Friday, November 30, 2007

Pripravil Michal Novák:

17:30 30.11.2007


* Británia a Sudán sú rozhádaní kvôli odsúdenej učiteľke

* Turezká armáda už môže útočiť na Irak

* Experti objavili čierne skrinky z lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na juhozápade Turecka

* Na Slovensku je 200 HIV pozitívnych ľudí

Príjemný podvečer

Tisíce Sudáncov protestovali pred prezidentským palácom proti miernemu trestu pre britskú učiteľku usvedčenú z urážky islamu a žiadali pre ňu trest smrti. Učiteľka, ktorá dovolila svojim žiakom v Sudáne pomenovať plyšového medvedíka menom Mohamed, chartúmsky súd včera odsúdil na 15 dní väzenia a vyhostenie.

Obvinenie a odsúdenie učiteľky rozhnevalo britskú vládu. Britský minister zahraničných vecí David Miliband povedal, že sa dopustila "nevinnej chyby" a vyzval na "zdravý rozum". Prípad kritizujú aj britské a americké moslimské organizácie. Hlavný moslimský duchovný vyvíjal tlak na sudánsku vládu, aby bola učiteľka určite potrestaná a prirovnal jej počínanie k "rúhaniu sa" autora Salmana Rushdieho voči prorokovi Mohamedovi.

Turecká armáda má povolenie na cezhraničný útok proti kurdským rebelom v severnom Iraku. Informoval turecký premiér Erdogan. Zútočiť majú v najbližších týždňoch. Odhaduje sa, že armáda rozmiestnila pri hranici okolo 100 000 vojakov. Impulzom pre tvrdší postup bol útok z 21. októbra, keď Kurdi napadli tureckú jednotku pri irackej hranici. 12 vojakov zabili, 17 zranili a osem zajali.

Spojené štáty musia rešpektovať rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN o Kosove alebo niesť zodpovednosť za následky. Vyhlásil srbský premiér Vojislav Koštunica s tým, že osud nepokojného Balkánu závisí od postoja USA. BR OSN má v decembri rozhodnúť o budúcom štatúte provincie Kosovo. Rokovania kosovských a srbských predstaviteľov však skončili bez výsledku, keďže Kosovčania naďalej požadujú plnú nezávislosť, čo Belehrad odmieta. Novozvolený kosovský líder nevylúčil možnosť vyhlásenia jednostrannej nezávislosti.

Tureckí experti objavili čierne skrinky z lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na juhozápade Turecka. Záznam hlasu v kokpite a letové údaje by mali objasniť príčinu havárie, pri ktorej zahynulo 56 ľudí. Trosky lietadla sa našli 12 kilometrov od plánovaného miesta pristátia, avšak mimo plánovanej trasy. Lietadlo sa zrútilo na ceste z Istanbulu do Isparty. Po tom, ako pilot informoval dispečing, že vidí letisko a je pripravený pristáť, sa stratilo z radaru. Pilot nevyslal núdzový signál. Príčinou havárie pravdepodobne neboli poveternostné podmienky, keďže v čase pádu lietadla nebola v oblasti hmla, ani silný vietor.

Severoatlantická aliancia vyzvala Rusko, aby nepodniklo nijaký jednostranný krok v súvislosti z odstúpením od kľúčovej zmluvy z obdobia studenej vojny. Zmluva obmedzuje množstvo konvenčných zbraní v Európe. Ruský prezident Vadimir Putin podpísal zákon o pozastavení plnenia zmluvy. Tento krok sa považuje za prejav ruského nesúhlasu s americkým zámerom rozmiestniť v strednej Európe protiraketový štít. Rusko po odstúpení od zmluvy pravdepodobne zvýši počet vojakov na svojich západných hraniciach.

Francúzsky denník Le Monde sa dnes vrátil k spoločnej slovensko-maďarskej policajnej akcii, počas ktorej zhabali trom pašerákom rádioaktívny urán." Tri týždne pred vstupom do schengenského priestoru táto operácia dokáže Nemcom a Rakúšanom, že budúci noví členovia sú pripravení dbať o kolektívnu bezpečnosť," píše denník. Le Monde zároveň pripomína, že spoločná slovensko-maďarská policajná operácia je dobrým znakom toho, že krajiny vedia spolupracovať aj napriek "prítomnosti slovenských nacionalistov vo vláde."

Zvuky

Na Slovensku je 208 HIV pozitívnych a 49 ľudí s AIDS. Stále patríme ku krajinám s najnižším počtom ľudí s týmto ochorením. Informovala vedúca Národného referenčného centra pre prevenciu HIV Danica Staneková. AIDS predstavuje celosvetový problém. Na svete je vyše 33 miliónov ľudí HIV pozitívnych, pričom tento rok na AIDS zomrelo asi 2 milióny.


Tento rok zaplatíme za vianočného kapra o päť až desať percent viac ako vlani. Cena za kilogram živého kapra sa bude v maloobchode pohybovať okolo sto korún. Producenti a dovozcovia majú vyššie náklady na krmivo. Cena niektorých druhov obilnín vzrástla v tomto roku takmer dvojnásobne. Napriek tomu, že do Vianoc chýbajú ešte takmer štyri týždne, predaj vianočných rýb sa už začal.

Kurzy NBS platné od tretieho decembra:
EUR1 33,16
USD1 22,46
GBP1 46,38

Sport

Na dnešnom tréningu amerického futbalového mužstva Los Angeles Galaxy pred prípravným zápasom s novozélandským mužstvom Wellington Phoenix si David Beckham vyslúžil ovácie viac ako 15 000 školákov. Keď sa bývalý kapitán anglickej reprezentácie objavil na ihrisku, najmä dievčatá hystericky kričali od vzrušenia, že vidia svoju obľúbenú superstar a módnu ikonu. Výkriky potom sprevádzali každý jeho dotyk s loptou. O ďalších hráčov Los Angeles Galaxy sa tínedžerky vôbec nezaujímali. Štadión s kapacitou 34 500 divákov je pred zápasom už takmer vypredaný.

Vedenie HC Košice sa dnes dohodlo s klubom SkiPark Kežmarok na hosťovaní útočníka Richarda Jenčíka pod Tatrami. Jenčík bude na hosťovaní v Kežmarku minimálne mesiac s možnosťou jeho zotrvania až do 31. januára 2008," uviedol riaditeľ klubu HC Košice Juraj Bakoš.
Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:

Poprad bude hrať proti Slovenskej 20, Kežmarok privíta Nitru, Liptáci sa tešia na Košičanov. Žilina pocestuje do Martina, Zvolen do Trenčína a Slovan bude hostiť Skalicu

*******************************

V noci bude prevažne oblačno a ojedinele najmä na východe slabé sneženie.
Najnižšia nočná teplota -1 až -5 st.
Slabý vietor.
Zajtra cez deň prevažne oblačno, popoludní na západe a severe ďalšie pribúdanie oblačnosti a miestami slabé zrážky, väčšinou dážď alebo dážď so snehom, na horách sneženie.
Najvyššia denná teplota 0 až +4 st., na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Slabý premenlivý vietor.