Monday, November 26, 2007

pripravila katarína plavčanová Desiatky mladých ľudí zaútočili včera večer na policajnú stanicu na jednom z parížskych predmestí.

10.00
Desiatky mladých ľudí zaútočili včera večer na policajnú stanicu na jednom z parížskych predmestí. Dôvodom útoku bola smrť dvoch neplnoletých motocyklistov v neďalekom mestečku Vielliers-le-Bel, ktorí zahynuli pri zrážke s hliadkovým autom polície. Mladí výtržníci hádzali na budovu stanice zápalné fľaše. Jeden policajt utrpel vážne poranenie tváre, keď sa pokúsil s útočníkmi vyjednávať. V okolí policajnej stanice dav výtržníkov poškodil niekoľko áut a podpaľoval kontajnery.

Koncom roku 2005 otriasla francúzskymi mestami vlna násilností vyvolaná smrťou dvoch mladých ľudí, ktorí utekali pred políciou. Centrami nepokojov boli predmestia obývané prevažne prisťahovalcami. Vyčíňanie si odniesli tisíce áut a verejných budov.

Požiare v južnej Kalifornii sa v priebehu včerajšieho dňa podarilo požiarnym tímom dostať pod kontrolu. Pomohlo tomu aj priaznivejšie počasie. Plamene v Malibu zničili približne 1900 hektárov a donútili k evakuácii okolo 10 tisíc ľudí z lukratívnej oblasti hollywoodskych hviezd. Väčšina evakuovaného obyvateľstva sa dnes ráno mohla vrátiť späť do svojich domovov, keďže už boli mimo nebezpečenstva. Oheň zničil spolu 51 budov, z toho 49 prevažne luxusných rozľahlých niekoľkomiliónových sídiel.

Tri osoby sú nezvestné po zosuve skál v uholnej bani na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Záchranári sa snažia vyslobodiť baníkov, ktorí sú pod asi 10 metrovou vrstvou skál. Ukrajinské bane, v ktorých sa často využívajú zastarané zariadenia z čias bývalého Sovietskeho zväzu, patria medzi najnebezpečnejšie na svete. Najhoršie banské nešťastie v postsovietskom období postihlo Ukrajinu minulý týždeň, keď pri výbuchu metánu v šachte v doneckom regióne zahynulo okolo sto ľudí.

Politická kríza v Belgicku naďalej pretrváva. Napriek tomu, že od parlamentných volieb uplynulo 168 dní, flámskym a valónskym stranám, ktoré majú tvoriť novú koalíciu, sa nepodarilo prekonať názorové rozdiely na rozdelenie právomocí pre regióny a tak zostáva Belgicko stále bez vlády.

Hrozba rozpadu vládnej koalície nie je zatiaľ úplne zažehnaná. Ľudová strana HZDS sa síce rozhodla zostať v koalícii po tom, čo premiér Robert Fico presadil odvolanie ministra pôdohospodárstva z HZDS Miroslava Jureňu. Skúškou stability však bude dnešné hlasovanie o návrhu opozície na zosadenie šéfa parlamentu Pavla Pašku. Fico varoval, že odvolanie Pašku bude znamenať koniec koalície. Definitívne stanovisko zaujme strana až v pondelok. Poprední politici strany Vladimíra Mečiara ale už ohlásili, že opozičný návrh zajtra nepodporia.

Futbalisti Slovenska sa v kvalifikácii o postup na MS 2010 v Juhoafrickej republike stretnú v 3. skupine s Českom, Poľskom, Severným Írskom, Slovinskom a San Marínom. Rozhodol o tom včerajší žreb v juhoafrickom meste Durban. Na záverečný turnaj majstrovstiev sveta, ktorý sa po prvý raz uskutoční na "čiernom kontinente", postúpia priamo iba víťazi deviatich skupín, osem najlepších reprezentačných mužstiev z druhých miest potom vytvorí štyri dvojice, ktoré sa v dvojzápase systémom doma - vonku pobijú o zostávajúce kvarteto miesteniek na svetový šampionát v Juhoafrickej republike.

***********************************
Premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové
prehánky, v nížinách aj dážď so snehom alebo dážď. Západný vietor do 7m/s. Najvyššia denná teplota 0 až 5 st. Na horách vo výške 1500 m poklesne teplota na -8 st.