Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák: V Bratislave prepadli dnes dve banky

13:00 22.11.2007

Za brutálnu vraždu manželky dôstojníka talianskeho námorníctva, ktorú údajne zabil rumun rómskej národnosti, chceli len z Ríma vyhostit 20 tisíc cudzincov. Napriek tvrdým vyhláseniam a sľubom však od schválenia výnimočného bezpečnostného dekrétu 1. novembra vypovedali z Talianska iba 210 cudzincov. Rumuni predstavujú jednu z najväčších etnických skupín v Taliansku - 560 tisíc oficiálne zaregistrovaných Rumunov tvorí asi jedno percento obyvateľstva. Odhady však hovoria o počte takmer 1,5 milióna. Rumunskí imigranti v Taliansku sú väčšinou osoby s vyšším vzdelaním - takmer 2 tretiny z nich má skončenú strednú školu alebo vysokoškolský diplom.

Britská kráľovná Alžbeta II. s manželom navštívila v Ugande kliniku, v ktorej liečia chorých na AIDS. Uganda je prvá krajina v subsaharskej Afrike, ktorá zaznamenala zníženie počtu pacientov infikovaných HIV medzi dospelými. Alžbeta II. neskôr vystúpila v ugandskom parlamente. Vzdala tiež hold Ugande za vyslanie 1500 vojakov mierových jednotiek do Somálska. Uganda tak urobila ako jediná krajina Africkej únie.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes uviedol, že silné euro, ktoré sa nachádza na rekordných hodnotách voči doláru, je problémom pre európskych exportérov. " Dolár dnes oslabil voči euru na rekordné minimum ako aj na historické minimum voči košu šiestich hlavných svetových mien. V neprospech americkej meny taktiež hrajú predpovede spomalenia ekonomického rastu USA v budúcom roku.

Rok po smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka je vyšetrovanie jeho úmrtia v slepej uličke a vzťahy medzi Britániou a Ruskom výrazne ochladli a pripomína časy studenej vojny. Litvinenkova otrava rádioaktívnou látkou v Londýne sprvu vyvolala zdesenie. Po tom, čo Moskva odmietla vydať hlavného podozrivého v prípade Andreja Lugového, Londýn zaviedol určité obmedzenia na udeľovanie víz. Rok po Litvinenkovej smrti bývalý agent a biznismen Lugový naďalej zostáva v Rusku, kandiduje na poslanca a vedie kampaň v médiách.

Silné zemetrasenie so silou 6,7 otriaslo východom Papuy-Novej Guiney. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o škodách či obetiach.

Premiér Robert Fico požiadal dnes ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Premiér by takýto postup Jureňu považoval za prejav vysokej politickej kultúry a privítal by to. Pokiaľ minister pôdohospodárstva takýto krok neurobí, Fico zajtra podá prezidentovi návrh na jeho odvolanie z funkcie. Premiér dnes pre médiá zopakoval, že si je vedomý dôsledkov pre vládnu.

Už druhý prepad banky zaevidovali dnes pred 10:00 v Bratislavskom kraji. Ozbrojený, maskovaný muž prepadol pobočku banky v Dunajskej Lužnej. Páchateľ so šedou kuklou na hlave si v žltej taške odniesol niekoľko stotisíc korún. Prvá lúpež sa stala okolo 09:15 na Kazanskej ulici v Bratislave, odkiaľ si ozbrojený muž odniesol niekoľko stotisíc korún a s peniazmi v bielej igelitovej taške ušiel smerom na Stavbársku ulicu.

Dievča tmavšej pleti včera prepadli na Buzuluckej ulici v Košiciach traja páchatelia. Dievčinu, ktorej otec je Kubánec, najprv sotili na chodník a všetci traja ju kopali a bili. Svoje vyčíňanie navyše sprevádzali fašistickými heslami či pokrikmi "vypadni zo Slovenska". Šestnásťročná Patrícia sa bude liečiť asi desať dní.

Sport

Dni Steva McClarena na trénerskej lavičke anglickej futbalovej reprezentácie sú spočítané. Odvolanie spečatilo dnes mimoriadne zasadnutie výkonného výboru Anglickej futbalovej asociácie. Ostrovania nestačili v domácom prostredí na reprezentáciu Chorvátska, ktorej podľahli 2:3. McClaren mal podpísanú zmluvu do roku 2010, odstupné za zrušenie kontraktu je približne 2,5 milióna libier.

*****************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, ojedinele i s mrholením.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 4 st.
Východný až juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade miestami okolo 8 m/s (30 km/h).