Thursday, November 29, 2007

Pripravil Michal Novák: Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf zložil dnes prezidentský sľub

10:00 29.11.2007

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf zložil dnes prezidentský sľub. Mušarráf zložil prísahu ako civilný prezident po prvýkrát po tom, čo sa pred ôsmimi rokmi dostal k moci po štátnom prevrate. Mušarráf, ktorý kedysi povedal, že vojenská uniforma je jeho "druhou kožou", označil svoju prísahu za "míľnik" pri prechode krajiny k demokracii.

Lekára, ktorý ponúkal ošetrenie zraneným bojovníkom al-Kájdy, odsúdili v New Yorku na 25 rokov väzenia. Verdikt má odradiť ostatných od pomáhania teroristom. Súd uznal doktora vinným ešte v máji z úmyslu poskytovať materiálnu pomoc teroristom, ktorých chcel liečiť, aby sa mohli vrátiť do Iraku a bojovať proti americkým jednotkám.

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpi dnes s dlho očakávaným prejavom k národu. Viaceré zdroje sa zhodujú, že práve v ňom by mohol určiť svojho nástupcu, prípadne oznámiť, čo bude on sám robiť po marcových prezidentských voľbách, v ktorých už kandidovať podľa doterajších vyhlásení nemieni, a podľa ústavy ani nemôže.

Národná rada pokračuje v prerokovávaní návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Napriek tomu, že ide o zákon roka, veľkú pozornosť vypočuť si názory naň v poslaneckých radoch ani u členov vlády zatiaľ nevzbudzuje. V rokovacej sále sedí niekoľko poslancov vládnej koalície a opozície. V rozprave by mala vystúpi ešte päťdesiatka poslancov, prevažne opozičných.

55 ročný Juraja N. zo Zvolena. včera popoludní v Novej Bani podpálil benzínku. Na čerpacej stanici, zo stojana rozlial asi 8 litrov benzínu. Keď k nemu prišli zamestnanci čerpacej stanice, muž zapálil zápalku a hodil ju do rozliateho benzínu. K výbuchu nedošlo. Požiar sa podarilo rýchlo uhasiť. Jurajovi hrozí 10 rokov za mrežami.

Vo vysokohorskom teréne Západných a Vysokých Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej stupnice. Vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň.

Kurzy NBS:
EUR1 33,25
USD1 22,55
GBP1 46,59

Sport

V úvodných pretekoch ženskej série Severoamerického pohára zjazdárok obsadila Veronika Zuzulová 17. miesto. V stredisku Keystone v americkom Colorade zvíťazila v obrovskom slalome Rakúšanka Kathrin Zettelová

V stredajších zápasoch 5. kola futbalovej Ligy majstrov 2007/08 si postup do osemfinálovej fázy zabezpečili FC Chelsea a AC Miláno.

Výsledky stretnutí zámorskej hokejovej NHL:

Buffalo - St. Louis 3:4 - Andrej Sekera (Buffalo) 1+0
N. Y. Islanders - Ottawa 3:2 po samost. nájazdoch - Andrej Meszároš (Ottawa) 2+0
Washington - Florida 1:2 po samost. nájazdoch - Richard Zedník 1+0, Jozef Stümpel (obaja Florida) 0+1
Minnesota - Phoenix 3:1 - Marián Gáborík (Minnesota) 1+0
Colorado - Edmonton 4:2
San Jose - Los Angeles 2:3 po samost nájazdoch

Vo Venezuele budú v budúcnosti hodiny tikať inak ako v ostatnom svete. 9. decembra totiž prezident Hugo Chávez nechá časomieru vo svojej juhoamerickej krajine posunúť o pol hodinu späť. Protiamericky zameraný Chávez svoje rozhodnutie zdôvodnil slovami, že zadelenie do časových zón s celými hodinami svetu nariadili Spojené štáty.

****************

Prevažne polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo
zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 0 až +4, na severe miestami okolo -2 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st.
Juhovýchodný až južný vietor 10 až 20 km/h.