Wednesday, November 21, 2007

pripravila katarína plavčanová Bangladéšskej armáde sa dnes podarilo dostať do všetkých oblastí južného pobrežia zasiahnutých cyklónom Sidr

12.00
Niekoľko maďarských odborových zväzov a občianskych združení dnes začalo so sériou štrajkov proti reformam zdravotných poisťovní a obmedzenie dôchodkového zabezpečenia. Služby železníc boli v Budapešti dnes ráno úplne ochromené, rovnako nefungoval veľký počet železničných a autobusových spojení po celej krajine. Väčšina štrajkov by mala podľa očakávaní trvať 6 až 8 hodín. Do štrajku sa zapojili aj niektoré školy, elektrárne a budapeštianske letisko Ferihegy. Protestujúci oznámili, že na niektoré diaľnice umiestnia cestné zátarasy, ktoré spomalia dopravu. Na dnes večer bola ohlásená demonštrácia pred parlamentom, na ktorú by mali prísť desaťtisíce ľudí.

Sieť francúzskych vysokorýchlostných železničných spojení poškodili v noci nadnes viaceré sabotáže, čo spôsobilo rozsiahle meškania. Informovala o tom agentúra Reuters. Takmer polovica vysokorýchlostných vlakov TGV dnes nepremávala, v Paríži nefungujú početné spojenia metra. V okolí hlavného mesta sa vytvárajú dlhé zápchy.

Bangladéšskej armáde sa dnes podarilo dostať do všetkých oblastí južného pobrežia zasiahnutých cyklónom Sidr. Vietor rýchlosťou 240 km/hod., prudký dážď a šesťmetrová prílivová vlna, ktorá ničila všetko, čo jej stálo v ceste, mohli zabiť až 10 000 ľudí. Skoro štyri milióny ľudí zostali bez dostatočných zásob potravín, pitnej vody a prístreškov. "Skaza a deštrukcia domov, ciest, stromov a úrody je nepredstaviteľná," vyhlásil líder bangladéšskej krízovej vlády Fachruddin Ahmed v televíznom prejave. Krajina podľa neho "čelí národnej kríze".

Záplavy v Papue - Novej Guiney si od minulého týždňa vyžiadali 163 ľudských životov, desať zomrelo od hladu, tisíce obyvateľov zostali bez strechy nad hlavou. Povodne v tichomorskom štáte spôsobil tropický cyklón. Prúdy vody strhli cesty v odľahlých oblastiach krajiny, čo sťažuje záchranné práce. Pomoc z hlavného mesta Port Moresby sa do vzdialených dedín dostáva len dnes prostredníctvom helikoptér.

Krajiny, ktoré podpísali Kjótsky protokol, svoje emisné ciele do roku 2012 podľa všetkého splnia. Do tohto roku sa hlavné priemyselné krajiny sveta zaviazali znížiť emisie skleníkových plynov o 5 percent v porovnaní so stavom v roku 1990, informoval Sekretariát OSN pre klimatické zmeny. Kjótsky protokol je doplnok Rámcového dohovoru OSN o zmenách klímy, medzinárodnej dohody vyjednanej v súvislosti s globálnym otepľovaním. Doteraz podpísalo tento protokol spolu 141 krajín sveta. Významnými výnimkami sú Spojené štáty americké a Austrália. Americký prezident George W. Bush namieta, že takýto postup by zruinoval americkú ekonomiku.

Výbor Valného zhromaždenia OSN odsúdil v noci nadnes porušovanie ľudských práv v Severnej Kórei, Mjanmarsku a Iráne. Rezolúcie, presadili západné štáty napriek nesúhlasu rozvojových krajín. Rezolúcia o KĽDR, ktorá kritizovala komunistickú vládu v Pchjongjangu za systematické a rozsiahle porušovanie ľudských práv, si získala najväčšiu podporu. Členovia výboru pre ľudské práva ju prijali v pomere hlasov 97:23. Šesťdesiat zástupcov sa zdržalo hlasovania, medziiným aj Južná Kórea, ktorá čase otepľovania vzájomných vzťahov nechce rozhnevať svojho severného suseda. Druhá rezolúcia ostro odsúdila mjanmarskú juntu za použitie násilia pri potlačení pokojných septembrových demonštrácii. Tretia rezolúcia vyjadruje hlboké znepokojenie nad nerešpektovaním ľudských práv v Iráne.

Ranná zrážka osobného auta s autobusom na Levočskej ulici v Prešove si vyžiadala život otca a syna. Vodič osobného auta vošiel pri odbočovaní do cesty linkovému autobusu. V autobuse nebol nikto zranený. Alkohol u vodičov nezistili. Škody na všetkých troch vozidlách vyčíslili na 160-tisíc. Okolnosti a mieru zavinenia vyšetruje polícia.

Slovinská atletická asociácia včera rozhodla o začiatku disciplinárneho konania voči držiteľke svetového halového rekordu v behu na 800 metrov Jolande Čeplakovej, ktorá mala v júni pozitívny test na krvný doping EPO. "Bude mať šancu dokázať svoju nevinu, no v prípade uznania vinnou jej hrozí dvojročný zákaz činnosti," povedal šéf antidopingovej komisie. Bronzová medailistka z OH 2004 v Aténach sa 18. júna podrobila vo svojom sídle v Monaku mimosúťažnému testu. Rozbor telovej tekutiny usvedčil nález EPO a údajne pozitívne výsledky prvej vzorky potvrdila aj dodatočná B-vzorka.