Friday, November 30, 2007

pripravila katarína plavčanová Spojené štáty naliehajú na Japonsko, aby zastavilo svoj program lovu veľrýb

12.00
Haváriu lietadla tureckej leteckej spoločnosti AtlasJetair neprežil ani jeden z 56 ľudí na palube. Dnes ráno to potvrdili zástupcovia tejto spoločnosti. Lietadlo havarovalo dnes ráno tesne pred pristátím v horách južného Turecka. Jeho trosky objavil policajný vrtuľník.

Spojené štáty naliehajú na Japonsko, aby zastavilo svoj program lovu veľrýb a získavalo informácie pre vedecký výskum iným spôsobom. Demokrati a republikáni zo Senátu poslali vo štvrtok list japonskému veľvyslancovi vo Washingtone, v ktorom krajinu žiadajú, aby "prehodnotila svoj nadchádzajúci lov na približne 1000 veľrýb vrátane viacerých chránených druhov.

Mattel včera zničil viac ako 160 tis. svojich hračiek po tom, ako zistil, že majú vysoký obsah olova a ohrozujú zdravie detí. Všetky hračky boli zlikvidované neďaleko Mexico City a odpad z nich sa použije ako palivo do pece na výrobu cementu. Podľa hovorcu mexickej pobočky Mattelu nedávne stiahnutie hračiek v Európe, USA a Mexiku stálo firmu už 40 mil. USD.

Krajský súd v Bratislave rozhodol, že vydanie údajného alžírskeho teroristu Mustafu Labsiho do Alžírska je prípustné. O vydanie požiadalo Slovenskú republiku Alžírsko, pretože tam bol odsúdený v neprítomnosti na doživotie. Alžírske orgány tiež deklarovali, že Labsiho nežiadajú, aby nastúpil na výkon trestu, ale aby sa mohlo konať nové súdne pojednávanie.

Krátko pred pol deviatou ráno prepustili z väzby z bratislavského Justičného paláca dvoch obžalovaných v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia - Davida Brtvu a Patrika Pachingera. Špeciálny súd totiž nestihol požiadať o predĺženie ich väzby. Brtva a Pachinger naďalej odmietajú skutky, z ktorých ich viní obžaloba, a tiež odmietajú aj zodpovednosť za krach nebankových subjektov. Obaja potvrdili, že sa budú naďalej zúčastňovať na pojednávaní Špeciálneho súdu, aby očistili svoje meno.

Sneženie a šmykľavé cesty zapríčinili dopoludnia viacero dopravných nehôd na západnom Slovensku. Na diaľnici medzi Bratislavou a Trenčínom sa tvorili kolóny kvôli nehodám pri Senci, Zelenči a Piešťanoch. Autána diaľnici D1 v smere z Bratislavy do Trnavy púšťajú cez odstavený jazdný pruh.

Všetky cigarety predávané v Európe budú čoskoro musieť byť vyrobené s použitím papieram, ktorý spomaľuje horenie. V prípade, že ju fajčiar nechá bez dozoru, cigareta zhasne. 27 vlád členských krajín EÚ už podporilo tento návrh. Do platnosti by mohol vstúpiť už začiatkom budúceho roka. Podľa údajov Európskej komisie vedú požiare súvisiace s cigaretami len v krajinách EÚ k 500 úmrtiam a 1600 zraneniam ročne. Nezahasené cigarety sú aj jednou z hlavných príčin lesných požiaroch v mnohých juhoeurópskych krajinách.

Tento rok zaplatíme za štedrovečerného kapra o päť až desať percent viac ako vlani. Cena za kilogram živého kapra sa bude v maloobchode pohybovať okolo sto korún. Producenti a dovozcovia zdôvodňujú zvýšenie cien rýb najmä vyššími nákladmi na krmivo. Cena niektorých druhov obilnín vzrástla v priebehu tohto roka takmer dvojnásobne. Napriek tomu, že do Vianoc chýbajú ešte takmer štyri týždne, predaj vianočných rýb sa už začal.

Prvými postupujúcimi do jarného 16-finále Pohára UEFA sa stali švédsky Helsingborg a grécky Panathinaikos, rozhodli o tom včerajšie zápasy 3. kola skupinovej fázy. Šancu už v predstihu si zaistiť postup prepásol bývalý európsky šampión Bayern Mníchov, ktorý remizoval v Brage len 1:1, či talianska Fiorentina, ktorá na ihrisku AEK Atény získala tiež po remíze 1:1 len bod.

Fanúšikovia moskovského Spartaka vyvádzali na štadióne pražskej Sparty. Počas zápasu základnej skupiny Pohára UEFA s domácim tímom sa priaznivci ruského klubu snažili vtrhnúť na trávnik, čo sa jednému z nich podarilo. Do Prahy zavítalo podľa odhadov až tri tisíc Rusov. Už na úvod duelu priletela z kotla ruského vicemajstra k stredu ihriska svetlica, ktorá len tesne minula jedného z domácich hráčov. Tesne pred prestávkou sa začala bitka, do ktorej sa pribehli zapojiť i ďalší Rusi z vedľajšieho sektora. Po 25 minútach druhého polčasu sa usporiadatelia postavili medzi oba tábory, kde vydržali až do konca. Bilancia zápasu - desať zadržaných a šesť zranených fanúšikov ruského futbalového tímu Spartak Moskva a výsledok 0:0.

*******************************
Veľká oblačnosť a na mnohých miestach snehové prehánky alebo sneženie.
Najvyššia denná teplota -2 až +1 st. Slabý premenlivý vietor.