Friday, November 23, 2007

Pripravil Michal Novák: EÚ sa hnevá na Čínu pre obchod

13:00 23.11.2007

Európsky komisár pre obchod Peter Mandelson upozornil Čínu, že Európska únia (EÚ) môže pristúpiť k antidumpingovým opatreniam, ak Peking neotvorí viac svoju krajinu v oblasti obchodu s Európou a nezníži svoj obchodný prebytok s EÚ. Ako uviedol denník Financial Times, vyjadrenie pred summitom v Pekingu odzrkadľuje nespokojnosť EÚ s podhodnotenou čínskou menou ako aj s falšovaním značiek tovarov.

Pri Antarktíde vo vodách medzi Atlantickým a Tichým oceánom zachránili vyše 150 ľudí z potápajúcej sa výletnej lode. Evakuovali všetkých ľudí okrem dvoch dôstojníkov. Loď má údajne v trupe dieru. Počasie jetam relatívne dobré, no chladné. Loď sa nachádza medzi argentínskym pobrežím a Antarktídou pri ostrovoch Južné Shetlandy.

Francúzske vlaky budú najneskôr cez víkend premávať normálne. Po jedenástich dňoch štrajku obnovili dopravu na 90 percent. Bez problémov jazdí parížske metro a autobusy. Vedenie železníc a hromadnej dopravy v Paríži odškodní cestujúcich. Odbory začnú rokovať budúci týždeň s vládou o dôchodkovej reforme, ktoré sa stala predmetom sporu.

Dvadsaťpäť námorníkov je nezvestných potom, ako sa v Juhočínskom mori potopila filipínska rybárska loď. Tridsať členov posádky sa podarilo zachrániť. Tlačová agentúra Nová Čína v piatok uviedla, že loď sa potopila za silného vetra pri ostrovoch Nan-ša. Súostrovie tvoria ostrovčeky, útesy a plytčiny. Predpokladá sa, že oblasť je bohatá na ropu a plyn. Na oblasť si robia čiastočné alebo úplné nároky Čína, Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.

Filipínske úrady sa dnes ponáhľali s evakuáciou takmer jedného milióna obyvateľov východného pobrežia, ku ktorému sa blížil tajfún Mitag. Tajfún sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že polostrov Bicol zasiahne tajfún v sobotu. Vlani túto oblasť postihol tajfún Durian, ktorý o život pripravil 1 200 ľudí.

New York má okrem lesku Broadwaya a Wall Street aj svoje tienisté stránky. Takmer jedna šestina z viac ako 8, a štvrť milióna obyvateľov americkej metropoly si nemá za čo kúpiť základné potraviny. Organizácie, ktoré sa snažia hladujúcim pomôcť, už nestačia pomáhať všetkým záujemcom. Podľa štúdie, sa problém netýka len nezamestnaných. Ani práca niekedy nedokáže ochrániť pred chudobou.

Premiér Robert Fico priniesol do Prezidentského paláca návrh na odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Minister pôdohospodárstva nesie podľa neho v kauze okolo Slovenského pozemkové fondu "nevyvrátiteľnú politickú zodpovednosť". Podľa ĽS-HZDS, ktoré Jureňu nominovalo, Fico takto porušil koaličnú zmluvu. O ďalšom zotrvaní strany v koalícii budú rozhodovať delegáti zajtra na mimoriadom snemu v Ružomberku. Prezident podľa Ústavy SR musí návrh na odvolanie ministra akceptovať, avšak lehotu, dokedy tak musí urobiť, nemá.

Ľudová strana-HZDS by podľa prezidenta Ivana Gašparoviča nemala odísť z vlády. Po prijatí návrhu na odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu apeloval na strany vládnej koalície, aby ďalej napĺňali mandát, ktorí dostali od voličov. "Odvolanie ministra nie je nedôvera voči strane," povedal prezident. Neochota Jureňu niesť zodpovednosť za kauzu pozemky ho sklamala. Fico verí, žeHZDS sa rozhodne pre pokračovanie v koalícii. - Na tejto koalícii mi osobne veľmi záleží, ale nie za každú cenu, uviedol slovenský premiér Robert Fico

Nezvestného 14-ročného Tomáša z Vrútok našli policajti mŕtveho. Privolaná lekárka konštatovala smrť bez známok cudzieho zavinenia. Bola nariadená pitva. Tomáš bol žiakom 9. ročníka základnej školy. V utorok odišiel z domu.

Sport

Tretí súťažný víkend Svetového pohára má pred sebou slovenská zjazdárska jednotka Veronika Zuzulová. V kanadskom stredisku Panorama je v sobotu na programe ženský obrovský slalom a v nedeľu slalom. Dvadsaťtriročná Bratislavčanka získala na doterajších dvoch podujatiach v súčte 55 bodov za 21. miesto v obrovskom slalome v Söldene a 5. miesto v slalome v Reiteralme. Celkovo to znamená priebežnú 11. pozíciu vo Svetovom pohári a najlepší štart do sezóny v jej kariére.

************

Popoludní má byť polojasno až oblačno, na strednom Slovensku miestami zamračené nízkou
oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 8 až 12, na západe miestami do 15 st.
Juhovýchodný až južný vietor 15 až 30 km/h, od cca 700 m
juhozápadný až západný do 45 km/h.