Tuesday, November 27, 2007

Pripravil Michal Novák: Americký prezident George Bush dnes povedal, že nastal ten "správny čas" na mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi

16:00 27.11.2007

Americký prezident George Bush dnes povedal, že nastal ten "správny čas" na mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ale pripustil, že cesta k nemu bude náročná. Bush poznamenal: "Dosiahnutie tohto cieľa nebude jednoduché - ak by to bolo ľahké, stalo by sa tak už dávno." "Dnes aj Palestínčania aj Izraelčania chápu, že pomôcť druhému uvedomiť si túžby je kľúčom k pochopeniu svojich vlastných - obe (strany) požadujú nezávislý, demokratický a životaschopný Palestínsky štát," dodal americký prezident.

Vodiči autobusov v Maďarsku dnes opäť prestali pracovať na protest proti vládnemu plánu sprísniť podmienky predčasného odchodu do dôchodku. Pre štrajk, ktorý trval od skorých ranných hodín do siedmej rána. Zrušiť museli okolo 4 tisíc liniek autobusového dopravcu Volán. Ide o posledný zo série štrajkov proti ekonomickým reformám maďarskej vlády. Minulú stredu štrajkovalo viac ako 10 tisíc zamestnancov železníc a letísk, ku ktorým sa pripojili aj učitelia. Medzi plánovanými reformami je zvýšenie veku odchodu do dôchodku a umožnenie vstupu súkromných zdravotných poisťovní do systému doteraz štátneho zdravotníctva.

Vojaci zastavili v meste Tadží pri Bagdade svadobný sprievod a s prekvapením zistili, že nevesta aj ženích sú hľadaní teroristi. Vojakov najprv zarazilo, že všetci svadobčania boli muži. Ženích odmietol zdvihnúť nevestin závoj, keď ho o to požiadali. Vojaci preto všetkým prikázali, aby z auta vystúpili. Pri prehliadke zistili, že vo svadobných šatách a závoji bol hľadaný terorista Haider al-Bahádlí a ženíchom bol Abbás al-Dobbí,tiež obvinený z terorizmu.

Pri streľbe vojenskej hliadky USA na minibus zomreli v Bagdade tri ženy a jeden muž. Armáda USA incident potvrdila s tvrdením, že v autobuse zomreli dvaja cestujúci. "Dnes ráno v Bagdade strieľali koaličné jednotky na minibus potom, ako jeho vodič nereagoval na varovný výstrel," uviedla armáda. "Autobus išiel po ceste, po ktorej je zakázané pohybovať sa iným dopravným prostriedkom ako osobným autám.

Odchod pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa z čela armády nepoznačí odhodlanie krajiny bojovať proti terorizmu, informovalo ministerstvo vnútra. Tieto vyjadrenia prišli v čase Mušarráfovej rozlúčky s vojakmi a deň pred konečným odchodom z armády. Po ôsmich rokoch vojenskej vlády zloží Mušarráf vo štvrtok prísahu ako civilný prezident.

Najmenej 77 policajtov bolo zranených v noci počas nepokojov v okolí Paríža. Mladiství výtržníci podpálili vyše 60 áut vrátane autobusu a nákladného auta a päť vládnych budov. Výtržníci vyčíňali v šiestich oblastiach severne od francúzskej metropoly, ktoré boli tiež dejiskom nepokojov v roku 2005. Policajti proti výtržníkom použili slzný plyn a gumové náboje. Vzbúrenci v mestách pri Paríži boli vyzbrojení benzínovými bombami, fľašami s kyselinou a bejzbalovými pálkami.

Pavol Paška ostáva aj po dnešnom tajnom hlasovaní vo funkcii predsedu Národnej rady SR. Návrh na jeho odvolanie podporilo 59 poslancov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 111 členov zákonodarného zboru.Rozpad vládnej koalície zatiaľ nehrozí.

Miroslav Jureňa už nie je ministrom pôdohospodárstva. Prezident dnes akceptoval návrh premiéra a odvolal ho z funkcie. Zároveň na jeho miesto menoval Zdenku Kramplovú. Jureňa je prvým odvolaným ministrom Ficovej vlády. Exminister opäť zasadol do poslaneckej lavice, kde zaujal miesto vedľa predsedu hnutia Vladimíra Mečiara.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,56
USD1 22,56
GBP1 46,70

Sport

Hokejová Extraliga:
Poprad sa predstaví v Skalici.
Kežmarok privíta Martin. Do Trenčína cestujú Kočice, Nitra privíta Lipt. Mikuláš, na Slovane bude bojovať Zvolen a Slovensko 20 si zhrá proti Žiline

Hádzanárom Tatrana Prešov prisúdil žreb európskych klubových súťaží za súpera v osemfinále Pohára víťazov pohárov mužov španielsky tím Valladolid. Slovenský šampión začne doma 9./10. februára 2008, odveta na Pyrenejskom polostrove je na programe o týždeň neskôr. Prešovčania zo žrebu nie sú nadšení.

****************

V noci bude jasno až polojasno, na severe a východe spočiatku zväčšená oblačnosť a ojedinele sneženie.
Najnižšia nočná teplota -4 až -9, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši pri vyjasnení -9 až -14 st.

Zajtra cez deň slnečno, zrána v nižších polohách ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -6 st.
Slabý premenlivý vietor.