Wednesday, November 28, 2007

pripravila katarína plavčanová Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes prisľúbil, že vzbúrenci, ktorí strieľali na políciu, budú postavení pred súd

11.00
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes prisľúbil, že vzbúrenci, ktorí strieľali na políciu, budú postavení pred súd. Sarkozy sa tak rozhodol po tom, čo v nemocnici navštívil jedného z kriticky zasiahnutých policajtov, ktorý utrpel zranenia počas prvej noci nepokojov na parížskom predmestí Villiers-le-Bel. Sarkozy prisľúbil, že ozbrojených výtržníkov polícia nájde. Počas troch nocí nepokojov v imigrantských štvrtiach utrpelo zranenia najmenej 120 policajtov. Nepokoje sa z okolia parížskej metropoly rozšírili najnovšie aj do juhofrancúzskeho mesta Toulouse, kde v noci na stredu vzbúrenci podpálili asi 20 áut. Vlna násilia na parížskych predmestiach prepukla v nedeľu po tom, čo dvaja tínedžeri na motocykli zahynuli pri nehode s policajným vozidlom.

Záplavy, suchá a ostatné dôsledky globálneho otepľovania môžu zabiť milióny detí sveta, ak vyspelé štáty neposkytnú zvojovým krajinám do roku 2015 čiastku približne 86 miliárd dolárov. Uvádza sa to v správe Rozvojového programu OSN, ktorú včera zverejnili v New Yorku.

Západné pobrežie Filipín v noci na dnes sužovali veľké vlny, ktoré vznikli v dôsledku búrky. Vyše 5000 ľudí pred nimi utieklo do bezpečia. Niektorí sa domnievali, že sú to vlny tsunami, pretože včera postihlo krajinu 6-stupňové zemetrasenie. Vlny, ktoré v pobrežných oblastiach spôsobili záplavy vznikli v dôsledku búrky na mori. Niekoľko osôb utrpelo zranenia. Médiá tiež informovali, že počet obetí tajfúnu Mitag, ktorý v uplynulých dňoch zasiahol Filipíny, vzrástol na 19.

Národná rada včera v druhom čítaní prerokovala vládny návrh novely zákona o zdravotnom poistení. Podľa neho ročné zúčtovanie poistného by už na budúci rok nemali podávať niektoré skupiny poistencov - študenti, starobní dôchodcovia, asistenti osôb so zdravotným postihnutím či opatrovatelia. Tieto skupiny by sa mali stať opäť poistencami štátu, aj keď majú príjmy z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Poslanec Viliam Novotný (SDKÚ-DS) navrhol vrátiť novelu predkladateľovi na dopracovanie.

Parlament začal prerokovávať návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Podľa vládnej predlohy je deficit na rok 2008 rozpočtovaný na takmer 32 miliárd Sk, čo je oproti tohtoročnému rozpočtu schodok nižší o takmer 6 a pol miliardy Sk.

Vo vysokohorskom teréne Západných Tatier sa pre intenzívne sneženie, a 35 cm nového snehu a v sprievode silného vetra vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z 5-dielnej stupnice. Možný je samovoľný výskyt malých a stredných lavín z nového snehu s ojedinelým zásahom údolných trás. Vo Vysokých Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň. Pri očakávaných zrážkach a vetre v najbližších 24 hodinách lavínové nebezpečenstvo stúpa.

Obhajca veľkého glóbusu Nór Aksel Lund Svindal mal počas úvodného tréningu na zjazd Svetového pohára v coloradskom Beaver Creeku v spodnej časti trate ťažký pád. 24-ročného pretekára previezli do nemocnice s niekoľkými reznými ranami tváre a 15 cm tržnou ranou na ľavom ramene. Lekári pri vyšetrení nezistili zlomeniny alebo iné zranenia.

Futbalisti Slavie Praha remizovali v predposlednom 5. kole skupinovej fázy Ligy majstrov na ihrisku Steauy Bukurešť 1:1 a zabezpečili si tretie miesto v skupine zaručujúce účasť v Pohári UEFA. Dramatická situácia je v E-skupine, kde sa o postupujúcom rozhodne v poslednom kole medzi Rangers s Lyonom.
*********************************
Slnečno, na severe miestami oblačno a ojedinele snehové prehánky.Vietor od severozápadu do 5m/s neskôr zoslabne. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -6 st.