Thursday, November 29, 2007

pripravila katarína plavčanová Vládna kríza sa skončila

16.00
Ruský súd uznal dnes podnikateľa žijúceho v exile Borisa Berezovského v jeho neprítomnosti vinným zo sprenevery miliónov dolárov leteckej spoločnosti Aeroflot, Riadil ju v 90. rokoch. Podľa sudcu ku skupine patrili vrcholní manažéri Aeroflotu, ktorý je ruskou štátnou leteckou spoločnosťou.

Pred súd v sudánskej metropole dnes predstúpila 54-ročná britská učiteľka obvinená z podnecovania k náboženskej nenávisti, pretože dovolila svojim žiakom, aby plyšovému medvedíkovi dali meno Mohamed. Podľa britského ministra zahraničných vecí sa Gibbonsová dopustila "nevinnej chyby" a vyzval na "zdravý rozum". Prípad kritizujú aj britské a americké moslimské organizácie. Hlavný moslimský duchovný vyvíjal tlak na vládu, aby bola učiteľka určite potrestaná a prirovnal jej počínanie k "rúhaniu sa" autora Salmana Rushdieho voči prorokovi Mohamedovi.

Vládna kríza sa skončila. Včera večer sa stretli zástupcovia ĽS-HZDS a Smeru-SD a dohodli si podmienky a formy ďalšieho fungovania koalície. Spojenectvo má spečatiť hlasovanie o dôvere vláde, ktoré bude spojené s hlasovaním o rozpočte na budúci rok. Uznesenie k tomuto návrhu prijme dnes vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí.

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš rozhodol o poskytnutí humanitárnej pomoci 2-och miliónov korún obetiam cyklónu Sidr v Bangladéši. Finančný príspevok Slovensko odovzdá Medzinárodnej federácii Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorá zabezpečuje obnovu infraštruktúry, pitnú vodu, jedlo, hygienu, základnú zdravotnú starostlivosť a materiálnu pomoc pre najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Cyklón zasiahol Bangladéš 18. novembra a zabil okolo 3 500 ľudí.

Víťazkou úvodných vytrvalostných pretekov žien na 15 km, ktorými sa vo fínskom Kontiolahti začalo 1. kolo Svetového pohára v biatlone, sa stala Nemka Martina Glagowová. Slovenky nebodovali.

Po povinných tancoch v krasokorčuľovaní súťažných párov vedú v japonskom Sendai európski šampióni Isabelle Delobelová a Olivier Schoenfelder. ********************************NOC:Jasno až polojasno. Neskôr od západu pribúdanie oblačnosti a ojedinele sneženie.Najnižšia teplota -5 až -10 st. Slabý premenlivý vietor.
PIATOK:Polojasno až oblačno. Miestami, najmä na severe, sneženie, na juhu aj dážď alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -1 st. Slabý premenlivý.