Tuesday, November 27, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 27.11.2007

* Teraz je správny čas na mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi povedal Prezident USA


* Vo Francúzsku majú za sebou druhú nepokojnú noc- zranených je takmer 80 policajtov


* Rozpad vládnej koalície zatiaľ nehrozí.


* Ministerstvo Pôdohospodárstva bude riadiť Zdenka Kramplová


* Opozícia bude odvolávať Fica


Príjemný podvečer


Americký prezident George Bush dnes povedal, že nastal ten "správny čas" na mier medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ale pripustil, že cesta k nemu bude náročná. Najväčším problémom a prekážkou pri dosiahnutí dohody bude štatút mesta Jeruzalem. Zatiaľ čo izraelský premiér Ehud Olmert už naznačil kompromis, pre palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása existuje iba jedno možné riešenie: hlavným mestom palestínskeho štátu môže byť jedine východný Jeruzalem. Olmert nedávno povedal, že možno bolo chybou, že Izrael pred 40 rokmi pričlenil do svojej zóny okolité arabské dediny a pripustil, že tieto zóny "by bolo možné prenechať Palestínčanom."

Takmer 80 policajtov bolo zranených v noci počas nepokojov v okolí Paríža. Mladiství výtržníci podpálili vyše 60 áut vrátane autobusu a nákladného auta a päť vládnych budov. Výtržníci vyčíňali v šiestich oblastiach severne od francúzskej metropoly, ktoré boli tiež dejiskom nepokojov v roku 2005. Policajti proti výtržníkom použili slzný plyn a gumové náboje. Vzbúrenci v mestách pri Paríži boli vyzbrojení benzínovými bombami, fľašami s kyselinou a bejzbalovými pálkami.

Nepokoje počas druhej noci trvali asi šesť hodín a pokračovali do dnešného rána. Podľa policajtov sú súčasné nepokoje horšie ako udalosti spred dvoch rokov, keď počas viacerých týždňov nedošlo k toľkým zraneniam policajtov. Nepokoje sa začali po víkendovej smrti dvoch neplnoletých motocyklistov. Dvojica mladých ľudí prišla o život pri zrážke ukradnutého motocykla s policajným autom.

Vodiči autobusov v Maďarsku dnes opäť prestali pracovať na protest proti vládnemu plánu sprísniť podmienky predčasného odchodu do dôchodku. Pre štrajk, ktorý trval od skorých ranných hodín do siedmej rána. Zrušiť museli okolo 4 tisíc liniek autobusového dopravcu Volán. Ide o posledný zo série štrajkov proti ekonomickým reformám maďarskej vlády. Minulú stredu štrajkovalo viac ako 10 tisíc zamestnancov železníc a letísk, ku ktorým sa pripojili aj učitelia. Medzi plánovanými reformami je zvýšenie veku odchodu do dôchodku a umožnenie vstupu súkromných zdravotných poisťovní do systému doteraz štátneho zdravotníctva.

Tajfún Mitag, ktorý sa v nedeľu a pondelok prehnal Filipínami zabil vzše 10 ľudí. Počas záchrannej akcie zmizlo jedno lietadlo. Väčšina obetí zahynula pri záplavách, zosuvoch pôdy alebo po zásahu elektrickým prúdom. Tajfún poškodil približne 3200 domov. Z Filipín zamieril Mitag na japonský ostrov Okinawa.

Pri streľbe vojenskej hliadky USA na minibus zomreli v Bagdade štyria civilisti. Armáda USA incident potvrdila s tvrdením, že v autobuse zomreli dvaja cestujúci. V Bagdade strieľali koaličné jednotky na minibus potom, ako jeho vodič nereagoval na varovný výstrel," uviedla armáda. "Autobus išiel po ceste, po ktorej môžu jazdiť len osobné autá.

Odchod pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa z čela armády nepoznačí odhodlanie krajiny bojovať proti terorizmu, informovalo ministerstvo vnútra. Tieto vyjadrenia prišli v čase Mušarráfovej rozlúčky s vojakmi a deň pred konečným odchodom z armády. Po ôsmich rokoch vojenskej vlády zloží Mušarráf vo štvrtok prísahu ako civilný prezident.

Irán zostrojil novú raketu s dlhým doletom s názvom "Ašura". Raketa má dolet 2 000 kilometrov. . Dostrel rakety je dostatočný pre dosiahnutie základní USA na Blízkom východe a aj iránskeho odvekého nepriateľa Izrael. Irán v septembri odhalil raketu s názvom Sila ktorá má údajne dostrel 1 800 kilometrov. Západní experti pochybujú o pravosti tejto výroby.

Priemerná mzda v Českej republike stúpla na 21 470 českých korún, čo je o 1 517 korún viac než pred rokom. Ceny v ČR však budú na budúci rok podľa analytikov stúpať, takže ľudia budú bohatnúť pomalšie. Podľa analytika Českej sporiteľne je nárast miezd spôsobený dobrou výkonnosťou ekonomiky ako aj nedostatkom voľných pracovníkov na trhu práce.

Opozícia dnes začala zbierať podpisy pod návrh na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Návrh by do parlamentu chcela predložiť do konca týždňa.

Zákrok proti kazašskej novinárke, ktorá protestovala proti režimu prezidenta Nazarbajeva bol neopodstatnený. Disciplinárne bude potrestaný veliteľ zásahu polície aj Úradu na ochranu ústavných činiteľov. Oznámil minister vnútra Robet Kaliňák. Podľa ministra mohli demonštrantku posunúť o desať metrov a bolo by to vyriešené. Inšpekcia si myslí, že osamelá protestujúca nemohla narušiť významne verejný poriadok. Ukázalo sa tiež, že magistrát políciu včas informoval, že demonštráciu pred Prezidentským palácom povolil. Kaliňák priznal, že v tomto mal zlé informácie.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,56
USD1 22,56
GBP1 46,70

Sport

Hokejová Extraliga:

Futbalová Liga majstrov pokračuje dnes ďalšími stretnutiami. V zápasoch 5. kola bude bojovať trojica Bukurešť, Stuttgart a Dinamo Kyjev o prvé body. Naopak duo anglických tímov Arsenal Londýn a Manchester United môže odohrať zvyšné duely skupinovej fázy vo vlažnom tempe, keďže už pred dvoma týždňami si obaja zabezpečili účasť v jarnom osemfinále .

Hádzanárom Tatrana Prešov prisúdil žreb európskych klubových súťaží za súpera v osemfinále Pohára víťazov pohárov mužov španielsky tím Valladolid. Slovenský šampión začne doma 9./10. februára 2008, odveta na Pyrenejskom polostrove je na programe o týždeň neskôr. Prešovčania zo žrebu nie sú nadšení.

****************

V noci bude jasno až polojasno, na severe a východe spočiatku zväčšená oblačnosť a ojedinele sneženie.
Najnižšia nočná teplota -4 až -9, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši pri vyjasnení -9 až -14 st.

Zajtra cez deň slnečno, zrána v nižších polohách ojedinele hmla.
Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -6 st.
Slabý premenlivý vietor.