Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 22.11.2007

* Ročne zomrie v Európe na predávkovanie drogami 8 tisíc ľudí

* Pakistanský Najvyšší súd zamietol aj poslednú sťažnosť na znovuzvolenie Mušaráfa za prezidenta

* Robert Fico požiadal dnes ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie.

* V Košiciach napadli rasisti 16 - ročné dievča

Príjemný podvečer

Ročne zomrie v Európskej únii na predávkovanie drogami asi 8 tisíc ľudí. Dokument tiež uvádza, že v Európe žije asi 200 tisíc injekčných užívateľov drog, ktorí trpia vírusom HIV. Počet novo infikovaných vzrástol v roku 2005 zhruba o 3500. Takmer milión Európanov je nakazených hepatitídou typu C. Najrozšírenejšou nezákonnou drogou v Európe ostáva konope. Spotreba kokaínu, druhej najrozšírenejšej drogy, stúpa.

Pakistanský Najvyšší súd, po vyhlásení výnimočného stavu v krajine obsadený sudcami lojálnymi voči prezidentovi, zamietol aj poslednú sťažnosť voči znovuzvoleniu prezidenta Parvíza Mušarráfa do funkcie. Päť hlavných námietok zamietol súd ešte v pondelok. Mušarráf predtým oznámil, že ak Najvyšší súd potvrdí legitimitu jeho víťazstva v októbrových prezidentských voľbách, vzdá sa postu najvyššieho veliteľa armády v prípade.

Rok po smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka je vyšetrovanie jeho úmrtia v slepej uličke a vzťahy medzi Britániou a Ruskom výrazne ochladli a pripomínajú časy studenej vojny. Litvinenkova otrava rádioaktívnou látkou v Londýne sprvu vyvolala zdesenie. Po tom, čo Moskva odmietla vydať hlavného podozrivého v prípade Andreja Lugového, Londýn zaviedol určité obmedzenia na udeľovanie víz. Rok po Litvinenkovej smrti bývalý agent a biznismen Lugový naďalej zostáva v Rusku, kandiduje na poslanca a vedie kampaň v médiách.

Výbor OSN pre ľudské práva odsúdil vládu v Bielorusku za jej zlé zaobchádzanie s kritikmi režimu. V tomto štáte zatýkajú opozičných politikov, odstavujú nezávislé médiá a falšujú volebné výsledky, uvádza sa v rezolúcii, ktorú výbor veľkou väčšinou schválil. Celkovo podľa ich údajov bieloruská vláda zneužíva súdnictvo pre vlastné ciele. Bielorusko postup Výboru pre ľudské práva kritizuje a tvrdí, že v grémiu neexistuje otvorená debata. Schváleniu sa údajne neúspešne pokúšalo zabrániť Rusko.

Vietnam sa pripravuje evakuáciu približne 500 tisíc ľudí pred silným tajfúnom, ktorý smeruje k jeho južnému pobrežiu. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 133 kilometrov za hodinu. Tisíce vietnamských vojakov zmobilizovali na pomoc obyvateľstvu, 200 tisíc rybárov a takmer 40 tisíc lodí sa muselo vrátiť do prístavu. Tajfún by mal územie zasiahnuť koncom týždňa.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes uviedol, že silné euro, ktoré sa nachádza na rekordných hodnotách voči doláru, je problémom pre európskych exportérov. " Dolár dnes oslabil voči euru na rekordné minimum ako aj na historické minimum voči košu šiestich hlavných svetových mien. V neprospech americkej meny taktiež hrajú predpovede spomalenia ekonomického rastu USA v budúcom roku.

Obrovská ropná škvrna pri južnom pobreží Ruska zabila viac ako 15 tisíc vtákov a otrávila vyše 20 tisíc. Je "nemožné určiť presný počet uhynutých vtákov. Mŕtve vtáky vyplavené na breh sú pokryté asi päťdesiatcentimetrovou vrstvou ropnej zmesi. Okolo 2 tisíc ton pohonných palív sa vylialo do ekologicky citlivých vôd Kerčskej úžiny v Čiernom mori po silnej búrke 11. novembra , ktorá potopila päť lodí vrátane ropného tankera.

Majetok bývalého šéfa nebankových subjektov, odsúdeného Vladimíra Fruniho, začnú prevážať z Chorvátska na Slovensko už tento mesiac. Ministerstvo spravodlivosti podniklo právne kroky, všetko ostatné okolo prepravy zabezpečuje Národná ústredňa Interpol. "Prevoz majetku sa uskutoční v troch etapách.

Dievča tmavšej pleti včera prepadli na Buzuluckej ulici v Košiciach traja páchatelia. Dievčinu, ktorej otec je Kubánec, najprv sotili na chodník a všetci traja ju kopali a bili. Svoje vyčíňanie navyše sprevádzali fašistickými heslami či pokrikmi "vypadni zo Slovenska". Šestnásťročná Patrícia sa bude liečiť asi desať dní.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,46
USD1 22,56
GBP1 46,53

Sport

Slovan Bratislava sa v najbližšom období bude musieť zaobísť bez svojej najväčšej hviezdy - útočníka Mareka Urama. Najproduktívnejší hráč aktuálneho ročníka si v utorok v domácom stretnutí proti HC Košice poškodil meniskus v pravom kolene a už zajtra ho budú operovať.

Tretím trénerom v hokejovej Slovnaft extralige, ktorý v tejto sezóne predčasne skončil, sa stal kouč MsHK Žilina Vladimír Hiadlovský. Vedenie klubu sa s ním na tomto kroku dohodlo po vzájomnej dohode a hľadá mu iné miesto v štruktúrach klubu. Na jeho post nastúpil jeho asistent Richard Turaz.

Dni Steva McClarena na trénerskej lavičke anglickej futbalovej reprezentácie sú spočítané. Odvolanie spečatilo dnes mimoriadne zasadnutie výkonného výboru Anglickej futbalovej asociácie. Ostrovania nestačili v domácom prostredí na reprezentáciu Chorvátska, ktorej podľahli 2:3. McClaren mal podpísanú zmluvu do roku 2010, odstupné za zrušenie kontraktu je približne 2,5 milióna libier.


*****************

Vnoci bude zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmlisto, na horách a miestami aj v nižších polohách polojasno.
Najnižšia nočná teplota +3 až -2, na juhozápade miestami okolo +5 st.
Zajtra cez deň polojasno až oblačno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmlisto a ojedinele slabé mrholenie.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +7 st.
Prevažne južný vietor 10 až 20 km/h.