Monday, November 26, 2007

Pripravil Michal Novák: OBSE nebude pri ruských voľbách

13:00 26.11.2007

Ruský prezident Vladimir Putin dnes obvinil Washington z toho, že stojí za bojkotom volieb zo strany západných pozorovateľov, a cieľom USA je podľa Putina voľby zdiskreditovať. Rozhodnutie volebných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe "sa uskutočnilo na odporúčanie amerického ministerstva zahraničia. V medzištátnych vzťahoch to budeme brať do úvahy," povedal Putin. Putinovo vyhlásenie prichádza týždeň pred nedeľnými parlamentnými voľbami, ktoré sa vnímajú ako referendum o tom, či má Putin zotrvať v úrade. Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe oznámila, že na voľby nevyšle svojich pozorovateľov z dôvodu meškania pri vydávaní pozvánok a cestovných dokladov.

Šéf francúzskej diplomacie Bernard Kouchner žiada Moskvu, aby vysvetlila zatknutie Garriho Kasparova počas víkendových protestov opozície v Moskve. "Viem že Kasparov neohrozoval bezpečnosť Ruska a viem, že politická budúcnosť pána Putina sa ukazuje vo veľmi dobrom svetle," vyhlásil Kouchner. Na otázku, či Rusko speje k diktatúre, Kouchner uviedol: "V Rusku sú voľby." "Aj keď majú niektoré opozičné strany problémy, nezabúdajme, odkiaľ Rusko prichádza. Pred 20 rokmi tam bola skutočná diktatúra," vyhlásil minister, ktorý žiada Moskvu, "aby podala jasné vysvetlenie toho, čo sa udialo."

Silné zemetrasenia, ktoré postihli južnú Indonéziu, si už vyžiadali najmenej tri obete a 45 zranených. Zemetrasenie so silou 6,7 zasiahlo v nedeľu v neskorých nočných hodinách ostrov Sumbawa. Opakované otrasy zničili stovky budov a vyvolali paniku.

Vo Francúzsku sa množia výzvy smerom k vláde a predmestiam, ktoré žiadajú zachovanie pokoja po tom, ako policajná hliadka cez víkend zrazila a usmrtila dvoch mladíkov. Vzťahy medzi mládežou a policajtmi na niektorých parížskych predmestiach obývaných prevažne imigrantmi sú napäté. Smrť dvoch mladých imigrantov v roku 2005 vyvolala dvojmesačné nepokoje, ktoré sa rozšírili aj do ostatných častí Francúzska.

Chorvátski vládnuci konzervatívci i opoziční sociálni demokrati hovoria o zostavení novej vlády, keďže takmer úplné výsledky nedeľných parlamentných volieb nemajú jednoznačného víťaza. Oba tábory majú ďaleko k získaniu väčšiny v parlamente a budú sa musieť obrátiť na spojencov. Lídri oboch najväčších strán vyhlásili, že tak urobia, a podľa všetkého majú obaja šancu zostaviť vládu.

Slovensko je podľa vládneho splnomocnenca pre otázky vodného diela Gabčíkovo Gabriela Jenčíka rozčarované z toho, že maďarská strana odmieta rokovať o pripomienkach k nášmu návrhu dohody o vodnom diele. Podľa neho maďarská strana chce rokovať len o jednom riešení, ktoré by bolo výhodné len pre Maďarsko. "To znamená bez dolného stupňa," zdôraznil.

O takmer 16 miliónov korún pripravila 50-ročná živnostníčka z Liptovského Mikuláša minimálne 28 ľudí. Kuriózne je, že medzi jej obeťami sú aj policajti. S podvodmi začala ešte v roku 2004. Svojim obetiam sa predstavovala ako členka predstavenstva Stavebného bytového družstva a pod zámienkou sprostredkovania kúpy, resp. odkúpenia bytov či pozemkov vyberala od záujemcov zálohy. Peniaze dostávala na účet, prípadne si ich preberala osobne. Za mrežami môže stráviť desať až pätnásť rokov.

Slováci už tankujú lacnejšie ako česi. Dlhodobá výhoda českých vodičov oproti slovenským v podobe nižších cien palív sa v poslednom období stratila. Liter benzínu bol minulý týždeň na Slovensku už lacnejší o 50 halierov a ceny nafty sa v oboch krajinách vyrovnali. Tankovacia turistika, keď Slováci v prihraničných oblastiach chodili na palivá do Česka, sa tak už neoplatí.

Sport

Vedenie HK Ardo Nitra nie je spokojné s výkonmi a výsledkami mužstva v najvyššej hokejovej súťaži. Klub spod Zobora je v tabuľke na 10. mieste. Nitrania v nedeľu prehrali s Košicami doma 1:5. "Po zápase opustili mužstvo minimálne Tomáš Špila, už pred stretnutím dostal možnosť hľadať si nový angažmán Garip Saliji. Zrejme budeme v tomto trende pokračovať - povedal riaditeľ HK Ardo Ján Plandora.

***********************************

Popoludní má byť premenlivá veľká oblačnosť a na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky, v nížinách aj dážď so snehom alebo dážď.
Najvyššia denná teplota 1 až 6 st, na severe okolo nuly.
Západný až severozápadný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami okolo 55 km/h.