Ivan Gašparovič. Vedenie HZDS nakoniec rozhodlo, že Jureňu vo funkcii vystrieda Mečiarova favoritka a ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová. Kramplová vyštudovala poľnohospodársku akadémiu v bulharskom Plovdive. Už v minulosti bola ministerkou zahraničia a šéfkou Úradu vlády.


Hedviga Malinová sa bude sťažovať v Štrasburgu. Opozícia sa nielen pre spomínaný prípad ale aj nedoriešenú kauzu Malinová obula do ministra Kaliňáka. Prípadom študentky Hedvigy Malinovej sa bude zaoberať dokonca aj Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu. Obrátila sa naň pre "neľudské a ponižujúce zaobchádzanie" vyšetrovacích orgánov.

Dvaja slovenskí hokejisti sa zapísali do kanadského bodovania v štyroch zápasoch zámorskej NHL v noci na utorok. Spokojnejší zo svojich dvoch bodov za asistencie bol obranca Bostonu Zdeno Chára, pretože aj tie prispeli k víťazstvu medveďov na ľade Philadelphie 6:3. Útočník NY Islanders Miroslav Šatan v 38. minúte svojím presným zásahom vyrovnával stav zápasu s Dallasom na 2:2, lenže hostia už v 35 sekunde záverečnej tretiny zásluhou Modana išli znova do vedenia a stav 3:2 už z rúk nepustili.

*****************************
Polooblačno až oblačno a miestami snehové prehánky, najmä na severe. Vietor od severu do 8m/s. Najvyššia teplota 0 až 4, na severe väčšinou okolo -2 st.
Na horách vo výške 1500 m teplota -7 st.

UPOZORNENIE:
Pri silnom vetre sa budú v horských oblastiach miestami vytvárať
snehové jazyky alebo zaveje.