Wednesday, November 28, 2007

Pripravil Michal Novák: Vládna kríza pokračuje

16:00 28.11.2007

Premiér Robert Fico dnes podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara na koaličnej rade oznámil, že nie je ochotný pokračovať v koalícii. "Žiadal od nás nejaké návrhy, neviem aké. Vytýkal HZDS, že za tri dni porobila veľmi veľa chýb, ktoré nie je ochotný tolerovať," uviedol pred novinármi Mečiar, ktorý predčasne ukončil rokovanie koaličnej rady. Kríza v koalícii podľa predsedu ĽS-HZDS pokračuje. Podľa Mečiara chce Fico predčasné voľby.

Fico podľa Mečiara oznámil na koaličnej rade, že je za preukazovanie pôvodu majetku, amnestie, a že je "za to, aby táto koalícia nebola". "Ja som povedal, že súhlasím so všetkým, nemôžem súhlasiť s jedným, že verejnosť dostala nepravdivé informácie o HZDS," zdôraznil Mečiar. Ten podľa vlastných slov očakáva ďalšie kroky Smeru-SD.

Predseda SNS Ján Slota si nemyslí, že predčasný odchod Vladimíra Mečiara a jeho podpredsedov z dnešného rokovania koaličnej rady automaticky znamená koniec tejto vlády. Rozhodujúce budú podľa neho nasledujúce dni a pravdepodobne hlasovanie o štátnom rozpočte. Verí, že väčšia časť poslancov ĽS-HZDS podporí súčasnú vládnu koalíciu.

Česká Občianskodemokratická strana dnes nominovala súčasného prezidenta Václava Klausa na kandidáta do februárových prezidentských volieb. Klaus sa tak stal zatiaľ jediným kandidátom, pretože ostatné strany sa na svojom kandidátovi zatiaľ nedohodli.

Burza informácii bude aj v Poprade. Zajtra v priestoroch II. ZŠ Francisciho sa žiaci základných škôl dozvedia o ponuke 20 stredných škôl a učilíšť. Burza informácií bude taktiež zameraná na prezentáciu zamestnávateľov pre študentov. Burza bude od 8.00 - 18.00.

Kurzy nbs platné od zajtra:
EUR1 33,25
USD1 22,55
GBP1 46,59

Sport

Bývalý kormidelník anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Jose Mourinho pre denník The Sun pripustil, že v prípade ponuky by zvažoval možnosť posadiť sa na horúcu trénerskú lavičku Albiónu. Anglicko je bez reprezentačného trénera od štvrtka minulého týždňa, keď po kvalifikačnej prehre s Chorvátskom 2:3 odvolali z funkcie Steva McClarena.

*********************************

V noci bude jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota -3 až -8, v kotlinách a dolinách miestami -9 až -14 st.
Slabý premenlivý vietor.

Zajtra cez deň prevažne polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota +1 až +5 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -1 st.
Juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h.