Wednesday, November 21, 2007

pripravila katarína plavčaová V Maďarsku sa dnes ráno začal šesťhodinový štrajk železničiarov

10.00
V Maďarsku sa dnes ráno začal šesťhodinový štrajk železničiarov, od 6.00 h nepremávajú žiadne vlaky. Prerušenie práce sa dotkne vyše 1200 spojov osobnej prepravy. Do štrajku proti reforme zdravotného poisťovníctva a úpravám dôchodkového systému, sa počas dňa zapoja okrem železničiarov aj učitelia, zamestnanci chemického priemyslu, elektrární a budapeštianskeho letiska Ferihegy.

Na ukončenie už týždeň trvajúcich masových štrajkov proti dôchodkovým reformám a pristúpenie k vyjednávaniam vyzval včera štrajkujúcich zamestnancov dopravy prezident Sarkozy na stretnutí s francúzskymi starostami. Vo svojom prejave povedal, že francúzski voliči mu dali v májových voľbách svoj hlas, aby uskutočnil ekonomické reformy a on to mieni dodržať. "Nevzdáme sa a neustúpime," vyhlásil odhodlane prezident. V Paríži a ďalších mestách boli včera rozsiahle protestné pochody. Demonštrácia vo francúzskej metropole pripomínala skôr piknikovú atmosféru - s hudbou, grilovanými klobásami a balónikmi. Demonštranti pochodovali po ľavom brehu Seiny smerom k hrobke cisára Napoleona.

Počet chorých na AIDS výrazne stúpa v Rusku a na Ukrajine, uvádza sa vo výročnej správe OSN. Hlavnou príčinou zostáva injekčné užívanie drog. Nárast nových prípadov HIV zaznamenali aj v Azerbajdžane, Gruzínsku, Kazachstane, Moldavsku, Tadžikistane a Uzbekistane.

Čínska vojenská loď Šen-čen sa vydala na historickú plavbu k japonským brehom, kde na pozvanie druhej strany zotrvá na 4-dňovej návšteve. Ide o ďalší znak otepľovania vzťahov medzi oboma východoázijskými rivalmi a nepriateľmi z čias druhej svetovej vojny.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa zostáva vo funkcii. "Cítim stopercentnú podporu HZDS, moje osobné pochybenia sa určite nepreukážu," vyhlásil šéf rezortu pred novinármi po rokovaní grémia strany.

Dva ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda, ktorá sa stala dnes o 6-tej ráno na Levočskej ulici v Prešove. Zrazil sa tam autobus s osobným autom. Ďalšie podrobnosti nie sú doposiaľ známe. Na mieste nešťastia sú prešovskí hasiči, záchranári a polícia.

Slovenských futbalových reprezentantov čaká v stredu záverečný zápas kvalifikácie ME 2008. Ich súperom bude výber najmenšej európskej krajiny San Marína. Vo futbale sa Sanmarínčania najviac "preslávili" rekordnými prehrami. Aj práve končiacu sa kvalifikáciu na Euro 2008 začali málo vídaným debaklom s Nemeckom na vlastnom trávniku 0:13. V jedenástich zápasoch, ktoré v nej doteraz odohrali, strelili len 2 góly, ale inkasovali ich už 52. Určite to však neznamená, že Slovákom na rozlúčku pripravili bezproblémový zápas s dopredu jasným víťazom.

*********************************
Zamračené a hmlisto, na horách a ojedinele aj v nižších polohách polojasno. Ojedinele mrholenie alebo slabý dážď. Južný vietor do 6 m/s. Najvyššia denná teplota 4 až 8 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +5 st.