Monday, November 26, 2007

Pripravil Michal Novák: Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyjadril obavy zo situácie v Rusku

14:00 26.11.2007

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vyjadril obavy zo situácie v Rusku, kde počas víkendu polícia zaútočila na zhromaždenie oponentov ruského prezidenta Vladimíra Putina. Proti zatýkaniu Putinových oponentov protestoval aj generálny tajomník Rady Európy. Terry Davis vyzval Moskvu, aby dodržiavala Európsky dohovor o ľudských právach, ktorý zaručuje slobodu prejavu a zhromažďovania. "Tieto slobody sú základom demokracie," vyhlásil Terry Davis. Znepokojenie nad vlnou represií vyjadrilo v nedeľu aj americké ministerstvo zahraničných vecí.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil Washington z toho, že stojí za bojkotom volieb zo strany západných pozorovateľov, a cieľom USA je podľa Putina voľby zdiskreditovať. Rozhodnutie volebných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe "sa uskutočnilo na odporúčanie amerického ministerstva zahraničia. V medzištátnych vzťahoch to budeme brať do úvahy," povedal Putin.

Silné zemetrasenia, ktoré postihli južnú Indonéziu, si už vyžiadali najmenej tri obete na a 45 zranených. Zemetrasenie so silou 6,7 stupňa Richterovej stupnice zasiahlo v nedeľu v neskorých nočných hodinách ostrov Sumbawa. Opakované otrasy zničili stovky budov a vyvolali paniku.

Vo Francúzsku sa množia výzvy smerom k vláde a predmestiam, ktoré žiadajú zachovanie pokoja po tom, ako policajná hliadka cez víkend zrazila a usmrtila dvoch mladíkov. Vzťahy medzi mládežou a policajtmi na niektorých parížskych predmestiach obývaných prevažne imigrantmi sú napäté. Smrť dvoch mladých imigrantov v roku 2005 vyvolala dvojmesačné nepokoje, ktoré sa rozšírili aj do ostatných častí Francúzska.

Chorvátski vládnuci konzervatívci i opoziční sociálni demokrati hovoria o zostavení novej vlády, keďže takmer úplné výsledky nedeľných parlamentných volieb nemajú jednoznačného víťaza. Oba tábory majú ďaleko k získaniu väčšiny v parlamente a budú sa musieť obrátiť na spojencov. Lídri oboch najväčších strán vyhlásili, že tak urobia, a podľa všetkého majú obaja šancu zostaviť vládu.

Slovensko je podľa vládneho splnomocnenca pre otázky vodného diela Gabčíkovo Gabriela Jenčíka rozčarované z toho, že maďarská strana odmieta rokovať o pripomienkach k nášmu návrhu dohody o vodnom diele. Podľa neho maďarská strana chce rokovať len o jednom riešení, ktoré by bolo výhodné len pre Maďarsko. "To znamená bez dolného stupňa," zdôraznil.

O takmer 16 miliónov korún pripravila 50-ročná živnostníčka z Liptovského Mikuláša minimálne 28 ľudí. Kuriózne je, že medzi jej obeťami sú aj policajti. S podvodmi začala ešte v roku 2004. Svojim obetiam sa predstavovala ako členka predstavenstva Stavebného bytového družstva a pod zámienkou sprostredkovania kúpy, resp. odkúpenia bytov či pozemkov vyberala od záujemcov zálohy. Peniaze dostávala na účet, prípadne si ich preberala osobne. Za mrežami môže stráviť desať až pätnásť rokov.

Tatranská škola regionálneho rozvoja je nový projekt, ktorý dnes začína mesto Vysoké Tatry v spolupráci s partnermi. Projekt je financovaný z Európskeho sociálneho fondu, koordinovaný ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny. Viac informácií o celom projekte nájdete na stránke www.tatrypreludi.sk.

Sport

Vedenie HK Ardo Nitra nie je spokojné s výkonmi a výsledkami mužstva v najvyššej hokejovej súťaži. Klub spod Zobora je v tabuľke na 10. mieste. Nitrania v nedeľu prehrali s Košicami doma 1:5. "Po zápase opustili mužstvo minimálne Tomáš Špila, už pred stretnutím dostal možnosť hľadať si nový angažmán Garip Saliji. Zrejme budeme v tomto trende pokračovať - povedal riaditeľ HK Ardo Ján Plandora.

Tenistka Maria Šarapovová sa po tretí raz v rade stala najbohatšou z ruských športovcov podľa príjmov za kalendárny rok. Magazín Finans odhadol, že v sezóne 2007 zarobila 25 miliónov USD, Druhé miesto patrí basketbalistovi tímu NBA Utah Jazz Andrejovi Kirilenkovi - 13,7 mil. USD tretie hokejovému brankárovi tímu Chicago Blackhawks Nikolajovi Chabibulinovi 6,8 mil. USD. Do hornej päťdesiatky sa zmestilo až 35 hokejistov, nielen zo zámorskej NHL, ale aj domácej Superligy.

***********************************
Popoludní má byť premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v nížinách aj dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 1 až 6 st, na severe okolo nuly.
Západný až severozápadný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 55 km/h.