Thursday, November 29, 2007

pripravila katarína plavčanová Ruskí voličí sa pred víkendovými voľbami sťažujú na nátlak úradov

30.11. 7.00
Čoraz viac ruských voličov tvrdí, že sa dostávajú pod stupňujúci sa tlak zo strany úradov a zamestnávateľov, aby v nedeľných parlamentných voľbách odovzdali hlas strane Jednotné Rusko. Kandiduje za ňu aj prezident Vladimir Putin. Predstavitelia mimovládnych organizácií tvrdia, že takáto rozsiahla kampaň je nevídaná od pádu Sovietskeho zväzu a podľa nich môže byť spôsobená obavami Kremľa z nízkej účasti. Zamestnnci firiem dokonca dostávajú dôrazné odporúčania, aby volili Putinovu stranu.

Talianski cestujúci budú mať dnes problém s nefungujúcou hromadnou dopravou. Odborové zväzy dnes budú protestovať proti nedostatku vládnych investícií do tohto rezortu. Štrajk môže v rôznych časoch postihnúť autobusové, vlakové a lodné spojenia v rôznych oblastiach krajiny. Štátna letecká spoločnosť Alitalia a železničná sieť varovali, že dôjde k rušeniu spojov a taktiež meškaniam, pričom motoristi môžu byť vystavení riziku, že v prípade havárie im nebude mať kto poskytnúť pomoc.

V Turecku sa dnes skoro ráno zrútilo lietadlo s 56 ľuďmi. Jeho trosky našiel policajný vrtuľník neďaleko plánovaného miesta pristátia. Lietadla smerovalo z Istanbulu do Isparty na juhozápade krajiny. Na miesto nešťastia už vyslali záchranárov.

Britskú učiteľku, ktorá v moslimskom Sudáne dovolila žiakom nazvať plyšového medvedíka menom Mohamed, včera odsúdili na 15 dní väzenia a deportáciu zo Sudánu, uviedol jej obhajca. Gillian Gibbonsovú (54) uznali vinnou z podnecovania k náboženskej neznášanlivosti a urážky islamu. Kontroverzný prípad vyvolal diplomatické napätie medzi Londýnom a Chartúmom. Britský minister zahraničných vecí David Miliband v stredu uviedol, že obvinenie nevyplýva z kriminálneho prečinu, ale z "nevinného nedorozumenia".

Premiér Robert Fico a šéf HZDS Vladimír Mečiar si so zaťatými zubami podali ruky. Niekoľko hodín po tom, čo Mečiar oznámil možný koniec koalície, sa dohodli, že spolu pokračujú ďalej. HZDS už netrvá na vysvetlení, ako premiér získal byt, ktorý stavala firma Ikores. Smer zase zabudol, že chcel žiadať zrušenie Mečiarových amnestií a preukázanie pôvodu jeho majetku.

Diskusia o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008, ktorá trvá už dva dni, sa pomaly blíži k svojmu záveru. Hlasovanie o rozpočte sa očakáva dnes.

Mesto Poprad zatvorí k 30. júnu 2008 tri základné školy na uliciach Mládeže, Letnej a Francisciho II. K rovnakému termínu sa zlúčia všetky samostatné materské školy so základnými školami. Taký je návrh Koncepcie rozvoja školstva v meste Poprad a racionalizácie siete škôl na roky 2007 - 2012, ktorú včera schválili poslanci Mestského zastupiteľstva. Zrušenie škôl by malo údajne znamenať ekonomickú stabilizáciu ostatných škôl.

Švajčiarsky lyžiar Daniel Albrecht sa stal víťazom superkombinácie v americkom Beaver Creeku. Na druhom mieste skončil Francúz Jean-Baptista Grange, tretí bol Čech Ondřej Bank.

*******************************
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie.
Ráno v nižších polohách na niektorých miestach zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota -2 až +1 st. Slabý premenlivý vietor.