Wednesday, November 21, 2007

Pripravil Michal Novák: Fico a Mečiar opäť debatovali

7:00 22.11.2007

Obrovská ropná škvrna pri južnom pobreží Ruska zabila viac ako 15 tisíc vtákov a otrávila vyše 20 tisíc. Je "nemožné určiť presný počet uhynutých vtákov. Mŕtve vtáky vyplavené na breh sú pokryté asi päťdesiatcentimetrovou vrstvou ropnej zmesi. Okolo 2 tisíc ton pohonných palív sa vylialo do ekologicky citlivých vôd Kerčskej úžiny v Čiernom mori po silnej búrke 11. novembra , ktorá potopila päť lodí vrátane ropného tankera.

Európska komisia odmietla "neopodstatnené špekulácie", podľa ktorých by mala značka "Made in EU" u potravín a nápojov povinne nahradiť jednotlivé krajiny pôvodu. "Nie je dôvod vytvárať nový euromýtus," povedala hovorkyňa eurokomisára pre zdravie. Podľa informácií diplomatov sa o návrhu v rámci Komisie zo začiatku aj hovorilo, členské štáty Európskej únie ho však prijali chladne.

Prípadné jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova neovplyvní správanie bosnianskych Srbov, vyhlásil poradca bosnianskosrbského premiéra Milorada Dodika. V srbskej časti Bosny sa v takomto prípade nestane "vôbec nič", povedal Gordan Miloševič v súvislosti so špekuláciami, že ak sa kosovskí Albánci odtrhnú od Srbska, budú bosnianski Srbi nasledovať ich prípad.

Nemecká štátna železničná spoločnosť Deutsche Bahn rušňovodičom urobila novú finančnú ponuku. Odborový zväz rušňovodičov sa vyjadril, že v pondelok rozhodne, či pristúpi k novým jednaniam. Dovtedy však neplánuje žiadne nové štrajky. Detaily novej ponuky žiadna zo strán neudala.

Výbor OSN pre ľudské práva vyjadril "hlboké znepokojnie" nad situáciou v Bielorusku. Podľa schválenej rezolúcie štátna noc v Bielorusku zneužíva súdny systém na "umlčanie politickej opozície a ochrancov ľudských práv", zastrašuje a blokuje prácu nezávislých médií a porušuje práva menšín. Rezolúcia vyzýva režim prezidenta Alexandra Lukašenka na prepustenie všetkých osôb zadržiavaných z politických dôvodov a na plnú spoluprácu s Radou OSN pre ľudské práva.

Slovenská polícia prepustila kazašskú novinárku, ktorú zadržala včera predpoludním pred Prezidentským palácom a po porade s prokurátorom zastavila trestné stíhanie za útok na verejného činiteľa. Informovala o tom televízia TA3. "Prišla som na Slovensko vystúpiť proti diktátorovi Nazarbajevovi, aby mu Slovensko povedalo nie. Hovorila som tam, že ďakujem Slovensku za demokraciu, ktorá mi umožnila tento protest. Nečakala som, že ma polícia zatkne a zbije," povedala novinárka so slzami v očiach. Protestovať sa už nechystá.

Premiér Robert Fico sa včera večer stretol vo vládnej vile v Trenčianskych Tepliciach s lídrom koaličnej ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom. Informovala televízia TA 3. Išlo o prvé medializované stretnutie týchto politikov od pondelkového prerušenia koaličnej rady. Medzi Smerom-SD a ĽS-HZDS vypukol spor okolo Slovenkého pozemkového fondu a prevodov pozemkov. Ani jeden sa pre média k rokovaniu nevyjadril.

Kurzu NBS:
EUR1 33,44
USD1 22,57
GBP1 46,47

Futbalisti Portugalska a Ruska doplnili vvčera večer počet účastníkov majstrovstiev Európy 2008 na konečných šestnásť. Obhajcom striebra Portugalcom stačila na postup aj domáca bezgólová remíza s Fínskom. Stretnutie na Estádio do Dragao v Porte sa hralo pod taktovkou slovenského rozhodcu Ľuboša Micheľa, ktorému na čiarach pomáhali Roman Slyško a Roman Csabay.

Postupovú detektívku v kvalifikačnej E-skupine napokon rozhodli pre seba futbalisti Ruska. Zverenci holandského trénera Guusa Hiddinka dosiahli v Andorre "povinné" víťazstvo 1:0. Rusom výrazne pomohli Chorváti, ktorí už mali postup istý. Balkánci zvíťazili v Londýne na štadióne Wembley nad domácim Anglickom 3:2 a pripravili tak hrdý Albión o postup.

Angličania budú chýbať na vrcholnom futbalovom podujatí po prvý raz od roku 1994. Podľa prvých ohlasov anglických médií by mala prehra s Chorvátskom s veľkou pravdepodobnosťou stáť miesto kormidelníka Steva McClarena.

Slovenskí futbalisti ukončili Ďalšiu neúspešnú kvalifikáciu víťazstvom nad San marínom 5:0.

*****************
Polojasno, na niektorých miestach prechodne oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto s ojedinelým mrholením. Najvyššia denná teplota 5 až 10, pri hmle 1 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +8 st.
Východný až juhovýchodný vietor 10 až 25 km/h.