Thursday, November 29, 2007

Pripravil Michal Novák: Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval ruských občanov, aby v parlamentných voľbách hlasovali za stranu Jednotné Rusko

12:00 29.11.2007

Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyzval ruských občanov, aby v parlamentných voľbách hlasovali za stranu Jednotné Rusko, ktorej kandidátsku listinu vedie. "Vyzývam vás, príďte a hlasujte za Jednotné Rusko," povedal Putin pred nedeľnými parlamentnými voľbami. Ruský prezident tiež varoval občanov pred voľbou liberálnej opozície, ktorá by podľa neho vrátila Rusko do čias "ponižovania, závislosti a rozkladu". "Nemali by sme umožniť návrat k moci ľuďom, ktorí sa pokúšali viesť krajinu a teraz chcú zmeniť a narušiť rozvojové plány Ruska, zmeniť politiku, ktorú náš ľud podporuje a navrátiť krajinu do čias ponižovania, závislosti a rozkladu." Podľa posledného prieskumu zvíťazí vo voľbách 2. decembra putinova strana Jednotné Rusko, ktorá by získala 62 percent hlasov.

Pred sudánsky súd má dnes predstúpiť britská učiteľka, ktorú obvinili z urážky islamu a podnecovania náboženskej nenávisti. Svojim žiakom dovolila dať plyšovému medveďovi meno Mohamed. Päťdesiatštyriročná učiteľka pochádza z Liverpoolu, v Sudáne pôsobí od roku 2002 a učí na súkromnej škole. Na základe sudánskeho trestného zákonníka môže dostať maximálne 40 rán bičom, šesťmesačné väzenie a pokutu. Sú obavy, že prípad môže prerásť do diplomatického sporu medzi Britániou a Sudánom.

Moskovský súd uznal miliardára Borisa Berezovského vinným zo sprenevery miliónov dolárov leteckej spoločnosti Aeroflot. Berezovský je obžalovaný z toho, že v 90-tych rokoch pripravil Aeroflot o vyše 8 miliónov dolárov. Zároveň ho uznali vinným z prania špinavých peňazí. Hrozí mu najmenej šesťročné väzenie. Miliardár žije v britskom exile a všetky obvinenia odmieta. Berezovský z Ruska emigroval po tom, ako sa dostal do konfliktu s prezidentom Vladimirom Putinom. Británia, ktorá mu v roku 2003 udelila politický azyl, ho odmieta vydať do Ruska.

Prozápadná strana ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka vytvorila dnes vládnu koalíciu so stranou svojej partnerky z oranžovej revolúcie Julie Tymošenkovej. Zástupcovia oboch strán po septembrových voľbách obsadili v parlamente nadpolovičnú väčšinu kresiel.

Opitý Malajzijčan podpálil v záchvate zúrivosti svoj dom, ale silný vietor rozšíril oheň, takže zhorela takmer celá dedina. Úplne zhorelo vyše 30 domov. Bez strechy nad hlavou zostalo viac ako 300 ľudí. 29-ročný muž, ktorý požiar založil, polícii uviedol, že v stave opitosti sa pohádal s manželkou. Polícia muža zatkla pre obvinenia z podpaľačstva.

Traja baníci zahynuli a dvaja utrpeli zranenia pri nehode v banskom zariadení na juhu Bulharska. Prípad sa stal dnes ráno v bani na železnú rudu neďaleko mesta Luki. Príčiny zatiaľ nie sú známe, médiá ale informovali, že baníkov zavalilo po výbuchu plynu.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf zložil dnes prezidentský sľub. Mušarráf zložil prísahu ako civilný prezident po prvýkrát po tom, čo sa pred ôsmimi rokmi dostal k moci po štátnom prevrate. Mušarráf, ktorý kedysi povedal, že vojenská uniforma je jeho "druhou kožou", označil svoju prísahu za "míľnik" pri prechode krajiny k demokracii.

Vzbúrení filipínski vojaci, ktorí sa zabarikádovali v manilskom hoteli, sa vzdali potom, čo bezpečnostné sily vnikli za použitia slzného plynu do budovy päťhviezdičkového hotela. Líder vzbúrencov, senátor Antonio Trillanes povedal, že ukončili svoj odpor, aby zachránili životy civilistov vrátane novinárov, ktorí boli stále vo vnútri. Vládne jednotky prerazili vchod do hotela obrneným vozidlom. Okrem pučistov sú medzi nimi aj príslušníci bezpečnostnej služby, ktorí ich mali na súde strážiť, no namiesto toho sa pridali na ich stranu. Vzbúrenci požadovali odstúpenie prezidentky Glorie Arroyovej.

Lekára, ktorý ponúkal ošetrenie zraneným bojovníkom al-Kájdy, odsúdili v New Yorku na 25 rokov väzenia. Verdikt má odradiť ostatných od pomáhania teroristom. Súd uznal doktora vinným ešte v máji z úmyslu poskytovať materiálnu pomoc teroristom, ktorých chcel liečiť, aby sa mohli vrátiť do Iraku a bojovať proti americkým jednotkám.

Vopred istý víťaz, dve strany, ktoré môžu takmer s určitosťou rátať s postupom do parlamentu a ďalších osem politických zoskupení, ktoré sa už so snom o parlamentných kreslách pomaly lúčia, to je Rusko tri dni pred parlamentnými voľbami. Podľa posledného predvolebného prieskumu, ktoré uskutočnilo Ruské centrum pre prieskum verejnej mienky, zvíťazí vo voľbách 2. decembra prokremeľská strana Jednotné Rusko, ktorej kandidátsku listinu vedie prezident Vladimir Putin, so ziskom 62 percent hlasov.

V Saudskej arabii bezpečnostné sily pochytali vyše 200 ľudí podozrivých z vyvíjania teroristických aktivít či z prepojenia s teroristami. Saudská vláda ide tvrdo po osobách podozrivých z terorizmu už niekoľko rokov, taký veľký počet ľudí podozrivých z terorizmu naraz však ešte nezadržala. Najnovším zatýkaním útoku na ropné zariadenia na východe krajiny.

Prezident Spojených štátov George W. Bush v stredu vyhlásil, že blízkovýchodný mier je "možný" a prisľúbil palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi a izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi svoju plnú podporu pri jeho presadzovaní.

Veľká senzácia sa podľa predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara nekoná. Koalícia pokračuje minimálne do mája ďalej. Ministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová bude mať kompetenciu odvolať všetkých členov Správnej rady Slovenského pozemkového fondu, čo jej predchodca Miroslav Jureňa nemohol. Kramplovej úlohou bude aj príprava nových mien do fondu. V kontrolných orgánoch by mali byť aj zástupcovia opozície.

Obchodovanie so slovenskou korunou bolo ráno nervózne, po správach o pokračovaní koalície zhodnotila. Trh vyčkával na vystúpenie predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Koruna najprv oslabila. Po tom, čo Mečiar informoval, že súčasná vládna koalícia bude pokračovať aj ďalej, si slovenská mena pripísala zisky.

55 ročný Juraja N. zo Zvolena. včera popoludní v Novej Bani podpálil benzínku. Na čerpacej stanici, zo stojana rozlial asi 8 litrov benzínu. Keď k nemu prišli zamestnanci čerpacej stanice, muž zapálil zápalku a hodil ju do rozliateho benzínu. K výbuchu nedošlo. Požiar sa podarilo rýchlo uhasiť. Jurajovi hrozí 10 rokov za mrežami.

Vo vysokohorskom teréne Západných a Vysokých Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej stupnice. Vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň.

Sport

V úvodných pretekoch ženskej série Severoamerického pohára zjazdárok obsadila Veronika Zuzulová 17. miesto. V stredisku Keystone v americkom Colorade zvíťazila v obrovskom slalome Rakúšanka Kathrin Zettelová

V stredajších zápasoch 5. kola futbalovej Ligy majstrov 2007/08 si postup do osemfinálovej fázy zabezpečili FC Chelsea a AC Miláno.

Po predposlednom 5. kole skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov je na čele tabuľky kanonierov dvojica Zlatan Ibrahimovič (Inter Miláno) a Cristiano Ronaldo (Manchester United) s piatimi gólmi. Najlepšími gólovými asistentmi sú so štyrmi prihrávkami Andrea Pirlo z AC Miláno a Predrag Djordjevič z Olympiakosu Pireus. Najväčším počtom striel na bránku (15) sa zatiaľ prezentoval Brazílčan Juninho z Lyonu.

Výsledky stretnutí zámorskej hokejovej NHL:

Buffalo - St. Louis 3:4 - Andrej Sekera (Buffalo) 1+0
N. Y. Islanders - Ottawa 3:2 po samost. nájazdoch - Andrej Meszároš (Ottawa) 2+0
Washington - Florida 1:2 po samost. nájazdoch - Richard Zedník 1+0, Jozef Stümpel (obaja Florida) 0+1
Minnesota - Phoenix 3:1 - Marián Gáborík (Minnesota) 1+0
Colorado - Edmonton 4:2
San Jose - Los Angeles 2:3 po samost nájazdoch

Vo Venezuele budú v budúcnosti hodiny tikať inak ako v ostatnom svete.
9. decembra totiž prezident Hugo Chávez nechá časomieru vo svojej juhoamerickej krajine posunúť o pol hodinu späť. Protiamericky zameraný Chávez svoje rozhodnutie zdôvodnil slovami, že zadelenie do časových zón s celými hodinami svetu nariadili Spojené štáty.

****************

Popoludní má byť jasno až polooblačno. V nižších polohách ojedinele zamračené nízkou
oblačnosťou a slabé zrážky.
Najvyššia denná teplota 0 až 4, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 5 až 20 km/h.