Tuesday, November 27, 2007

pripravila katarína plavčanová Miroslav Jureňa už nie je ministrom pôdohospodárstva

11.00
Najmenej 64 policajtov utrpelo zranenia počas druhej noci zrážok medzi bezpečnostnými silami a mladistvými výtržníkmi na predmestiach Paríža, oznámila v utorok francúzska polícia.

Jedenásť nezvestných baníkov, po ktorých pátrali záchranné tímy v súvislosti s výbuchom v bani v Doneckej oblasti, dnes oficiálne vyhlásili za mŕtvych a stanovili tak konečný počet obetí najhoršieho banského nešťastia na Ukrajine na 100. Výbuch bane údajne zapríčinila poškodená elektroinštalácia.

Zemetrasenie so silou 6 stupňov Richterovej škály zasiahlo dnes hlavné mesto Filipín. Informovali o tom seizmológovia a svedkovia. Z oblasti zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody ani obete. Podľa rozhlasových staníc ostali niektoré administratívne budovy prázdne potom, ako z nich pri otrasoch ľudia utiekli.

Miroslav Jureňa už nie je ministrom pôdohospodárstva. Prezident dnes akceptoval návrh premiéra a odvolal ho z funkcie. Zároveň na jeho miesto menoval Zdenku Kramplovú. Podľa predsedu vlády nesie Jureňa v kauze prevodu pozemkov reštituentom Slovenským pozemkovým fondom "nevyvrátiteľnú politickú zodpovednosť". Udalosti okolo SPF vyvolali doteraz najväčšiu koaličnú krízu. Exminister pôdohospodárstva sa po odchode z funkcie vracia do parlamentu. Jureňa je prvým odvolaným ministrom Ficovej vlády.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku sa po výraznom nočnom ochladení vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej stupnice. Lavíny sa môžu spustiť pri mechanickom zaťažení na extrémne strmých svahoch. Väčšie samovoľné lavíny sa však neočakávajú. Lavínové nebezpečenstvo pri očakávaných zrážkach v najbližších 24 hodinách stúpa.

Nemecký záložník v službách Chelsea Londýn Michael Ballack sa včera po sedemmesačnej prestávke spôsobenej zranením opäť dostal do zostavy Blues. Nastúpil za rezervný tím v zápase s Birminghamom City.
*****************************
Polooblačno až oblačno a miestami snehové prehánky, najmä na severe. Vietor od severu do 8m/s. Najvyššia teplota 0 až 4, na severe väčšinou okolo -2 st. Na horách vo výške 1500 m teplota -7 st.

UPOZORNENIE:
Pri silnom vetre sa budú v horských oblastiach miestami vytvárať snehové jazyky alebo zaveje.