Tuesday, November 27, 2007

Pripravil Michal Novák: Pavol Paška ostáva aj po dnešnom tajnom hlasovaní vo funkcii predsedu Národnej rady SR

13:00 27.11.2007

Pavol Paška ostáva aj po dnešnom tajnom hlasovaní vo funkcii predsedu Národnej rady SR. Návrh na jeho odvolanie podporilo 59 poslancov. Na hlasovaní sa zúčastnilo 111 členov zákonodarného zboru.

Najmenej 77 policajtov bolo zranených v noci počas nepokojov v okolí Paríža. Mladiství výtržníci podpálili vyše 60 áut vrátane autobusu a nákladného auta a päť vládnych budov. Výtržníci vyčíňali v šiestich oblastiach severne od francúzskej metropoly, ktoré boli tiež dejiskom nepokojov v roku 2005. Policajti proti výtržníkom použili slzný plyn a gumové náboje.

Vzbúrenci v mestách pri Paríži boli vyzbrojení benzínovými bombami, fľašami s kyselinou a bejzbalovými pálkami. Nepokoje počas druhej noci trvali asi šesť hodín a pokračovali do dnešného rána. Podľa policajtov sú súčasné nepokoje horšie ako udalosti spred dvoch rokov, keď počas viacerých týždňov nedošlo k toľkým zraneniam policajtov. Nepokoje sa začali po víkendovej smrti dvoch neplnoletých motocyklistov. Dvojica mladých ľudí prišla o život pri zrážke ukradnutého motocykla s policajným autom.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov ostro kritizoval americké návrhy na vzájomnú spoluprácu v oblasti protiraketovej obrany. Lavrov je presvedčený, že Spojené štáty sú rozhodnuté držať sa svojich plánov a od Ruska chcú len pomoc, a nie ozajstnú spoluprácu. "Ak chcú spoločnou prácou realizovať vlastné plány na rozmiestnenie obranných systémov vo východnej Európe a nás pozvali len na pomoc a poskytnutie informácií, tak to sme nemali na mysli, keď sme navrhli spoločne vykonávať analýzy na identifikáciu hrozieb a ich likvidácie," vyhlásil Lavrov.

Irán zostrojil novú raketu s dlhým doletom s názvom "Ašura". Raketa má dolet 2 000 kilometrov. . Dostrel rakety je dostatočný pre dosiahnutie základní USA na Blízkom východe a aj iránskeho odvekého nepriateľa Izrael. Irán v septembri odhalil raketu s názvom Sila ktorá má údajne dostrel 1 800 kilometrov. Západní experti pochybujú o pravosti tejto výroby.

Zemetrasenie so silou 6 stupňov Richterovej škály zasiahlo dnes hlavné mesto Filipín. Z oblasti zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody ani obete. Podľa rozhlasových staníc ostali niektoré administratívne budovy prázdne potom, ako z nich pri otrasoch ľudia utiekli.

Zákrok proti kazašskej novinárke, ktorá protestovala proti režimu prezidenta Nazarbajeva bol neopodstatnený. Disciplinárne bude potrestaný veliteľ zásahu polície aj Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Oznámil minister vnútra Robet Kaliňák. Podľa ministra mohli demonštrantku posunúť o desať metrov a bolo by to vyriešené. Inšpekcia si myslí, že osamelá protestujúca nemohla narušiť významne verejný poriadok. Ukázalo sa tiež, že magistrát políciu včas informoval, že demonštráciu pred Prezidentským palácom povolil. Kaliňák priznal, že v tomto mal zlé informácie.

Miroslav Jureňa už nie je ministrom pôdohospodárstva. Prezident dnes akceptoval návrh premiéra a odvolal ho z funkcie. Zároveň na jeho miesto menoval Zdenku Kramplovú. Jureňa je prvým odvolaným ministrom Ficovej vlády.

Sport

Hokejová Extraliga:
Skalica - Poprad sa predstaví v Skalici.
Kežmarok privíta Martin. Do Trenčína cestujú Kočice, Nitra privíta Lipt. Mikuláš, na Slovane bude bojovať Zvolen a Slovensko 20 si zhrá proti Žiline

Futbalová Liga majstrov pokračuje dnes ďalšími stretnutiami. V zápasoch 5. kola bude bojovať trojica Bukurešť, Stuttgart a Dinamo Kyjev o prvé body. Naopak duo anglických tímov Arsenal Londýn a Manchester United môže odohrať zvyšné duely skupinovej fázy vo vlažnom tempe, keďže už pred dvoma týždňami si obaja zabezpečili účasť v jarnom osemfinále.

Hádzanárom Tatrana Prešov prisúdil žreb európskych klubových súťaží za súpera v osemfinále Pohára víťazov pohárov mužov španielsky tím Valladolid. Slovenský šampión začne doma 9./10. februára 2008, odveta na Pyrenejskom polostrove je na programe o týždeň neskôr. Prešovčania zo žrebu nie sú nadšení.

****************

Popoludní má byť polooblačno, na severe prevažne veľká oblačnosť. Miestami sneženie alebo snehové prehánky, najmä na severe.
Najvyššia denná teplota 1 až 5, na severe miestami okolo -1 st.
Západný až severozápadný vietor 20 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 55 km/h, na východe prevažne slabý vietor.