Wednesday, November 28, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 28.11.2007

* Vládna kríza na Slovensku naberá nové obrátky


* Václav Klaus bude opäť kandidovať na post prezidenta Českej republiky


* Putin povedal svetu, aby sa nestaral do politiky krajiny


* Vo Francúzku pokračujú nepokoje




Príjemný podvečer

Česká Občianskodemokratická strana dnes nominovala súčasného prezidenta Václava Klausa na kandidáta do februárových prezidentských volieb. Klaus sa tak stal zatiaľ jediným kandidátom, pretože ostatné strany sa na svojom kandidátovi zatiaľ nedohodli.

Ruský prezident Vladimír Putin dnes na schôdzke so zahraničnými veľvyslancami povedal, že nenechá smerovanie rozvoja Ruska "opravovať" okolitým svetom. "Urobili sme všetko, aby sme ochránili Rusko od vnútorných otrasov, a odhodlane zotrvať na ceste evolučného vývoja, to musí byť zopakované, nedovolíme aby bol tento proces zvonku opravovaný," povedal Putin na stretnutí, ktoré naživo vysielala štátna televízna stanica. Putin tým povedal svetu, aby sa nestaral do politiky krajiny

Francúzsky denník Le Monde má k dispozícii amatérske video, na ktorom je zachytené policajné auto, ktoré v nedeľu usmrtilo dvoch mladíkov na parížskom predmestí. "Zábery vyvracajú tézu policajnej inšpekcie, podľa ktorej bolo auto po kolízii s motorkou zničené skupinou mladíkov," píše denník. Podľa novín zábery zdemolovaného auta vyvracajú aj tézu o tom, že policajná hliadka šoférovala malou rýchlosťou. Denník cituje aj dvoch členov rýchlej požiarnej služby, ktorí sa dostavili na miesto incidentu. Obaja boli prekvapení rozdielom medzi stavom auta tesne po havárii a jeho fotografiami, ktoré sa na druhý deň objavili v médiách.


Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prisľúbil, že vzbúrenci, ktorí strieľali na políciu, budú postavení pred súd. Vyhlásil to po tom, čo v nemocnici navštívil jedného z kriticky zranených policajtov. Počas troch nocí nepokojov v imigrantských štvrtiach utrpelo zranenia najmenej 120 policajtov. Vlna násilia na parížskych predmestiach prepukla v nedeľu po tom, čo dvaja tínedžeri na motocykli zahynuli pri nehode s policajným autom.

Jedenásť krajín, ktore dohliadajú na obrovský nemecký archív nacistických dokumentov a materiálov z koncentračných táborov ukončilo ratifikáciu dohody. Ta umožní otvorenie archívov verejnosti, oznámil Medzinárodný Červený kríž. Dohoda otvorila tým čo prežili holokaust, ako aj vedcom cestu k 50 miliónom strán dokumentov z čias druhej svetovej vojny.


Bývalý michalovský policajt Michal P., ktorý je obžalovaný z prijímania úplatku z pozície verejného činiteľa a z dlhodobého zneužívania právomoci, dostal nepodmienečný trest šesť rokov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia. Rozhodol o tom senát Špeciálneho súdu v Pezinku. Zároveň má zákaz vykonávať činnosť verejného činiteľa päť rokov. Rozsudok ešte nenadobudol právoplatnosť, pretože obžalovaný Michal P. sa odvolal.


V regióne Liptova je nedostatok robotníckych profesii. "Chýbajú najmä pracovníci kovovýroby, stavebníctva a v drevospracujúcom priemysle," uviedla dnes po dvojdňovej Burze informácii o stredných školách a zamestnávateľoch Beata Sprisková z úradu práce. Na burze svoju činnosť prezentovalo 15 stredných škôl z Liptovského Mikuláša, Ružomberka a Čadce, niekoľko ďalších základných škôl a desiati zamestnávatelia z regiónu Liptova. Od utorka ju navštívilo okolo 1300 záujemcov.

Burza informácii bude aj v Poprade. Zajtra v priestoroch II. ZŠ Francisciho sa žiaci základných škôl dozvedia o ponuke 20 stredných škôl a učilíšť. Burza informácií bude taktiež zameraná na prezentáciu zamestnávateľov pre študentov. Burza bude od 8.00 - 18.00.
Kurzy nbs platné od zajtra:
EUR1 33,25
USD1 22,55
GBP1 46,59


Sport

Aj po druhom týždni hlasovania fanúšikov o zložení otváracích formácií pre Zápas hviezd hokejovej NHL je na druhom mieste medzi obrancami vo Východnej konferencii kapitán Boston Bruins Zdeno Chára. Od svojich priaznivcov dostal už vyše 84 tisíc hlasov, čo je tretí najvyšší počet medzi hráčmi na Východe. Zápas hviezd bude 27. januára v Atlante.

Po utorňajších stretnutiach predposledného skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov sú známe mená ďalších štyroch istých postupujúcich. Po 4. kole mali zaručenú miestenku v osemfinále dva anglického veľkokluby Manchester United a Arsenal Londýn, v utorok sa k nim pridali aj FC Barcelona, AS Rím, Inter Miláno a FC Sevilla.

Bývalý kormidelník anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Jose Mourinho pre denník The Sun pripustil, že v prípade ponuky by zvažoval možnosť posadiť sa na horúcu trénerskú lavičku Albiónu. Anglicko je bez reprezentačného trénera od štvrtka minulého týždňa, keď po kvalifikačnej prehre s Chorvátskom 2:3 odvolali z funkcie Steva McClarena.


*********************************

V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota -3 až -8, v kotlinách a dolinách miestami -9 až -14 st.
Slabý premenlivý vietor.

Zajtra cez deň prevažne polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota +1 až +5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -1 st.
Juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h.