Wednesday, November 21, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30 Príjemný podvečer
svet
Maďarskí železničiari ukončili na poludnie dnešný šesťhodinový štrajk. Protestovali proti zámerom vlády zrušiť lokálne železničné trate, v Maďarsku počas štrajku nepremávali osobné, ani nákladné vlaky. Prácu prerušili na podnet odborov, ktoré podľa ich predsedov označili štrajk za úspešný. Protest sa dotkol vyše 1200 spojov osobnej vlakovej prepravy.

Vandali zaútočili na sieť francúzskych rýchlovlakov a spôsobili ďalšie zdržania už aj tak štrajkom spomalenej dopravy. Dnes sa začali rokovania, ktoré by mali ukončiť výpadok dopravy. Národná železničná spoločnosť z nočného vandalizmu vrátane pálenia elektrických vedení a ničenia signalizačných systémov obvinila štrajkujúcich. Odborárske organizácie obvinenia okamžite odmietli. Prezident Sarkozy označil útoky za neprijateľné a vyzval ministra spravodlivosti, aby páchateľov potrestal.

Krajiny, ktoré podpísali Kjótsky protokol, svoje emisné ciele do roku 2012 podľa všetkého splnia. Do tohto roku sa hlavné priemyselné krajiny sveta zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov o 5 percent v porovnaní so stavom v roku 1990. Vyzerá to tak, že 36 štátov dosiahne dokonca 11-percentné zníženie týchto emisií, informoval Sekretariát OSN pre klimatické zmeny. Kjótsky protokol je doplnok Rámcového dohovoru OSN o zmenách klímy, medzinárodnej dohody vyjednanej v súvislosti s globálnym otepľovaním. Doteraz podpísalo tento protokol spolu 141 krajín sveta. Významnými výnimkami sú Spojené štáty americké a Austrália. Americký prezident George W. Bush namieta, že takýto postup by zruinoval americkú ekonomiku.

Pátranie po 11 nezvestných baníkoch, obetiach nedeľnej explózie metánu v bani v ukrajinskom Donecku, dnes pozastavili, pretože požiar zúriaci v šachtách znemožňuje pokračovať v záchranných prácach. Záchranári doteraz dostali na povrch telá 89 obetí výbuchu. V nemocniciach je 34 zranených baníkov.

Bangladéšskej armáde sa dnes podarilo dostať do všetkých oblastí južného pobrežia zasiahnutých cyklónom Sidr. Vietor rýchlosťou 240 km/hod., prudký dážď a šesťmetrová prílivová vlna, ktorá ničila všetko, čo jej stálo v ceste, mohli zabiť až 10 000 ľudí. Skoro štyri milióny ľudí zostali bez dostatočných zásob potravín, pitnej vody a prístreškov.

Záplavy v Papue - Novej Guiney si od minulého týždňa vyžiadali 163 ľudských životov, desať zomrelo od hladu, tisíce obyvateľov zostali bez strechy nad hlavou. Povodne v tichomorskom štáte spôsobil tropický cyklón. Prúdy vody strhli cesty v odľahlých oblastiach krajiny, čo sťažuje záchranné práce. Pomoc z hlavného mesta Port Moresby sa do vzdialených dedín dostáva len dnes prostredníctvom helikoptér.

Milióny Američanov dnes zaplavili cesty, železnice i vzdušné trasy a predpokladá sa, že pôjde o najväčšiu "púť" pri príležitosti Dňa vďakyvzdania v histórii. Očakáva sa, že rekordný počet 38 milióna amerických obyvateľov pocestuje za svojimi blízkymi. Prezident Bush prisľúbil, že Pentagon od dnešného popoludnia až do nedele otvorí komerčným linkám dva vojenské vzdušné koridory, aby sa tak vytvorila "expresná linka Vďakyvzdania".

doma
Kazachstan je krajina, s ktorou chceme spolupracovať, uviedol slovenský prezident Ivan Gašparovič na dnešnej spoločnej tlačovej besede s hlavou Kazašskej republiky Nursultanom Nazarbajevom, ktorý je na prvej oficiálnej návšteve Slovenskej republiky. Po návšteve Slovenska odcestuje dnes večer do Rumunska a potom do Maďarska.

Máme tu ďalšie zvýšenie cien pohonných hmôt. Ceny benzínov sa zvýšia o 0.20 Sk/liter, ceny nafty o 0.50 Sk/liter. Priemerné ceny 95-oktánového benzínu Natural sa tak priblížia k hranic 38,60 za liter. Priemerné ceny nafty 40 korún za liter.

Vianočné príspevky k dôchodkom vyplatí Sociálna poisťovňa v decembri tohto roka. Informovala o tom ministerka práce Viera Tomanová. Vianočný príspevok bude súčasťou dôchodku, ktorý dôchodcovia dostávajú v určených výplatných termínoch, počnúc 2. decembrom.

ŠPORT
Slovenskí futbaloví fanúšikovia predsa budú môcť sledovať v TV dnešný zápas Slovenska v kvalifikácii ME 2008 na pôde San Marína. Stretnutie odvysiela v priamom prenose STV 2 od 20.30.

Kapitán tímu NHL Boston Bruins Zdeno Chára je po prvom týždni hlasovania fanúšikov o zložení otváracích formácií pre budúcoročný Zápas hviezd na druhom mieste medzi obrancami vo Východnej konferencii. Tridsaťročný rodák z Trenčína dostal od svojich priaznivcov už 45 949 hlasov.

Slovinská atletická asociácia včera rozhodla o začiatku disciplinárneho konania voči držiteľke svetového halového rekordu v behu na 800 metrov Jolande Čeplakovej, ktorá mala v júni pozitívny test na krvný doping EPO. "Bude mať šancu dokázať svoju nevinu, no v prípade uznania vinnou jej hrozí dvojročný zákaz činnosti," povedal šéf antidopingovej komisie.

***********************************
NOC:
Polooblačno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Najnižšia nočná teplota +4 až 0, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 st.
Na hrebeňoch hôr okolo 15 m/s(55 km/h).

ŠTVRTOK:
Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto a ojedinele mrholenie alebo slabý dážď. Najvyššia denná teplota 5 až 10 pri dlhšie trvajúcej hmle 1 až 4 st.