Monday, November 26, 2007

pripravila katarína plavčanová Vo Francúzsku opäť nepokoje

11.00
Rozhnevaná mládež na parížskych predmestiach podpaľovala domy, obchody a policajnú stanicu po tom, ako dvaja tínedžeri včera zahynuli pri zrážke s policajným autom. Pri nepokojoch utrpelo zranenia celkovo 21 policajtov a požiarnikov. Výtržníci podpálili policajnú stanicu v meste Villiers-le-Bel a ďalšiu v meste Arnouville zdemolovali. Výtržníci podpálili dve garáže, benzínovú pumpu a dva obchody, vydrancovali železničnú stanicu v meste Arnouville a taktiež podpálili najmenej 20 áut. Nepokoje vypukli včera večer, polícia zatkla najmenej sedem osôb.

Horná komora ruského parlamentu Federálna rada dnes v jednomyseľnom hlasovaní formálne schválila 2. marec ako dátum budúcoročných prezidentských volieb. Súčasný ruský prezident Vladimir Putin sa podľa ustanovenia ruskej ústavy nemôže uchádzať o znovuzvolenie. Zároveň viackrát zopakoval, že nepresadí zmenu ústavy vo svoj prospech, no trvá na tom, že chce byť pre ruský ľud naďalej prínosom, aj keď zatiaľ odmieta povedať akým spôsobom.

Záchranári dnes pokračujú v pátraní po 50 nezvestných pasažieroch člna, ktorý sa včera potopil na juhu Bangladéša v blízkosti mjanmarských vôd. Pri nešťastí zahynuli najmenej tri osoby, ktorých telá sa zatiaľ podarilo objaviť, informovala polícia. Čln sa potopil pri bangladéšskom Ostrove svätého Martina, na palube sa nachádzalo približne 100 osôb. Približne päťdesiatim ľuďom sa po nešťastí podarilo doplávať na breh, alebo ich zachránili posádky rybárskych člnov.

Tragická dopravná nehoda slovenského kamióna sa stala dnes ráno v Českej republike na diaľnici D5 v smere na Rozvadov. Nákladné auto sa po náraze do zvodidiel prevrátilo na bok. Vodič vypadol z kabíny a následne spadol z mosta z výšky asi 30 metrov. 27-ročný muž zomrel na následky zranení. Úsek diaľnice smerom do Nemecka bude uzatvorený minimálne do poludnia. Hasiči nevylúčili, že príčinou nehody bola námraza na vozovke, píše portál iDnes.

Slováci už tankujú lacnejšie ako česi. Dlhodobá výhoda českých vodičov oproti slovenským v podobe nižších cien palív sa v poslednom období stratila. Liter benzínu bol minulý týždeň na Slovensku už lacnejší o 50 halierov a ceny nafty sa v oboch krajinách vyrovnali. Tankovacia turistika, keď Slováci v prihraničných oblastiach chodili na palivá do Česka, sa tak už neoplatí.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatrách a vo Veľkej Fatre naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej stupnice. V ostatných pohoriach na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň. Lavíny sa môžu spustiť pri mechanickom zaťažení na extrémne strmých svahoch, prípadne malých samovoľných základových lavín na trávnatom podklade. Väčšie samovoľné lavíny sa však neočakávajú. Tendencia lavínového nebezpečenstva v najbližších 24 hodinách pri očakávanom snežení stúpa.

Slovenka Veronika Zuzulová obsadila v slalome Svetového pohára zjazdárok v kanadskom stredisku Panorama 6. miesto. Vyhrala Rakúšanka Schildová.

Aksel Lund Svindal vyhral včera večer prvý superobrovský slalom novej zimy Svetového pohára v kanadskom Lake Louise. Nórsky zjazdár slávil svoj deviaty triumf kariéry, druhý v tejto zime a prebral ním vedenie v celkovom poradí SP.

Futbalisti Slovenska sa v kvalifikácii o postup na MS 2010 v Juhoafrickej republike stretnú v 3. skupine s Českom, Poľskom, Severným Írskom, Slovinskom a San Marínom. Rozhodol o tom včerajší žreb v juhoafrickom meste Durban.

***********************************
Premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v nížinách aj dážď so snehom alebo dážď. Západný vietor do 7m/s. Najvyššia denná teplota 0 až 5 st. Na horách vo výške 1500 m poklesne teplota na -8 st.