Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák: ĽS - HZDS Jureňu zatiaľ neodvolá

8:00 23.11.2007

Francúzska železničná doprava sa postupne vracia do normálnych koľají. Rýchlovlaky TGV, ktoré spájajú Paríž s francúzskymi regiónmi začínajú v plnej sile premávať už dnes, ostatná železničná doprava sa "znormalizuje" cez víkend.

Britské spoločenstvo národov (Commonwealth) pozastavilo členstvo Pakistanu. Dôvodom je výnimočný stav v krajine. Pozastavenie členstva platí až do obnovenia demokracie v Pakistane. Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vyhlásil výnimočný stav 3. novembra. Konečný termín, ktorý Commonwealth stanovil pakistanskému prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi na zrušenie výnimočného stavu, uplynul včera.

Filipínske úrady sa dnes ponáhľali s evakuáciou takmer jedného milióna obyvateľov východného pobrežia, ku ktorému sa blížil tajfún Mitag. Tajfún sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že polostrov Bicol zasiahne tajfún v sobotu. Vlani túto oblasť postihol tajfún Durian, ktorý o život pripravil 1 200 ľudí.

Približne 30 ľudí zahynulo v strednej Číne pri zosuve pôdy, ktorý zasypal autobus. Záchranárom sa podarilo odstrániť toľko štrku, že sa dostali k prednej časti autobusu, ale nezaznamenali nijaké známky života, uviedla Nová Čína. Pri tom istom zosuve pôdy zahynul aj jeden robotník, ktorý pracoval na stavbe železničného tunela.

V českom Vyškove otvorili včera školiace centrum NATO pre boj proti zbraniam hromadného ničenia. Už v budúcom roku by v ňom malo byť zamestnaných 63 expertov z ôsmich členských krajín aliancie vrátane Slovenska. V stredisku budú školiť najmä veliteľov z členských krajín NATO pre boj proti chemickým, biologickým, rádiologickým a jadrovým zbraniam.

Koaličná zmluva bola vo viacerých bodoch porušená. Povedala po rokovaní poslaneckého klubu a vedenia ĽS-HZDS ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová. Podľa vedenia HZDS predseda vlády Robert Fico návrhom na odvolanie ministra Miroslava Jureňu opäť poruší koaličnú zmluvu. Poslanecký klub rokoval o odchode z vládnej koalície, ale záväzné stanovisko poslanci nedali. O tom, či HZDS ostane v koalícii, budú rozhodovať delegáti mimoriadneho snemu v Ružomberku.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa má podporu poslaneckého klubu ĽS-HZDS. "Na základe argumentov, ktoré sme analyzovali, nie je vhodné, aby sme ho odvolávali. Počkáme na rozhodnutie predsedu vlády," povedala Z. Kramplová. O tom, či minister Jureňa odstúpi z funkcie, môžu rozhodnúť stranícke orgány ĽS-HZDS na dnešnom rokovaní.

V obci Hôrka pri Poprade okolo polsiedmej ráno vrazila lada niva do záhrady rodinného domu. Auto sa prevrátilo na strechu. Dvaja ľudia z havarovanej nivy sa snažili po nehode utiecť.

Kurzy NBS:
EUR1 33,46
USD1 22,56
GBP1 46,53

NHL:

Calgary - Chicago 1:2
Edmonton - Colorado 2:3 - Marek Svatoš 1+0 (rozhodujúci gól), Peter Budaj (obaja Colorado) bol v bránke celý zápas - 14 zákrokov, úspešnosť 87,5%
Nashville - Detroit 3:2
Ottawa - Pittsburgh 5:6 po sam. náj. - Andrej Meszároš (Ottawa) 0+1

Vo štvrtkovom zápase najvyššej švédskej hokejovej súťaže - elitserien - sa v drese Linköpingu zaskvel slovenský brankár Rastislav Staňa, ktorý zlikvidoval všetkých 20 striel Brynäsu a na konto si pripísal shutout. Linköping vyhral 6:0 a o jeho úvodný gól v zápase sa postaral útočník Tomáš Surový.

************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou
oblačnosťou alebo hmlisto a ojedinele mrholenie.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri dlhšietrvajúcej hmle alebo nízkej
oblačnosti okolo 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +7 st.
Prevažne južný vietor 10 až 25 km/h.