Friday, November 23, 2007

Pripravil Michal Novák

17:30 23.11.2007

* Zamestnanci BBC budú hlasovať o štrajku

* V Libanone nastala prezidentská kríza

* Univerzitu Sorbona v Paríži museli zatvoriť vlaky vo Francúzku budú premávať v normálne

* Vládna kríza na Slovensku pokračuje.

* V košiciach chytili rasistov, ktorí zbili 16 – ročnú Patríciu


Príjemný podvečer


Zamestnanci britskej televíznej a rozhlasovej spoločnosti BBC budú hlasovať o štrajku, informoval spravodajský server BBC. Protestovať chcú proti plánovanému masívnemu prepúšťaniu. Lístky na tajné hlasovanie odošlú asi 10 000 členom odborových zväzov na budúci týždeň. Hlasovanie sa má skončiť 9. januára. Prípadný štrajk sa začne v tom istom mesiaci.

Súčasný libanonský prezident Emile Lahúd odstúpi zo svojho postu. O polnoci mu vyprší mandát, no skúma opatrenia na zaistenie bezpečnosti krajiny predtým, než odíde z jej čela. Parlament odložil zasadnutie, na ktorom má byť zvolený Lahúdov nástupca, pretože znepriatelené politické frakcie stále nenašli spoločnú reč. Podľa libanonskej ústavy prezidentové právomoci automaticky prechádzajú na vládu. Prosýrsky prezident vyhlásil, že svoje právomoci vláde premiéra Sinioru neodovzdá. Lahúd by mohol moc odovzdať veliteľom armády, čím by došlo k vytvoreniu konkurenčnej vlády alebo dokonca k vyhláseniu výnimočného stavu.

Univerzitu Sorbonna v Paríži dnes uzavreli po násilnostiach, ktoré vypukli medzi študentmi, ktorí protestujú proti reformám prezidenta Nicolasa Sarkozyho a študentmi, ktorí sa chceli dostať na prednášky. Demonštranti zablokovali na niekoľko dní vchod do univerzity. Dnes ráno zaútočili na študentov, ktorí chceli ísť na prednášky.

Francúzske vlaky budú najneskôr cez víkend premávať normálne. Po jedenástich dňoch štrajku obnovili dopravu na 90 percent. Bez problémov jazdí parížske metro a autobusy. Vedenie železníc a hromadnej dopravy v Paríži odškodní cestujúcich. Odbory začnú rokovať budúci týždeň s vládou o dôchodkovej reforme, ktoré sa stala predmetom sporu.

Britské spoločenstvo národov (Commonwealth) pozastavilo členstvo Pakistanu. Dôvodom je výnimočný stav v krajine. Pozastavenie členstva platí až do obnovenia demokracie v Pakistane. Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vyhlásil výnimočný stav 3. novembra. Konečný termín, ktorý Commonwealth stanovil pakistanskému prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi na zrušenie výnimočného stavu, uplynul včera.

Ukrajinský premiér Viktor Janukovyč predložil dnes rezignáciu svojej vlády na prvom zasadaní nového parlamentu po septembrových voľbách. Vo voľbách, zvíťazila proruská Strana regiónov odchádzajúceho premiéra Viktora Janukovyča. Nemá však dosť poslancov na sformovanie väčšinovej koalície. Analytici preto predpokladajú, že novú vládu zostaví Blok Julie Tymošenkovej a Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka.

Európsky komisár pre obchod Peter Mandelson upozornil Čínu, že Európska únia (EÚ) môže pristúpiť k antidumpingovým opatreniam, ak Peking neotvorí viac svoju krajinu v oblasti obchodu s Európou a nezníži svoj obchodný prebytok s EÚ. Ako uviedol denník Financial Times, vyjadrenie pred summitom v Pekingu odzrkadľuje nespokojnosť EÚ s podhodnotenou čínskou menou ako aj s falšovaním značiek tovarov.

Austrálskemu premiérovi Johnovi Howardovi svitla pred zajtrajšími parlamentnými voľbami nádej, keď posledný zo série prieskumov voličských preferencií ukázal, že náskok jeho opozičného lídra Kevina Rudda sa znížil. Prieskum agentúry Newspoll, ktorý zverejnili v posledných hodinách predvolebnej kampane, ukázal, že na sobotu sa chystá vážny súboj, pretože Howardova koalícia zaostáva za opozičnými labouristami už len o štyri percentá. Ešte pred týždňom bol rozdiel medzi Howardom a Ruddom osem percent.

Filipínske úrady sa dnes ponáhľali s evakuáciou takmer jedného milióna obyvateľov východného pobrežia, ku ktorému sa blížil tajfún Mitag. Tajfún sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že polostrov Bicol zasiahne tajfún v sobotu. Vlani túto oblasť postihol tajfún Durian, ktorý o život pripravil 1 200 ľudí.

Približne 30 ľudí zahynulo v strednej Číne pri zosuve pôdy, ktorý zasypal autobus. Záchranárom sa podarilo odstrániť toľko štrku, že sa dostali k prednej časti autobusu, ale nezaznamenali nijaké známky života, uviedla Nová Čína. Pri tom istom zosuve pôdy zahynul aj jeden robotník, ktorý pracoval na stavbe železničného tunela.

Košickí policajti v krátkom čase vypátrali páchateľov útoku na
16-ročné dievča tmavej pleti. Obvinení sú 18-ročný Samuel Š. z Košíc a 17-ročný Ján B. z Košíc. Obvinení v utorok o 20.00 hod. pred obytným blokom na Buzuluckej ulici v Košiciach napadli 16-ročnú Patríciu z okr. Stará Ľubovňa, pre jej farbu pleti. Obaja ju kopali do hlavy a chrbtice. Samuel Pritom vykrikoval fašistické heslá a „vypadni zo Slovenska, ty špina“.

Nezvestného 14-ročného Tomáša z Vrútok našli policajti mŕtveho. Privolaná lekárka konštatovala smrť bez známok cudzieho zavinenia. Bola nariadená pitva. Tomáš bol žiakom 9. ročníka základnej školy. V utorok odišiel z domu.

Vo Vysokých Tatrách sa bude cez víkend lyžovať len na zjazdovkách Interski a Esíčko. "Minulý týždeň v piatok sme pre oteplenie museli odstaviť zasnežovanie Soliska," povedal technický riaditeľ 1. Tatranskej Ján Gavalier. Začiatok lyžiarskej sezóny na Solisku sa tak posúva. Na svahoch Esíčko a Interski sú napriek otepleniu veľmi dobré podmienky na lyžovanie.

Cez víkend sa bude lyžovať v štrnástich strediskách. K strediskám Štrbské Pleso, Donovaly-Záhradište, Veľká Rača, Košariská a Pezinská Baba, ktoré boli otvorené aj cez týždeň, pribudnú v sobotu Martinské hole, Vrátna-Chleb, Čertovica-STIV, Malá Lučivná-Magura, Skicentrum Strednica v Ždiari, Jasenská dolina, Skicentrum Kordíky pri Banskej Bystrici, Makov-Kasárne a Bezovec. Kým však Martinské hole a Vrátna v sobotu otvárajú každodennú prevádzku. Ostatné budú zatiaľ lyžiarom k dispozícii len v sobotu a nedeľu.

Kurzy NBS platné od pondelka:
EUR1 33,57
USD1 22,66
GBP1 46,60

Sport

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:

Niekoho zo zahraničných kandidátov na voľné miesto trénera anglickej futbalovej reprezentácie favorizuje aj bývalý kapitán tímu David Beckham, ktorý napriek sklamaniu zo zbabraného záveru kvalifikácie ME 2008 prisľúbil pokračovaťv národnom drese. V "štartovom poli" podľa britských bookmakerov figurujú Jose Mourinho, Felipe Scolari, Guus Hiddink, Jürgen Klinsmann. Z Angličanov im sekundujú iba Alan Shearer a Stuart Pearce.

Tretí súťažný víkend Svetového pohára má pred sebou slovenská zjazdárska jednotka Veronika Zuzulová. V kanadskom stredisku Panorama je v sobotu na programe ženský obrovský slalom a v nedeľu slalom. Dvadsaťtriročná Bratislavčanka získala na doterajších dvoch podujatiach v súčte 55 bodov za 21. miesto v obrovskom slalome v Söldene a 5. miesto v slalome v Reiteralme. Celkovo to znamená priebežnú 11. pozíciu vo Svetovom pohári a najlepší štart do sezóny v jej kariére.

************

V noci bude Polojasno až oblačno, neskôr od západu pribúdanie oblačnosti.
Ojedinele slabé zrážky.
Najnižšia nočná teplota 4 až -1, na juhozápade okolo 6 st.

Zajtra cez den prevažne veľká, na východe spočiatku zmenšená oblačnosť. Miestami občasný dážď alebo prehánky.
Najvyššia denná teplota 6 až 10 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 3 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade severozápadný vietor do 20 km/h.