Friday, November 23, 2007

Pripravil Michal Novák: Ukrajinský premiér Viktor Janukovyč predložil dnes rezignáciu svojej vlády

14:00 23.11.2007

Ukrajinský premiér Viktor Janukovyč predložil dnes rezignáciu svojej vlády na prvom zasadaní nového parlamentu po septembrových voľbách. Vo voľbách 30. septembra, zvíťazila proruská Strana regiónov odchádzajúceho premiéra Viktora Janukovyča. Nemá však dosť poslancov na sformovanie väčšinovej koalície. Analytici preto predpokladajú, že novú vládu zostaví Blok Julie Tymošenkovej a Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka.

Univerzitu Sorbonna v Paríži dnes uzavreli po násilnostiach, ktoré vypukli medzi študentmi, ktorí protestujú proti reformám prezidenta Nicolasa Sarkozyho a študentmi, ktorí sa chceli dostať na prednášky. Demonštranti zablokovali na niekoľko dní vchod do univerzity. Dnes ráno zaútočili na študentov, ktorí chceli ísť na prednášky.

Francúzske vlaky budú najneskôr cez víkend premávať normálne. Po jedenástich dňoch štrajku obnovili dopravu na 90 percent. Bez problémov jazdí parížske metro a autobusy. Vedenie železníc a hromadnej dopravy v Paríži odškodní cestujúcich. Odbory začnú rokovať budúci týždeň s vládou o dôchodkovej reforme, ktoré sa stala predmetom sporu.

Pri Antarktíde vo vodách medzi Atlantickým a Tichým oceánom zachránili vyše 150 ľudí z potápajúcej sa výletnej lode. Evakuovali všetkých ľudí okrem dvoch dôstojníkov. Loď má údajne v trupe dieru. Počasie jetam relatívne dobré, no chladné. Loď sa nachádza medzi argentínskym pobrežím a Antarktídou pri ostrovoch Južné Shetlandy.

Najmenej šesť ľudí dnes zahynulo pri výbuchoch pred súdnymi budovami v troch indických mestách. Podľa ministra vnútra išlo o koordinovaný útok. "Skutočnosť, že tri výbuchy sa odohrali v rovnakom čase, znamená, že išlo o sprisahanie," povedal.

Ľudová strana-HZDS by podľa prezidenta Ivana Gašparoviča nemala odísť z vlády. Po prijatí návrhu na odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu apeloval na strany vládnej koalície, aby ďalej napĺňali mandát, ktorí dostali od voličov. "Odvolanie ministra nie je nedôvera voči strane," povedal prezident. Neochota Jureňu niesť zodpovednosť za kauzu pozemky ho sklamala. Fico verí, žeHZDS sa rozhodne pre pokračovanie v koalícii. - Na tejto koalícii mi osobne veľmi záleží, ale nie za každú cenu, uviedol slovenský premiér Robert Fico

Nezvestného 14-ročného Tomáša z Vrútok našli policajti mŕtveho. Privolaná lekárka konštatovala smrť bez známok cudzieho zavinenia. Bola nariadená pitva. Tomáš bol žiakom 9. ročníka základnej školy. V utorok odišiel z domu.

Vo Vysokých Tatrách sa bude cez víkend lyžovať len na zjazdovkách Interski a Esíčko. "Minulý týždeň v piatok sme pre oteplenie museli odstaviť zasnežovanie Soliska," povedal technický riaditeľ 1. Tatranskej Ján Gavalier. Začiatok lyžiarskej sezóny na Solisku sa tak posúva. Na svahoch Esíčko a Interski sú napriek otepleniu veľmi dobré podmienky na lyžovanie. Mimo prevádzky je zatiaľ aj lyžiarske stredisko v Jasnej v Nízkych Tatrách.

Sport

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:

Poprad cestuje do Martina
Kežmarok privíta Slovan
Košice čakajú na Skaličanov
V Trenčíne sa predstaví Lipt. Mikuláš
Nitra si zahrá proti Slovenskej 20

************

V noci bude Polojasno až oblačno, neskôr od západu pribúdanie oblačnosti.
Ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 4 až -1, na juhozápade okolo 6 st.

Zajtra cez den prevažne veľká, na východe spočiatku zmenšená oblačnosť. Miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 6 až 10 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade severozápadný vietor do 20 km/h.