Thursday, November 29, 2007

pripravila katarína plavčanová Ukrajina bude mať novú vládu

29.11. 14.00
Vytvoreniu novej ukrajinskej koalície, v ktorej budú mať zastúpenie Blok Julie Tymošenkovej a Naša Ukrajina prezidenta Viktora Juščenka, už nestojí nič v ceste.
Poslední poslanci oboch táborov vyjadrili včera večer súhlasili s koaličnou zmluvou a dnes všetkých 228 poslancov takto vytvorenej parlamentnej väčšiny schválilo vytvorenie spoločnej vlády.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ignoroval kritiku, že svoju funkciu využíva na volebnú kampaň. V celoštátne odvysielanom televíznom príhovore rázne vyzval Rusov, aby v nedeľných parlamentných voľbách dali hlas jeho strane Jednotné Rusko. Putin je pritom muž číslo jeden na kandidátke tejto hlavnej prokremeľskej strany, ktorá je na najlepšej ceste získať v zákonodarnom zhromaždení väčšinu. Spolieham sa na vašu podporu," uviedol Putin v krátkom televíznom prejave národu.

Prezident Spojených štátov George W. Bush v stredu vyhlásil, že blízkovýchodný mier je "možný" a prisľúbil palestínskemu prezidentovi Mahmúdovi Abbásovi a izraelskému premiérovi Ehudovi Olmertovi svoju plnú podporu pri jeho presadzovaní.


Traja baníci zahynuli pri dnešnom nešťastí v bulharskej bani na ťažbu olova a zinku. V súkromnej bani približne 200km juhovýchodne od Sofie, došlo k zosuvu pôdy a k výbuchu plynu. Predstavitelia nevedeli uviesť, koľko baníkov sa nachádzalo pod zemou v čase, keď sa incident stal.

Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar v koalícii zostáva, jej stabilitu však garantuje len do mája. "Z hľadiska vývoja sme sa dostali do polčasu rozpadu," povedal. Po nočných rokovaniach s premiérom Ficom však bude vládna koalícia do mája zachovávať jednotu. "Dohody z noci sú čiastkové. K mechanizmu fungovania koalície sa musíme vrátiť," vyhlásil Mečiar.

Za uplynulých 24 hodín pripadlo vo Vysokých a Západných Tatrách od 10 do 55 cm nového suchého snehu. Vo vysokohorskom teréne trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej stupnice. Snehová pokrývka je na extrémnych svahoch len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavíny je pravdepodobné už pri malom mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 35 st.

Zranenia obhajcu veľkého glóbusu Nóra Aksela Lunda Svindala, ktoré utrpel pri ťažkom páde počas tréningu v coloradskom Beaver Creeku, sú ťažšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Líder priebežného poradia SP má dvojnásobnú zlomeninu nosovej kosti, fraktúru lícnej kosti a 15 cm reznú ranu na zadku. "Aksel už tento rok určite nebude lyžovať," povedal šéftréner Marius Arnesen. Nútená pauza pravdepodobne potrvá dva až tri mesiace.

Švajčiarka Martina Hingisová sa krátko po svojom druhom ukončení tenisovej kariéry, tentoraz spojenom s kokaínovou aférou, znova vracia na športovú scénu. Košická rodáčka by sa začiatkom decembra mala zúčastniť na medzinárodných jazdeckých pretekoch v Barcelone na vlastnej kobyle. Účinkovanie v jazdeckej sfére by Hingisovej mohla prekaziť prípadná suspendácia za doping od Medzinárodnej tenisovej federácie ITF, ktorá by sa vzťahovala aj na iné odvetvia. Prípad ešte nie je doriešený.
*******************************
POPOLUDNIE:
Jasno až polooblačno. V nižších polohách ojedinele zamračené nízkou oblačnosťou a slabé zrážky. Vietor od juhu do 5m/s. Najvyššia denná teplota 0 až 4, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 st.