Thursday, November 29, 2007

Pripravil Michal Novák: Vzbúrení filipínski vojaci sa vzdali

11:00 29.11.2007

Vzbúrení filipínski vojaci, ktorí sa zabarikádovali v manilskom hoteli, sa vzdali potom, čo bezpečnostné sily vnikli do budovy. Líder vzbúrencov povedal, že ukončili svoj odpor, aby zachránili životy civilistov vrátane novinárov, ktorí boli stále vo vnútri. Vládne jednotky prerazili vchod do hotela obrneným vozidlom. Okrem pučistov sú medzi nimi aj príslušníci bezpečnostnej služby, ktorí ich mali na súde strážiť, no namiesto toho sa pridali na ich stranu. Vzbúrenci požadovali odstúpenie prezidentky Glorie Arroyovej.

Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf zložil dnes prezidentský sľub. Mušarráf zložil prísahu ako civilný prezident po prvýkrát po tom, čo sa pred ôsmimi rokmi dostal k moci po štátnom prevrate. Mušarráf, ktorý kedysi povedal, že vojenská uniforma je jeho "druhou kožou", označil svoju prísahu za "míľnik" pri prechode krajiny k demokracii.

Vopred istý víťaz, dve strany, ktoré môžu takmer s určitosťou rátať s postupom do parlamentu a ďalších osem politických zoskupení, ktoré sa už so snom o parlamentných kreslách pomaly lúčia, to je Rusko tri dni pred parlamentnými voľbami. Podľa posledného predvolebného prieskumu, ktoré uskutočnilo Ruské centrum pre prieskum verejnej mienky, zvíťazí vo voľbách 2. decembra prokremeľská strana Jednotné Rusko, ktorej kandidátsku listinu vedie prezident Vladimir Putin, so ziskom 62 percent hlasov.

Lekára, ktorý ponúkal ošetrenie zraneným bojovníkom al-Kájdy, odsúdili v New Yorku na 25 rokov väzenia. Verdikt má odradiť ostatných od pomáhania teroristom. Súd uznal doktora vinným ešte v máji z úmyslu poskytovať materiálnu pomoc teroristom, ktorých chcel liečiť, aby sa mohli vrátiť do Iraku a bojovať proti americkým jednotkám.

V Saudskej arabii bezpečnostné sily pochytali vyše 200 ľudí podozrivých z vyvíjania teroristických aktivít či z prepojenia s teroristami. Saudská vláda ide tvrdo po osobách podozrivých z terorizmu už niekoľko rokov, taký veľký počet ľudí podozrivých z terorizmu naraz však ešte nezadržala. Najnovším zatýkaním útoku na ropné zariadenia na východe krajiny.

Súčasná vládna koalícia bude pokračovať aj ďalej jej stabilitu však garantuje len do mája. . Informoval predseda HZDS Vladimír Mečiar. Po večerných a nočných rokovaniach so Smerom-SD sa rozhodli spojiť hlasovanie o štátnom rozpočte s hlasovaním o dôvere vláde. Uznesenie prijme vláda ešte dnes. So Smerom hľadali príčiny krízy a možné riešenia. "Príčinou bol absolútny nedostatok komunikácie." Koaličná rada sa preto bude schádzať najmenej dvakrát do mesiaca, pred rokovaním NR SR sa budú schádzať poslanecké kluby.

Obchodovanie so slovenskou korunou bolo ráno nervózne, po správach o pokračovaní koalície zhodnotila. Trh vyčkával na vystúpenie predsedu ĽS-HZDS Vladimíra Mečiara. Koruna najprv oslabila. Po tom, čo Mečiar informoval, že súčasná vládna koalícia bude pokračovať aj ďalej, si slovenská mena pripísala zisky.

Vo vysokohorskom teréne Západných a Vysokých Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. tretí stupeň z päťdielnej stupnice. Vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. druhý stupeň.

Sport

V úvodných pretekoch ženskej série Severoamerického pohára zjazdárok obsadila Veronika Zuzulová 17. miesto. V stredisku Keystone v americkom Colorade zvíťazila v obrovskom slalome Rakúšanka Kathrin Zettelová

V stredajších zápasoch 5. kola futbalovej Ligy majstrov 2007/08 si postup do osemfinálovej fázy zabezpečili FC Chelsea a AC Miláno.

Po predposlednom 5. kole skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov je na čele tabuľky kanonierov dvojica Zlatan Ibrahimovič (Inter Miláno) a Cristiano Ronaldo (Manchester United) s piatimi gólmi. Najlepšími gólovými asistentmi sú so štyrmi prihrávkami Andrea Pirlo z AC Miláno a Predrag Djordjevič z Olympiakosu Pireus. Najväčším počtom striel na bránku (15) sa zatiaľ prezentoval Brazílčan Juninho z Lyonu.

Výsledky stretnutí zámorskej hokejovej NHL:

Buffalo - St. Louis 3:4 - Andrej Sekera (Buffalo) 1+0
N. Y. Islanders - Ottawa 3:2 po samost. nájazdoch - Andrej Meszároš (Ottawa) 2+0
Washington - Florida 1:2 po samost. nájazdoch - Richard Zedník 1+0, Jozef Stümpel (obaja Florida) 0+1
Minnesota - Phoenix 3:1 - Marián Gáborík (Minnesota) 1+0
Colorado - Edmonton 4:2
San Jose - Los Angeles 2:3 po samost nájazdoch

Vo Venezuele budú v budúcnosti hodiny tikať inak ako v ostatnom svete.
9. decembra totiž prezident Hugo Chávez nechá časomieru vo svojej juhoamerickej krajine posunúť o pol hodinu späť. Protiamericky zameraný Chávez svoje rozhodnutie zdôvodnil slovami, že zadelenie do časových zón s celými hodinami svetu nariadili Spojené štáty.

****************

Prevažne polojasno. Zrána v nižších polohách miestami hmla alebo
zamračené nízkou oblačnosťou.
Najvyššia denná teplota 0 až +4, na severe miestami okolo -2 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 st.
Juhovýchodný až južný vietor 10 až 20 km/h.