Wednesday, November 28, 2007

Pripravil Michal Novák: Le monde vnáša svetlo do havárie, ktorá začala nepokoje vo Francúzsku

13:00 28.11.2007

Francúzsky denník Le Monde má k dispozícii amatérske video, na ktorom je zachytené policajné auto, ktoré v nedeľu usmrtilo dvoch mladíkov na parížskom predmestí. "Zábery vyvracajú tézu policajnej inšpekcie, podľa ktorej bolo auto po kolízii s motorkou zničené skupinou mladíkov," píše denník. Podľa novín zábery zdemolovaného auta vyvracajú aj tézu o tom, že policajná hliadka šoférovala malou rýchlosťou. Denník cituje aj dvoch členov rýchlej požiarnej služby, ktorí sa dostavili na miesto incidentu. Obaja boli prekvapení rozdielom medzi stavom auta tesne po havárii a jeho fotografiami, ktoré sa na druhý deň objavili v médiách.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prisľúbil, že vzbúrenci, ktorí strieľali na políciu, budú postavení pred súd. Vyhlásil to po tom, čo v nemocnici navštívil jedného z kriticky zranených policajtov. Počas troch nocí nepokojov v imigrantských štvrtiach utrpelo zranenia najmenej 120 policajtov. Vlna násilia na parížskych predmestiach prepukla v nedeľu po tom, čo dvaja tínedžeri na motocykli zahynuli pri nehode s policajným autom.

Jedenásť krajín, ktore dohliadajú na obrovský nemecký archív nacistických dokumentov a materiálov z koncentračných táborov ukončilo ratifikáciu dohody. Ta umožní otvorenie archívov verejnosti, oznámil Medzinárodný Červený kríž. Dohoda otvorila tým čo prežili holokaust, ako aj vedcom cestu k 50 miliónom strán dokumentov z čias druhej svetovej vojny.

Záplavy, suchá a ostatné dôsledky globálneho otepľovania môžu zabiť milióny detí sveta, ak vyspelé štáty neposkytnú zvojovým krajinám do roku 2015 čiastku približne 86 miliárd dolárov. Uvádza sa to v správe Rozvojového programu OSN, ktorú včera zverejnili v New Yorku.

Vláda dočasne pozastavila prevod pozemkov reštituentom zo Slovenského pozemkového fondu. Po odvolaní námestníka fondu Branislava Brízu a ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu je to ďalšie z opatrení, ktoré má zabrániť špekulatívnym prevodom pozemkov. Do piatku by mala vzniknúť komisia, ktorá pripraví zmeny zákonov. Premiér chce vidieť výsledky už v januári.

Poslanci schválili nižšiu DPH na knihy. Knihy, brožúry a podobné tlačiarenské výrobky budú od začiatku budúceho roka zdaňované 10-percentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty. Po obedňajšej prestávke budż poslanci pokračovať v rozprave k návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Život v Poprade bude po novom roku drahší. Už na zajtrajsom zasadnutí budú poslanci mestského zastupiteľstva schvaľovať zvyšovanie viacerých daní a poplatkov, ktoré sa dotknú takmer všetkých Popradčanov. O viac ako desať percent by mali vzrásť poplatky za komunálne odpady. Viac zaplatia aj rodičia, ktorých deti navštevujú materské školy. Od nového roku zaplatia rodičia namiesto doterajších 200 už 250 korún. Rodičia budú musieť priplatiť aj za stravovanie detí v predškolských a školských zariadeniach.

Sport

Po utorňajších stretnutiach predposledného skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov sú známe mená ďalších štyroch istých postupujúcich. Po 4. kole mali zaručenú miestenku v osemfinále dva anglického veľkokluby Manchester United a Arsenal Londýn, v utorok sa k nim pridali aj FC Barcelona, AS Rím, Inter Miláno a FC Sevilla.

Bývalý kormidelník anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea Jose Mourinho pre denník The Sun pripustil, že v prípade ponuky by zvažoval možnosť posadiť sa na horúcu trénerskú lavičku Albiónu. Anglicko je bez reprezentačného trénera od štvrtka minulého týždňa, keď po kvalifikačnej prehre s Chorvátskom 2:3 odvolali z funkcie Steva McClarena.

*********************************

Popoludni ma byt jasno až polooblačno. Na severe a východe spočiatku zväčšená oblačnosť a ojedinele snehové zrážky.
Najvyššia denná teplota 0 až 5, na severe miestami okolo -2 st.
Západný až severozápadný vietor 10 až 25 km/h.