Friday, November 30, 2007

pripravila katarína plavčanová Mattel včera zničil viac ako 160 tis. svojich hračiek po zistení že ohrozujú zdravie detí

11.00
Na juhozápade Turecka sa zrútilo lietadlo spoločnosti Atlasjet, ktoré smerovalo z Istanbulu do Isparty. Haváriu neprežil nik zo 49 pasažierov a sedem členov posádky.

Spojené štáty naliehajú na Japonsko, aby zastavilo svoj program lovu veľrýb a získavalo informácie pre vedecký výskum iným spôsobom. Demokrati a republikáni zo Senátu poslali vo štvrtok list japonskému veľvyslancovi vo Washingtone, v ktorom krajinu žiadajú, aby "prehodnotila svoj nadchádzajúci lov na približne 1000 veľrýb vrátane niekoľkých chránených druhov.

Mattel včera zničil viac ako 160 tis. svojich hračiek po tom, ako zistil, že majú vysoký obsah olova a ohrozujú zdravie detí. Všetky hračky boli zlikvidované neďaleko Mexico City a odpad z nich sa použije ako palivo do pece na výrobu cementu. Podľa hovorcu mexickej pobočky Mattelu nedávne stiahnutie hračiek v Európe, USA a Mexiku stálo firmu už 40 mil. USD.

Austrália stiahne svojich 550 vojakov z koaličných síl v Iraku do polovice roka 2008, povedal nový premiér Kevin Rudd, ktorý tak plní svoj predvolebný sľub.

Krajský súd v Bratislave rozhodol, že vydanie údajného alžírskeho teroristu Mustafu Labsiho do Alžírska je prípustné. O vydanie požiadalo Slovenskú republiku Alžírsko, pretože tam bol odsúdený v neprítomnosti na doživotie. Alžírske orgány tiež deklarovali, že Labsiho nežiadajú, aby nastúpil na výkon trestu, ale aby sa mohlo konať nové súdne pojednávanie.

V parlamente pokračuje rozprava k návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008, prihlásených je ešte 30 poslancov. Hlasovanie o ňom bude spojené s vyslovením dôvery vláde.

Krátko pred pol deviatou ráno prepustili z väzby z bratislavského Justičného paláca dvoch obžalovaných v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia - Davida Brtvu a Patrika Pachingera. Špeciálny súd totiž nestihol požiadať o predĺženie ich väzby. Brtva a Pachinger naďalej odmietajú skutky, z ktorých ich viní obžaloba, a tiež odmietajú aj zodpovednosť za krach nebankových subjektov. Obaja potvrdili, že sa budú naďalej zúčastňovať na pojednávaní Špeciálneho súdu, aby očistili svoje meno.

Sneženie a šmykľavé cesty zapríčinili dopoludnia viacero dopravných nehôd na západnom Slovensku. Na diaľnici medzi Bratislavou a Trenčínom sa tvorili kolóny kvôli nehodám pri Senci, Zelenči a Piešťanoch. Autá na diaľnici D1 v smere z Bratislavy do Trnavy púšťajú cez odstavený jazdný pruh.

Prvými postupujúcimi do jarného 16-finále Pohára UEFA sa stali švédsky Helsingborg a grécky Panathinaikos, rozhodli o tom včerajšie zápasy 3. kola skupinovej fázy. Šancu už v predstihu si zaistiť postup prepásol bývalý európsky šampión Bayern Mníchov, ktorý remizoval v Brage len 1:1, či talianska Fiorentina, ktorá na ihrisku AEK Atény získala tiež po remíze 1:1 len bod.

*******************************
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie.Najvyššia denná teplota -2 až +1 st. Slabý premenlivý vietor.