Sunday, November 25, 2007

pripravila katarína plavčanová Požiare v Kalifornii sa počas včerajšieho dňa podarilo zlikvidovať

26.10. 8.00
Požiare v južnej Kalifornii, ktoré zlikvidovali 49 domov, sa v priebehu včerajšieho dňa podarilo požiarnym tímom dostať pod kontrolu. Pomohlo tomu aj priaznivejšie počasie. Plamene v Malibu zničili približne 1900 hektárov a donútili k evakuácii okolo 10 tisíc ľudí z lukratívnej oblasti, ktorá je obľúbeným sídlom mnohých hollywoodskych hviezd. Väčšina evakuovaného obyvateľstva sa dnes ráno mohla vrátiť späť do svojich domovov, keďže už boli mimo nebezpečenstva. Oheň zničil spolu 51 budov, z toho 49 prevažne luxusných rozľahlých niekoľkomiliónových sídiel.

Tri osoby sú nezvestné po zosuve skál v uholnej bani na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra AFP. Záchranári sa snažia vyslobodiť baníkov, ktorí sú pod asi 10 metrovou vrstvou skál. Ukrajinské bane, v ktorých sa často využívajú zastarané zariadenia z čias bývalého Sovietskeho zväzu, patria medzi najnebezpečnejšie na svete. Najhoršie banské nešťastie v postsovietskom období postihlo Ukrajinu minulý týždeň, keď pri výbuchu metánu v šachte v doneckom regióne zahynulo okolo sto ľudí.

Srbský premiér Vojislav Koštunica vyhlásil, že jeho krajina nikdy neuzná "nelegálne a darebácke" nezávislé Kosovo. Vyjadril sa tak pred najnovším kolom rozhovorov o budúcom štatúte tejto provincie, ktoré sa v pondelok začne v rakúskom Badene.

Okolo 30 tisíc ľudí sa včera zišlo v Tbilisi na demonštrácii za obnovenie vysielania hlavnej nezávislej televízie. Zákaz vysielania pre nezávislé médiá platil v Gruzínsku počas trvania výnimočného stavu, ktorý vyhlásil prezident Michail Saakašvili začiatkom novembra. Gruzínske úrady tvrdia, že proti televízii prebieha vyšetrovanie v súvislosti s jej výzvami na zvrhnutie vlády.

Grécka pobrežná hliadka zadržala cez víkend 187 migrantov pri pokuse o nelegálny vstup na grécke územie z Turecka.

Cez víkend sa hralo 28-me kolo hokejovej extraligy: Trenčín zdolala Poprad 3:2, Skalica porazila Kežmarok 3:2, Martin - Zvolen 3:1, Slovenská 20 vyhrala nad Lip. Mikulášom 2:1, Žilina - Slovan Bratislava 5:4 a Košice nabili Nitru 5:1

Slovenská reprezentantka Veronika Zuzulová obsadila vo včerajšom slalome v rámci Svetového pohára zjazdárok v kanadskej Panorame výborné 6. miesto a celkovo jej v priebežnom hodnotení slalomárok patrí 5. priečka. Najlepšia slovenská zjazdárka predviedla dve vyrovnané jazdy bez väčšieho zaváhania a v súčte oboch kôl stratila na víťaznú Rakúšanku Marlies Schildovú 1,61 s. V bojoch o veľký krištáľový glóbus sa Zuzulová posunula zo 17. na 13. miesto. Na konte má po štyroch podujatiach už 95 bodov.

*******************************
Premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v nížinách aj dážď so snehom alebo dážď. Západný vietor do 7m/s. Najvyššia denná teplota 0 až 5 st. Na horách vo výške 1500 m poklesne teplota na -8 st.