Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák: Fico požiadal Jureňu aby odstúpil

11:00 22.11.2007

Francúzske regionálne odbory železničnej dopravy postupne hlasujú za ukončenie štrajku železničiarov. Do ulíc však majú vyjsť funkcionári, ktorí odmietajú o znižovanie stavov v štátnej správe. V krajine naďalej trvá napätie na školách a univerzitách, ktoré odmietajú návrh zákona o autonómii univerzít.

Pakistanský Najvyšší súd, po vyhlásení výnimočného stavu v krajine obsadený sudcami lojálnymi voči prezidentovi, zamietol aj poslednú sťažnosť voči znovuzvoleniu prezidenta Parvíza Mušarráfa do funkcie. Päť hlavných námietok zamietol súd ešte v pondelok. Mušarráf predtým oznámil, že ak Najvyšší súd potvrdí legitimitu jeho víťazstva v októbrových prezidentských voľbách, vzdá sa postu najvyššieho veliteľa armády v prípade.

Austrálsky premiér John Howard a jeho hlavný opozičný rival Kevin Rudd sa aj tesne pred parlamentnými voľbami snažia získať na svoju stranu čo najviac voličov. Vyzerá to tak, že sobotňajšie voľby budú politickým bojom na život a na smrť. V prieskumoch zatiaľ tesne vedie Kevin Rudd.

Severná a Južná Kórea sa dnes dohodli na dennom harmonograme nákladnej železničnej dopravy. Pravidelnú prepravu cez prísne strážené hranice obnovia obe krajiny budúci mesiac po viac ako päťdesiatich rokoch. Nákladné vlaky začnú dennú prevádzku po jej slávnostnom otvorení 11. decembra. Testy cezhraničnej premávky sa na 20-kilometrovej trati uskutočnili v máji, čo je vnímané ako míľnik smerom k zjednoteniu krajín, ktoré sú technicky stále vo vojnovom stave.

Premiér Robert Fico požiadal dnes ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Premiér by takýto postup Jureňu považoval za prejav vysokej politickej kultúry a privítal by to. Pokiaľ minister pôdohospodárstva takýto krok neurobí, Fico zajtra podá prezidentovi návrh na jeho odvolanie z funkcie.

Dievča tmavšej pleti včera prepadli na Buzuluckej ulici v Košiciach traja páchatelia. Dievčinu, ktorej otec je Kubánec, najprv sotili na chodník a všetci traja ju kopali a bili. Svoje vyčíňanie navyše sprevádzali fašistickými heslami či pokrikmi "vypadni zo Slovenska". Šestnásťročná Patrícia sa bude liečiť asi desať dní.

Sport

Postupovú detektívku v kvalifikačnej E-skupine napokon rozhodli pre seba futbalisti Ruska. v Andorre vyhrali 1:0. Rusom výrazne pomohli Chorváti, ktorí už mali postup istý. Balkánci zvíťazili v Londýne na štadióne Wembley nad domácim Anglickom 3:2 a pripravili tak hrdý Albión o postup.

NHL:
Tampa Bay - New York Rangers 1:2 - Ivan Baranka (NYR) 0+1
Columbus - Florida 2:5 - Richard Zedník (FLO) 0+1
Minnesota - Vancouver 2:4 - Marián Gáborík (MIN) 2+0
Washington - Atlanta 1:5 - Marián Hossa (ATL) 0+2

*****************

Polojasno, na niektorých miestach prechodne oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto s ojedinelým mrholením. Najvyššia denná teplota 5 až 10, pri hmle 1 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +8 st.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h.