Sunday, November 25, 2007

pripravila katarína plavčanová Požiare v južnej Kalifornii sa v priebehu včerajšieho dňa podarilo dostať pod kontrolu

26.11. 7.00
Požiare v južnej Kalifornii, ktoré zlikvidovali 49 domov, sa v priebehu včerajšieho dňa podarilo požiarnym tímom dostať pod kontrolu. Pomohlo tomu aj priaznivejšie počasie. Plamene v Malibu zničili približne 1900 hektárov a donútili k evakuácii okolo 10 tisíc ľudí z lukratívnej oblasti, ktorá je obľúbeným sídlom mnohých hollywoodskych hviezd. Väčšina evakuovaného obyvateľstva sa dnes ráno mohla vrátiť späť do svojich domovov, keďže už boli mimo nebezpečenstva. Oheň z
ničil spolu 51 budov, z toho 49 prevažne luxusných rozľahlých niekoľkomiliónových sídiel.

Okolo 30 tisíc ľudí sa včera zišlo v Tbilisi na demonštrácii za obnovenie vysielania hlavnej nezávislej televízie. Zákaz vysielania pre nezávislé médiá platil v Gruzínsku počas trvania výnimočného stavu, ktorý vyhlásil prezident Michail Saakašvili začiatkom novembra. Gruzínske úrady tvrdia, že proti televízii prebieha vyšetrovanie v súvislosti s jej výzvami na zvrhnutie vlády.

Tri osoby sú nezvestné po zosuve skál v uholnej bani na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Záchranári sa snažia vyslobodiť baníkov, ktorí sú pod asi 10 metrovou vrstvou skál. Ukrajinské bane, v ktorých sa často využívajú zastarané zariadenia z čias bývalého Sovietskeho zväzu, patria medzi najnebezpečnejšie na svete. Najhoršie banské nešťastie v postsovietskom období postihlo Ukrajinu minulý týždeň, keď pri výbuchu metánu v šachte v doneckom regióne zahynulo okolo sto ľudí.


Srbský premiér Vojislav Koštunica vyhlásil, že jeho krajina nikdy neuzná "nelegálne a darebácke" nezávislé Kosovo. Vyjadril sa tak pred najnovším kolom rozhovorov o budúcom štatúte tejto provincie, ktoré sa v pondelok začne v rakúskom Badene.

Grécka pobrežná hliadka zadržala cez víkend 187 migrantov pri pokuse o nelegálny vstup na grécke územie z Turecka.


Cez víkend sa hralo 28-me kolo hokejovej extraligy: Trenčín zdolala Poprad 3:2, Skalica porazila Kežmarok 3:2, Martin - Zvolen 3:1, Slovenská 20 vyhrala nad Lip. Mikulášom 2:1, Žilina - Slovan Bratislava 5:4 a Košice nabili Nitru 5:1

*******************************
Premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové
prehánky, v nížinách aj dážď so snehom alebo dážď. Západný vietor do 7m/s. Najvyššia denná teplota 0 až 5 st. Na horách vo výške 1500 m poklesne teplota na -8 st.