Wednesday, November 21, 2007

pripravila katarína plavčanová Srbsko dúfa, že sa stane formálnym kandidátom na vstup do Európskej únie v roku 2008

16.00
Srbsko dúfa, že sa stane formálnym kandidátom na vstup do Európskej únie v roku 2008, povedal dnes srbský vicepremiér. Srbsko, ktoré čelilo medzinárodnej izolácii počas balkánskych vojen v deväťdesiatych rokoch, je jednou z posledných krajín v regióne, ktoré sa snažia začleniť do únie. Predstavitelia EÚ však začatie rokovaní podmieňujú dolapením generála Ratka Mladiča a ostatných vojnových zločincov, ktorých hľadá Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu.

Japonsko dnes oznámilo, že poskytne ázijským krajinám, predovšetkým však Číne a Indii, pomoc vo výške 1,3 miliardy eur na zníženie emisií oxidu uhličitého a potlačenie príčin klimatických zmien. Na summite východoázijských štátov v Singapure to vyhlásil japonský premiér Jasuo Fukuda. "Východná Ázia zaznamenala veľký ekonomický rast, čo však viedlo k vážnym environmentálnym problémom.

Krajiny, ktoré podpísali Kjótsky protokol, svoje emisné ciele do roku 2012 podľa všetkého splnia. Do tohto roku sa hlavné priemyselné krajiny sveta zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov o 5 percent v porovnaní so stavom v roku 1990. Vyzerá to tak, že 36 štátov dosiahne dokonca 11-percentné zníženie týchto emisií, informoval Sekretariát OSN pre klimatické zmeny. Kjótsky protokol je doplnok Rámcového dohovoru OSN o zmenách klímy, medzinárodnej dohody vyjednanej v súvislosti s globálnym otepľovaním. Doteraz podpísalo tento protokol spolu 141 krajín sveta.

Pátranie po 11 nezvestných baníkoch, obetiach nedeľnej explózie metánu v bani v ukrajinskom Donecku, dnes pozastavili, pretože požiar zúriaci v šachtách znemožňuje pokračovať v záchranných prácach. Záchranári doteraz dostali na povrch telá 89 obetí výbuchu. V nemocniciach je 34 zranených baníkov.

Máme tu ďalšie zvýšenie cien pohonných hmôt. Ceny benzínov sa zvýšia o 0.20 Sk/liter, ceny nafty o 0.50 Sk/liter. Priemerné ceny 95-oktánového benzínu Natural sa tak priblížia k hranic 38,60 za liter. Priemerné ceny nafty 40 korún za liter.

Slovenskí futbaloví fanúšikovia predsa budú môcť sledovať v TV dnešný zápas Slovenska v kvalifikácii ME 2008 na pôde San Marína. Stretnutie odvysiela v priamom prenose STV 2 od 20.30.

Kapitán tímu NHL Boston Bruins Zdeno Chára je po prvom týždni hlasovania fanúšikov o zložení otváracích formácií pre budúcoročný Zápas hviezd na druhom mieste medzi obrancami vo Východnej konferencii. Tridsaťročný rodák z Trenčína dostal od svojich priaznivcov už 45 949 hlasov.
***********************************
NOC:
Polooblačno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Najnižšia nočná teplota +4 až 0, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 st.
Na hrebeňoch hôr okolo 15 m/s(55 km/h).

ŠTVRTOK:
Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto a ojedinele mrholenie alebo slabý dážď. Najvyššia denná teplota 5 až 10 pri dlhšie trvajúcej hmle 1 až 4 st.