Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák: Kríza Slovenskej vlády

7:00 23.11.2007

Francúzska železničná doprava sa postupne vracia do normálnych koľají. Rýchlovlaky TGV, ktoré spájajú Paríž s francúzskymi regiónmi začínajú v plnej sile premávať už dnes, ostatná železničná doprava sa "znormalizuje" cez víkend.

Filipínske úrady sa dnes ponáhľali s evakuáciou takmer jedného milióna obyvateľov východného pobrežia, ku ktorému sa blížil tajfún Mitag. Tajfún sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že polostrov Bicol zasiahne tajfún v sobotu. Vlani túto oblasť postihol tajfún Durian, ktorý o život pripravil 1 200 ľudí.

Približne 30 ľudí zahynulo v strednej Číne pri zosuve pôdy, ktorý zasypal autobus. Záchranárom sa podarilo odstrániť toľko štrku, že sa dostali k prednej časti autobusu, ale nezaznamenali nijaké známky života, uviedla Nová Čína. Pri tom istom zosuve pôdy zahynul aj jeden robotník, ktorý pracoval na stavbe železničného tunela.

V českom Vyškove otvorili včera školiace centrum NATO pre boj proti zbraniam hromadného ničenia. Už v budúcom roku by v ňom malo byť zamestnaných 63 expertov z ôsmich členských krajín aliancie vrátane Slovenska. V stredisku budú školiť najmä veliteľov z členských krajín NATO pre boj proti chemickým, biologickým, rádiologickým a jadrovým zbraniam.

Britské spoločenstvo národov (Commonwealth) pozastavilo členstvo Pakistanu. Dôvodom je výnimočný stav v krajine. Pozastavenie členstva platí až do obnovenia demokracie v Pakistane. Pakistanský prezident Parvíz Mušarráf vyhlásil výnimočný stav 3. novembra. Konečný termín, ktorý Commonwealth stanovil pakistanskému prezidentovi Parvízovi Mušarráfovi na zrušenie výnimočného stavu, uplynul včera.

Koaličná zmluva bola vo viacerých bodoch porušená. Povedala po rokovaní poslaneckého klubu a vedenia ĽS-HZDS ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová. Podľa vedenia HZDS predseda vlády Robert Fico návrhom na odvolanie ministra Miroslava Jureňu opäť poruší koaličnú zmluvu. Poslanecký klub rokoval o odchode z vládnej koalície, ale záväzné stanovisko poslanci nedali. O tom, či HZDS ostane v koalícii, budú rozhodovať delegáti mimoriadneho snemu v Ružomberku.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa má podporu poslaneckého klubu ĽS-HZDS. "Na základe argumentov, ktoré sme analyzovali, nie je vhodné, aby sme ho odvolávali. Počkáme na rozhodnutie predsedu vlády," povedala Z. Kramplová. O tom, či minister Jureňa odstúpi z funkcie, môžu rozhodnúť stranícke orgány ĽS-HZDS na dnešnom rokovaní.

V obci Hôrka pri Poprade okolo polsiedmej ráno vrazila lada niva do záhrady rodinného domu. Auto sa prevrátilo na strechu. Dvaja ľudia z havarovanej nivy sa snažili po nehode utiecť.

Kurzy NBS:
EUR1 33,46
USD1 22,56
GBP1 46,53

Vo štvrtkovom zápase najvyššej švédskej hokejovej súťaže - elitserien - sa v drese Linköpingu zaskvel slovenský brankár Rastislav Staňa, ktorý zlikvidoval všetkých 20 striel Brynäsu a na konto si pripísal shutout. Linköping vyhral 6:0 a o jeho úvodný gól v zápase sa postaral útočník Tomáš Surový.

************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou
oblačnosťou alebo hmlisto a ojedinele mrholenie.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri dlhšietrvajúcej hmle alebo nízkej
oblačnosti okolo 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +7 st.
Prevažne južný vietor 10 až 25 km/h.