Friday, November 30, 2007

pripravila katarína plavčanová Haváriu tureckého lietadla neprežil ani jeden z 56 ľudí na palube

10.00
Haváriu lietadla tureckej leteckej spoločnosti AtlasJetair neprežil ani jeden z 56 ľudí na palube. Dnes ráno to potvrdili zástupcovia tejto spoločnosti. Lietadlo havarovalo dnes ráno tesne pred pristátím v horách južného Turecka. Jeho trosky objavil policajný vrtuľník.

Čoraz viac ruských voličov tvrdí, že sa dostávajú pod stupňujúci sa tlak zo strany úradov a zamestnávateľov, aby v nedeľných parlamentných voľbách odovzdali hlas strane Jednotné Rusko. Kandiduje za ňu aj prezident Vladimir Putin. Predstavitelia mimovládnych organizácií tvrdia, že takáto rozsiahla kampaň je nevídaná od pádu Sovietskeho zväzu. Zamestnnci firiem dokonca dostávajú dôrazné odporúčania, aby volili Putinovu stranu.

Talianski cestujúci budú mať dnes problém s nefungujúcou hromadnou dopravou. Odborové zväzy dnes budú protestovať proti nedostatku vládnych investícií do tohto rezortu. Už včera - deň po tom, ako demonštrácia 3000 taxikárov paralyzovala centrum Ríma - sa v meste takmer vôbec nedá zohnať taxík, pričom tento výpadok postihol najmä letisko Fiumincino. Taxikári majú výhrady voči rozhodnutiu starostu Waltera Veltroniho zvýšiť počet licencií pre taxikárov.

Mattel včera zničil viac ako 160 tis. svojich hračiek po tom, ako zistil, že majú vysoký obsah olova a ohrozujú zdravie detí. Všetky hračky boli zlikvidované neďaleko Mexico City a odpad z nich sa použije ako palivo do pece na výrobu cementu. Podľa hovorcu mexickej pobočky Mattelu nedávne stiahnutie hračiek v Európe, USA a Mexiku stálo firmu už 40 mil. USD.

Všetky cigarety predávané v Európe budú čoskoro musieť byť vyrobené s použitím papieram, ktorý spomaľuje horenie. V prípade, že ju fajčiar nechá bez dozoru, cigareta zhasne. 27 vlád členských krajín EÚ už podporilo tento návrh. Do platnosti by mohol vstúpiť už začiatkom budúceho roka. Podľa údajov Európskej komisie vedú požiare súvisiace s cigaretami len v krajinách EÚ k 500 úmrtiam a 1600 zraneniam ročne. Nezahasené cigarety sú aj jednou z hlavných príčin lesných požiaroch v mnohých juhoeurópskych krajinách.

Arménsko na nátlak zahraničia odstaví svoju jedinú jadrovú elektráreň v Medzamore. Pôvodne mala slúžiť až do roku 2016, podľa odborníkov je však jej prevádzka spojená s príliš vysokým rizikom.

Tento rok zaplatíme za štedrovečerného kapra o päť až desať percent viac ako vlani. Cena za kilogram živého kapra sa bude v maloobchode pohybovať okolo sto korún. Producenti a dovozcovia zdôvodňujú zvýšenie cien rýb najmä vyššími nákladmi na krmivo. Cena niektorých druhov obilnín vzrástla v priebehu tohto roka takmer dvojnásobne. Napriek tomu, že do Vianoc chýbajú ešte takmer štyri týždne, predaj vianočných rýb sa už začal.

Slovenská zjazdárka Jana Gantnerová obsadila v slalome Európskeho pohára vo fínskom stredisku Rovaniemi za polárnym kruhom solídne 16. miesto.

V druhom slalome v hlavnom meste Laponska sa už 18-ročnej reprezentantke Ski klubu Zelené Pleso až tak nedarilo a skončila na 36. pozícii.

*******************************
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie.
Ráno v nižších polohách na niektorých miestach zamračené nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota -2 až +1 st. Slabý premenlivý vietor.