Wednesday, November 28, 2007

Pripravil Michal Novák: Ruský prezident Vladimir Putin vystúpi dnes s dlho očakávaným prejavom k národu

7:00 29.11.2007

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpi dnes s dlho očakávaným prejavom k národu. Viaceré zdroje sa zhodujú, že práve v ňom by mohol určiť svojho nástupcu, prípadne oznámiť, čo bude on sám robiť po marcových prezidentských voľbách, v ktorých už kandidovať podľa doterajších vyhlásení nemieni, a podľa ústavy ani nemôže.

Prezident Spojených štátov George W. Bush včera vyhlásil, že blízkovýchodný mier je "možný" a prisľúbil palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi a izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi svoju plnú podporu pri jeho presadzovaní.

Skupina filipínskych vojakov, ktorých súdia za pokus o puč z roku 2003, násilne obsadila exkluzívny hotel v centre filipínskej metropoly Manila. V hoteli sa zabarikádovalo asi 30 vojakov. Okrem pučistov sú medzi nimi aj príslušníci bezpečnostnej služby, ktorí ich mali na súde strážiť, no namiesto toho sa pridali na ich stranu.

Premiér Robert Fico si myslí, že vládna koalícia sa ocitla v zvláštnej situácii, ktorú treba nejako vyriešiť. "Život prináša niekedy aj zlodejčiny, na tie zlodejčiny treba reagovať a my reagujeme principiálne," povedal predseda vlády. "Celý poslanecký klub, 50 poslancov Smeru - sociálna demokracia má absolútne rovnaký názor na vec, ako som ho prezentoval na Úrade vlády," povedal Fico.

V Poprade dnes bude burza informácii . V priestoroch II. ZŠ Francisciho sa žiaci základných škôl dozvedia o ponuke 20 stredných škôl a učilíšť. Burza informácií bude zameraná aj na prezentáciu zamestnávateľov pre študentov. Začne sa od 8.00 - 18.00.

Kurzy NBS:
EUR1 33,25
USD1 22,55
GBP1 46,59

Sport

V stredajších zápasoch 5. kola futbalovej Ligy majstrov si postup do osemfinálovej fázy zabezpečili FC Chelsea a AC Miláno. Ešte predtým si miestenky medzi najlepšími šestnástimi tímami súťaže vybojovali Arsenal Londýn, FC Barcelona, Inter Miláno, Manchester United, AS Rím a FC Sevilla.

****************

Prevažne polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo
zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 0 až +4, na severe miestami okolo -2 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st.
Juhovýchodný až južný vietor 10 až 20 km/h.