Monday, November 26, 2007

pripravila katarína plavčanová Najmenej 64 policajtov utrpelo zranenia počas druhej noci zrážok medzi bezpečnostnými silami a mladistvými výtržníkm

27.11. 8.00
Najmenej 64 policajtov utrpelo zranenia počas druhej noci zrážok medzi bezpečnostnými silami a mladistvými výtržníkmi na predmestiach Paríža. Stav piatich policajtov je vážny. Výtržnosti prepukli po tom, ako policajná hliadka cez víkend zrazila a zabila dvoch mladíkov vo Villiers-le-Bel na parížskom predmestí Val-d'Oise.

Vzťahy medzi mládežou a policajtmi na niektorých parížskych predmestiach obývaných prevažne imigrantmi sú štandardne napäté. Smrť dvoch mladých imigrantov na predmestí Clichy-sous-Bois následkom zásahu elektrickým prúdom, ktorí boli údajne na úteku pred políciou, viedla v roku 2005 k dva mesiace trvajúcim nepokojom, Tie sa rozšírili aj do ostatných častí Francúzska.

Jedenásť nezvestných baníkov, po ktorých pátrali záchranné tímy v súvislosti s výbuchom v bani v Doneckej oblasti, dnes oficiálne vyhlásili za mŕtvych a stanovili tak konečný počet obetí najhoršieho banského nešťastia na Ukrajine na 100. Požiare, ktoré budú kilometer pod zemským povrchom horieť pravdepodobne ešte celé týždne, výrazne sťažovali prácu záchranárov. Podľa tvrdenia odborníkov výbuch bane 18. novembra zapríčinila poškodená elektroinštalácia.

Premiér Robert Fico dnes navrhne prezidentovi nového ministra pôdohospodárstva. Návrh dostal včera listom od predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Podľa viacerých zdrojov má Miroslava Jureňu nahradiť Zdenka Kramplová, premiér to ale nechcel potvrdiť pred návštevou u prezidenta.

V parlamente očakáva premiér zotrvanie Pavla Pašku na poste predsedu. Dobrým riešením by bolo, keby sa na hlasovaní o nedôvere Paškovi nezúčastnili koaličné strany. Smer tak pravdepodobne urobí "v záujme transparentnosti celého procesu." Zopakoval, že dôvody na odvolanie Pašku neexistujú.

Na horských priechodoch Šturec, Donovaly, Vernár, Huty, Jasná, Dobšiná a Fačkov sa miestami nachádza utlačená vrstva snehu v hrúbke do 2 cm. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách zvýšené riziko vzniku poľadovice.

Včera popoludní sa na hlavnej ceste pri motoreste smerom na Tatranskú Štrbu stala vážna dopravná nehoda s tragickým koncom. Osobné auto narazilo do nákladného auta pred níim. 71-ročný vodič napriek resuscitácii podľahol na mieste zraneniam. Jeho manželku previezli so zraneniami do popradskej nemocnice.

Futbalisti MŠK Žilina vyhrali v dohrávke 17. kola Corgoň ligy na ihrisku Nitry 1:0 a vrátili sa na čelo tabuľky. Gól strelil Jež v 84. minúte.
****************************

Polooblačno až oblačno a miestami snehové prehánky, najmä na severe. Vietor od severu do 8m/s. Najvyššia teplota 0 až 4, na severe väčšinou okolo -2 st.
Na horách vo výške 1500 m teplota -7 st.

UPOZORNENIE:
Pri silnom vetre sa budú v horských oblastiach miestami vytvárať
snehové jazyky alebo zaveje.