Tuesday, November 27, 2007

pripravila katarína plavčanová Na severnom predmestí Paríža pokračovali aj tretiu noc zrážky medzi políciou a mladistvými výtržníkmi

28.11. 7.00 kk.
Na severnom predmestí Paríža pokračovali aj tretiu noc zrážky medzi políciou a mladistvými výtržníkmi. Vďaka posilneným bezpečnostným opatreniam je však situácia pokojnejšia. Na mieste, kde sa odohrali najvážnejšie násilnosti, hliadkuje tisíc policajtov. Výtržníci napriek tomu podpálili asi 20 áut, 18 z nich polícia zadržala. Násilnosti zasiahli v noci na dnes aj mesto Toulouse na juhu Francúzska, kde vandali podpálili 10 áut a miestnu knižnicu. Násilnosti prepukli po tom, ako policajná hliadka cez víkend zrazila a usmrtila dvoch mladíkov vo Villiers-le-Bel na parížskom predmestí Val-d'Oise.
V reakcii na pokračujúce nepokoje francúzsky prezident Sarkozy zvolal na dnes krízové zasadnutie svojho kabinetu.

Tisíce ľudí včera v hlavnom meste Čečenska Groznyj demonštrovali na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho strany Zjednotené Rusko pred víkendovými parlamentnými voľbami. Zjednotené Rusko "všetkým ukázalo, že je to strana skutočných činov," vyhlásil čečenský vodca Ramzan Kadyrov pred zhromaždenými, ktorí mávali vlajkami Zjednoteného Ruska. Väčšinu demonštrantov tvorili študenti miestnych univerzít.

Za zákrok proti kazašskej novinárke Balli Marzecovej potrestajú vedúcich zásahu z Úradu na ochranu verejných činiteľov a z polície. Prvý dostane pokutu, druhého - riaditeľa odboru poriadkovej polície odvolajú. Uviedol to včera po rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť minister vnútra Robert Kaliňák. Vylúčil, že by podnet na zákrok dal ochrankár kazašského prezidenta, ako uviedla Marzecová.

Koaličná kríza je včerajším dňom definitívne zažehnaná a vládne strany si navzájom dôverujú. V tomto duchu sa niesli dnešné vyjadrenia koaličných politikov zo Smeru-SD, SNS aj ĽS-HZDS po skončení opozíciou iniciovanej mimoriadnej schôdze parlamentu. Chceli na nej odvolať predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, čo sa im napokon nepodarilo.

Vo veku 63 rokov zomrel včera herec, pedagóg, režisér a dlhoročný člen Činohry Slovenského národného divadla Pavol Mikulík. SND o tom informovala hercova rodina. Príčinou smrti bolo zlyhanie srdca.

33. kolo hokejovej extraligy: Skalica - Poprad 4:2, Kežmarok - Martin 2:0, Trenčín - Košice 1:3, Nitra - L.Mikuláš 5:2, Slovan - Zvolen 3:2n.
*********************************
Slnečno, na severe miestami oblačno a ojedinele snehové prehánky.
Vietor od severozápadu do 5m/s neskôr zoslabne. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -6 st.