Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák: Jednotky Európskej únie a NATO prehľadali dnes domovy rodinných príslušníkov najhľadanejšieho vojnového zločinca Radovana Kar

9:00 23.11.2007

Jednotky Európskej únie a NATO prehľadali dnes domovy rodinných príslušníkov najhľadanejšieho vojnového zločinca Radovana Karadžiča. Operácia sa začala o 5. hodine súčasne v domoch Karadžičovej manželky Ljiljany, dcéry Sonje a syna Alexandara. Na operácii sa zúčastnili aj príslušníci bosnianskosrbskej polície. Karadžič, vojnový líder bosnianskych Srbov, a veliteľ jeho armády Ratko Mladič, sú na úteku už 12 rokov.

Dvadsaťpäť námorníkov je nezvestných potom, ako sa v Juhočínskom mori potopila filipínska rybárska loď. Tridsať členov posádky sa podarilo zachrániť. Tlačová agentúra Nová Čína v piatok uviedla, že loď sa potopila za silného vetra pri ostrovoch Nan-ša. Súostrovie tvoria ostrovčeky, útesy a plytčiny. Predpokladá sa, že oblasť je bohatá na ropu a plyn. Na oblasť si robia čiastočné alebo úplné nároky Čína, Vietnam, Malajzia, Brunej a Taiwan.

Austrálsky premiér John Howard dostal dnes zlé správy od sociologických agentúr, ktorých prieskumy ukazujú, že jeho strana zaostáva za opozičnou Laboristickou stranou. Podľa dvoch prieskumov Laboristická strana smeruje k jasnému víťazstvu v sobotňajších voľbách. Jeden prieskum však naznačuje, že súboj by mohol byť tesný. Viaceré austrálske denníky už považujú víťazstvo Laboristickej strany za isté.

Francúzska železničná doprava sa postupne vracia do normálnych koľají. Rýchlovlaky TGV, ktoré spájajú Paríž s francúzskymi regiónmi začínajú v plnej sile premávať už dnes, ostatná železničná doprava sa "znormalizuje" cez víkend.

Filipínske úrady sa dnes ponáhľali s evakuáciou takmer jedného milióna obyvateľov východného pobrežia, ku ktorému sa blížil tajfún Mitag. Tajfún sprevádza vietor s rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. Očakáva sa, že polostrov Bicol zasiahne tajfún v sobotu. Vlani túto oblasť postihol tajfún Durian, ktorý o život pripravil 1 200 ľudí.

Kazašský doživotný prezident Nursultan Nazarbajev pri návšteve na Slovensku potichu dostal najvyššie možné štátne vyznamenanie pre cudzinca. Informuje o tom denník Pravda. Biely dvojkríž prvého stupňa podľa zákona prideľuje prezident "občanom iných štátov, ktorí sa mimoriadnym spôsobom zaslúžili o Slovenskú republiku". Kancelária prezidenta oficiálne neoznámila, že takéto vyznamenanie Nazarbajevovi udelili. Nie je ani známe, či vyznamenanie navrhol sám prezident Ivan Gašparovič, alebo ho udelil na návrh vlády.

Koaličná zmluva bola vo viacerých bodoch porušená. Povedala po rokovaní poslaneckého klubu a vedenia ĽS-HZDS ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová. Podľa vedenia HZDS predseda vlády Robert Fico návrhom na odvolanie ministra Miroslava Jureňu opäť poruší koaličnú zmluvu. Poslanecký klub rokoval o odchode z vládnej koalície, ale záväzné stanovisko poslanci nedali. O tom, či HZDS ostane v koalícii, budú rozhodovať delegáti mimoriadneho snemu v Ružomberku.

Minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa má podporu poslaneckého klubu ĽS-HZDS. "Na základe argumentov, ktoré sme analyzovali, nie je vhodné, aby sme ho odvolávali. Počkáme na rozhodnutie predsedu vlády," povedala Z. Kramplová. O tom, či minister Jureňa odstúpi z funkcie, môžu rozhodnúť stranícke orgány ĽS-HZDS na dnešnom rokovaní.

Kurzy NBS:
EUR1 33,46
USD1 22,56
GBP1 46,53

NHL:

Calgary - Chicago 1:2
Edmonton - Colorado 2:3 - Marek Svatoš 1+0 (rozhodujúci gól), Peter Budaj (obaja Colorado) bol v bránke celý zápas - 14 zákrokov, úspešnosť 87,5%
Nashville - Detroit 3:2
Ottawa - Pittsburgh 5:6 po sam. náj. - Andrej Meszároš (Ottawa) 0+1

************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou
oblačnosťou alebo hmlisto a ojedinele mrholenie.
Najvyššia denná teplota 8 až 13, pri dlhšietrvajúcej hmle alebo nízkej
oblačnosti okolo 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +7 st.
Prevažne južný vietor 10 až 25 km/h.