Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák:Srbský premiér Vojislav Koštunica vyhlásil, že Belehrad je pod nátlakom, aby sa vzdal provincie Kosovo

15:00 22.11.2007

Srbský premiér Vojislav Koštunica vyhlásil, že Belehrad je pod nátlakom, aby sa vzdal provincie Kosovo s väčšinovou populáciou Albáncov. "Srbsko a jeho občania, ktorí nás žiadajú, aby sme našli správnu odozvu, bolo v poslednej dobe vystavené nátlaku a úplne otvoreným hrozbám," "Teraz sa musíme rozhodnúť, či Srbsko podľahne tomuto násiliu a stane sa prvou krajinou v Európe, ktorá bude pokorená prvou uzurpáciou územia od Mníchovskej dohody," dodal predseda vlády. Podľa Koštunicu Srbsko nemá inú možnosť, ako tieto "hrozby a návrhy... na základe práva a spravodlivosti odmietnuť".

Taliansko "na sto percent" podporuje členstvo Turecka v Európskej únii, no Ankara musí dosiahnuť pokrok v kľúčových otázkach ako cyperský problém, vyhlás taliansky minister zahraničia. Minister sa pochvalne vyjadril o odhodlaní Turecka pokračovať v snahe o členstvo v únii, no uviedol, že v niektorých oblastiach je stále nevyhnutné urobiť viac. Brusel minulý rok zmrazil rokovania s Tureckom v ôsmich z 35 negociačných kapitol, ktoré musia kandidátske krajiny uzavrieť.

Výbor OSN pre ľudské práva odsúdil vládu v Bielorusku za jej zlé zaobchádzanie s kritikmi režimu. V tomto štáte zatýkajú opozičných politikov, odstavujú nezávislé médiá a falšujú volebné výsledky, uvádza sa v rezolúcii, ktorú výbor veľkou väčšinou schválil. Celkovo podľa ich údajov bieloruská vláda zneužíva súdnictvo pre vlastné ciele. Bielorusko postup Výboru pre ľudské práva kritizuje a tvrdí, že v grémiu neexistuje otvorená debata. Schváleniu sa údajne neúspešne pokúšalo zabrániť Rusko.

Vietnam sa pripravuje evakuáciu približne 500 tisíc ľudí pred silným tajfúnom, ktorý smeruje k jeho južnému pobrežiu. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 133 kilometrov za hodinu. Tisíce vietnamských vojakov zmobilizovali na pomoc obyvateľstvu, 200 tisíc rybárov a takmer 40 tisíc lodí sa muselo vrátiť do prístavu. Tajfún by mal územie zasiahnuť koncom týždňa.

Nemecká štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn rušňovodičom urobila novú finančnú ponuku. Odborový zväz rušňovodičov sa vyjadril, že v pondelok rozhodne, či pristúpi k novým jednaniam. Dovtedy však neplánuje žiadne nové štrajky. Detaily novej ponuky žiadna zo strán neudala.

Majetok bývalého šéfa nebankových subjektov, odsúdeného Vladimíra Fruniho, začnú prevážať z Chorvátska na Slovensko už tento mesiac. Ministerstvo spravodlivosti podniklo právne kroky, všetko ostatné okolo prepravy zabezpečuje Národná ústredňa Interpol. "Prevoz majetku sa uskutoční v troch etapách.

Premiér Robert Fico požiadal dnes ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Premiér by takýto postup Jureňu považoval za prejav vysokej politickej kultúry a privítal by to. Pokiaľ minister pôdohospodárstva takýto krok neurobí, Fico zajtra podá prezidentovi návrh na jeho odvolanie z funkcie. Premiér dnes pre médiá zopakoval, že si je vedomý dôsledkov pre vládnu.

Chovatelia oviec a kôz stoja za Jureňom. Je im ľúto najmä výzvy Roberta Fica na odstúpenie ministra pôdohospodárstva. Podľa družstva je dôvodom najmä to, že rezort pôdohospodárstva po dlhých neúrodných rokoch začal riadiť minister, ktorý za krátky čas dosiahol vo svojej funkcii niekoľko výrazných úspechov a pozdvihol živočíšnu výrobu na nevídanú úroveň.

Šéf Ministerstva vnútra Robert Kaliňák dnes navštívil Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave, aby sa informoval o včerajšom incidente novinárky kazašského pôvodu s bratislavskou políciou. Pre médiá po stretnutí uviedol, že " incident ho osobne mrzí bez ohľadu na to, či bol zákrok polície zákonný alebo nezákonný, voči slovenskému občanovi alebo cudziemu štátnemu príslušníkovi." Nezávislá inšpekcia začala podľa Kaliňákových slov vyšetrovať prípad a prvé informácie by mohli byť k dispozícii na budúci týždeň.

Sport

Tretím trénerom v hokejovej Slovnaft extralige, ktorý v tejto sezóne predčasne skončil, sa stal kouč MsHK Žilina Vladimír Hiadlovský. Vedenie klubu sa s ním na tomto kroku dohodlo po vzájomnej dohode a hľadá mu iné miesto v štruktúrach klubu. Na jeho post nastúpil jeho asistent Richard Turaz.

Dni Steva McClarena na trénerskej lavičke anglickej futbalovej reprezentácie sú spočítané. Odvolanie spečatilo dnes mimoriadne zasadnutie výkonného výboru Anglickej futbalovej asociácie. Ostrovania nestačili v domácom prostredí na reprezentáciu Chorvátska, ktorej podľahli 2:3. McClaren mal podpísanú zmluvu do roku 2010, odstupné za zrušenie kontraktu je približne 2,5 milióna libier.

*****************

V noci bude zamračené alebo hmlisto, na horách a miestami aj v nižších polohách polojasno.
Najnižšia nočná teplota +3 až -2, na juhozápade miestami okolo +5 st.

Zajtra cez den polojasno až oblačno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmlisto a ojedinele slabé mrholenie.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +7 st.
Prevažne južný vietor 10 až 20 km/h.