Wednesday, November 28, 2007

pripravila katarína plavčanová Záplavy, suchá a ostatné dôsledky globálneho otepľovania môžu zabiť milióny detí sveta

9.00
Záplavy, suchá a ostatné dôsledky globálneho otepľovania môžu zabiť milióny detí sveta, ak vyspelé štáty neposkytnú zvojovým krajinám do roku 2015 čiastku približne 86 miliárd dolárov. Uvádza sa to v správe Rozvojového programu OSN, ktorú včera zverejnili v New Yorku.
Dokument sa zameriava na dopad klimatických zmien na chudobných obyvateľov sveta. Takmer 400-stranovú správu zverejnili týždeň pred začiatkom svetovej konferencie o klimatických zmenách na indonézskom ostrove Bali, kde sa bude rokovať o ratifikácii Kjótskeho protokolu. Platnosť dokumentu vyprší v roku 2012.

Na severnom predmestí Paríža pokračovali aj tretiu noc zrážky medzi políciou a mladistvými výtržníkmi. Vďaka posilneným bezpečnostným opatreniam je však situácia pokojnejšia. Na mieste, kde sa odohrali najvážnejšie násilnosti, hliadkuje tisíc policajtov. Výtržníci napriek tomu podpálili asi 20 áut. Násilnosti prepukli po tom, ako policajná hliadka cez víkend zrazila a usmrtila dvoch mladíkov vo Villiers-le-Bel na parížskom predmestí Val-d'Oise. V reakcii na pokračujúce nepokoje francúzsky prezident Sarkozy zvolal na dnes krízové zasadnutie svojho kabinetu.

Tisíce ľudí včera v hlavnom meste Čečenska Groznyj demonštrovali na podporu ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho strany Zjednotené Rusko pred víkendovými parlamentnými voľbami. Zjednotené Rusko "všetkým ukázalo, že je to strana skutočných činov," vyhlásil čečenský vodca Ramzan Kadyrov pred zhromaždenými. Väčšinu demonštrantov tvorili študenti miestnych univerzít.

Parlament opätovne schválil novelu zákona o sociálnom poistení, ktorú do Národnej rady SR vrátil prezident Ivan Gašparovič. Poslanci pritom akceptovali pripomienku hlavy štátu, keď ponechali v novele zákona ustanovenia o možnosti vstúpiť do druhého piliera v prvom polroku budúceho roka.

Po včerajších stretnutiach predposledného 5. kola futbalovej Ligy majstrov sú známe mená ďalších štyroch istých postupujúcich do jarných vyraďovacích bojov. Po 4. kole mali zaručenú miestenku v osemfinále dva anglického veľkokluby Manchester United a Arsenal Londýn, včera sa k nim pridali aj FC Barcelona, AS Rím, Inter Miláno a FC Sevilla. V poslednom 6. kole 12. decembra, sa tak bude o účasť v osemfinále bojovať už len medzi Glasgowom Rangers a Olympique Lyon a medzi Fenerbahce Istanbul a PSV Eindhoven.
*********************************
Slnečno, na severe miestami oblačno a ojedinele snehové prehánky.Vietor od severozápadu do 5m/s neskôr zoslabne. Najvyššia denná teplota -2 až +3 st.Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -6 st.