Thursday, November 29, 2007

pripravila katarína plavčanová Boris Berezovskij spreneveril milióny dolárov

15.00
Ruský súd uznal dnes podnikateľa žijúceho v exile Borisa Berezovského v jeho neprítomnosti vinným zo sprenevery miliónov dolárov leteckej spoločnosti Aeroflot, Riadil ju v 90. rokoch. Podľa sudcu ku skupine patrili vrcholní manažéri Aeroflotu, ktorý je ruskou štátnou leteckou spoločnosťou.

Pred súd v sudánskej metropole dnes predstúpila 54-ročná britská učiteľka obvinená z podnecovania k náboženskej nenávisti, pretože dovolila svojim žiakom, aby plyšovému medvedíkovi dali meno Mohamed. Podľa britského ministra zahraničných vecí sa Gibbonsová dopustila "nevinnej chyby" a vyzval na "zdravý rozum". Prípad kritizujú aj britské a americké moslimské organizácie. Hlavný moslimský duchovný vyvíjal tlak na vládu, aby bola učiteľka určite potrestaná a prirovnal jej počínanie k "rúhaniu sa" autora Salmana Rushdieho voči prorokovi Mohamedovi.

Vládna kríza sa skončila. Včera večer sa stretli zástupcovia ĽS-HZDS a Smeru-SD a dohodli si podmienky a formy ďalšieho fungovania koalície. Spojenectvo má spečatiť hlasovanie o dôvere vláde, ktoré bude spojené s hlasovaním o rozpočte na budúci rok. Uznesenie k tomuto návrhu prijme dnes vláda na svojom mimoriadnom zasadnutí.

Rádioaktívny materiál, ktorý včera na východnom Slovensku zaistila polícia, bol urán. Podľa polície rádioaktívny materiál chceli údajní pašeráci predať za milión amerických dolárov. Polícia ho zadržala v spolupráci s maďarskými orgánmi a pri razii na Slovensku a v Maďarsku zatkla troch ľudí. Zatiaľ nie je jasné, kto mal rádioaktívny materiál kúpiť a či pokus o predaj nesúvisí s terorizmom.

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš rozhodol o poskytnutí humanitárnej pomoci 2-och miliónov korún obetiam cyklónu Sidr v Bangladéši. Finančný príspevok Slovensko odovzdá Medzinárodnej federácii Červeného kríža a Červeného polmesiaca, ktorá zabezpečuje obnovu infraštruktúry, pitnú vodu, jedlo, hygienu, základnú zdravotnú starostlivosť a materiálnu pomoc pre najohrozenejšie skupiny obyvateľstva. Cyklón zasiahol Bangladéš 18. novembra a zabil okolo 3 500 ľudí.

Víťazkou úvodných vytrvalostných pretekov žien na 15 km, ktorými sa vo fínskom Kontiolahti začalo 1. kolo Svetového pohára v biatlone, sa stala Nemka Martina Glagowová. Slovenky nebodovali.

Po povinných tancoch v krasokorčuľovaní súťažných párov vedú v japonskom Sendai európski šampióni Isabelle Delobelová a Olivier Schoenfelder.
********************************
NOC:
Jasno až polojasno. Neskôr od západu pribúdanie oblačnosti a ojedinele sneženie.
Najnižšia teplota -5 až -10 st. Slabý premenlivý vietor.

PIATOK:
Polojasno až oblačno. Miestami, najmä na severe, sneženie, na juhu aj dážď alebo dážď so snehom. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st. Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo -1 st. Slabý premenlivý.