Friday, November 23, 2007

Pripravil Michal Novák: Útok v INDII

11:00 23.11.2007

Najmenej šesť ľudí dnes zahynulo pri výbuchoch pred súdnymi budovami v troch indických mestách. Podľa ministra vnútra išlo o koordinovaný útok. "Skutočnosť, že tri výbuchy sa odohrali v rovnakom čase, znamená, že išlo o sprisahanie," povedal minister.

Pakistanské úrady zaviedli 12-hodinový zákaz vychádzania a cestnú blokádu na nepokojnom severozápade krajiny, kde vládne jednotky bojujú proti bojovníkom Talibanu. Blokáda má zabrániť prísunu potravín, zbraní a ďalších zásob pre povstalcov. "V meste Mingora bolo zastavených desať nákladných áut s potravinami,. Obyvatelia sa zatiaľ na nedostatok zásob nesťažujú, no obávajú sa, že problémy sa môžu objaviť, ak budú opatrenia trvať dlhšie.

Austrálskemu premiérovi Johnovi Howardovi svitla pred zajtrajšími parlamentnými voľbami nádej, keď posledný zo série prieskumov voličských preferencií ukázal, že náskok jeho opozičného lídra Kevina Rudda sa znížil. Prieskum agentúry Newspoll, ktorý zverejnili v posledných hodinách predvolebnej kampane, ukázal, že na sobotu sa chystá vážny súboj, pretože Howardova koalícia zaostáva za opozičnými labouristami už len o štyri percentá. Ešte pred týždňom bol rozdiel medzi Howardom a Ruddom osem percent.

Libanonský parlament by mal dnes podstúpiť posledný pokus o zvolenie nového prezidenta. Pokus o zvolenie hlavy štátu bude pravdepodobne neúspešný vzhľadom na očakávaný bojkot opozície. Armáda je už niekoľko dní v pohotovosti. Mandát súčasného libanonského prezidenta Emila Lahúda skončí zajtra. Podľa libanonskej ústavy prechádzajú jeho právomoci automaticky na vládu, no prosýrsky prezident vyhlásil, že svoje právomoci vláde premiéra Sinioru neodovzdá. Lahúd by mohol moc odovzdať veliteľom armády, čím by došlo k vytvoreniu konkurenčnej vlády alebo dokonca k vyhláseniu výnimočného stavu.

Jednotky Európskej únie a NATO prehľadali dnes domovy rodinných príslušníkov najhľadanejšieho vojnového zločinca Radovana Karadžiča. Operácia sa začala o 5. hodine súčasne v domoch Karadžičovej manželky Ljiljany, dcéry Sonje a syna Alexandara. Na operácii sa zúčastnili aj príslušníci bosnianskosrbskej polície. Karadžič, vojnový líder bosnianskych Srbov, a veliteľ jeho armády Ratko Mladič, sú na úteku už 12 rokov.

Francúzska železničná doprava sa postupne vracia do normálnych koľají. Rýchlovlaky TGV, ktoré spájajú Paríž s francúzskymi regiónmi začínajú v plnej sile premávať už dnes, ostatná železničná doprava sa "znormalizuje" cez víkend.

Filipínske úrady sa dnes ponáhľali s evakuáciou takmer jedného milióna obyvateľov východného pobrežia, ku ktorému sa blížil tajfún Mitag. Tajfún sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že polostrov Bicol zasiahne tajfún v sobotu. Vlani túto oblasť postihol tajfún Durian, ktorý o život pripravil 1 200 ľudí.

Približne 30 ľudí zahynulo v strednej Číne pri zosuve pôdy, ktorý zasypal autobus. Záchranárom sa podarilo odstrániť toľko štrku, že sa dostali k prednej časti autobusu, ale nezaznamenali nijaké známky života, uviedla Nová Čína. Pri tom istom zosuve pôdy zahynul aj jeden robotník, ktorý pracoval na stavbe železničného tunela.

Premiér Robert Fico priniesol do Prezidentského paláca návrh na odvolanie ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu. Minister pôdohospodárstva nesie podľa neho v kauze okolo Slovenského pozemkové fondu "nevyvrátiteľnú politickú zodpovednosť". Podľa ĽS-HZDS, ktoré Jureňu nominovalo, Fico takto porušil koaličnú zmluvu. O ďalšom zotrvaní strany v koalícii budú rozhodovať delegáti zajtra na mimoriadom snemu v Ružomberku. Prezident podľa Ústavy SR musí návrh na odvolanie ministra akceptovať, avšak lehotu, dokedy tak musí urobiť, nemá.


NHL:

Calgary - Chicago 1:2
Edmonton - Colorado 2:3 - Marek Svatoš 1+0 (rozhodujúci gól), Peter Budaj (obaja Colorado) bol v bránke celý zápas - 14 zákrokov, úspešnosť 87,5%
Nashville - Detroit 3:2
Ottawa - Pittsburgh 5:6 po sam. náj. - Andrej Meszároš (Ottawa) 0+1

Švajčiarsky tenista Roger Federer sa v americkom pánskom magazíne GQ ako jeden z laureátov titulu Muž roka 2007 ocitol v spoločnosti starostu New Yorku Michaela Bloomberga či herca Toma Hanksa. Björn Borg napísal: "Pre mňa sú jeho výkony na dvorci umením. Chce byť hráčom s najväčším počtom grandslamových trofejí a podľa mňa sa ním aj stane. Ak zostane dostatočne motivovaný a budú sa mu vyhýbať zranenia, je na najlepšej ceste byť najvýznamnejším tenistom všetkých čias."

************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou
oblačnosťou alebo hmlisto a ojedinele mrholenie.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri dlhšietrvajúcej hmle alebo nízkej
oblačnosti okolo 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +7 st.
Prevažne južný vietor 10 až 25 km/h.