Friday, November 30, 2007

Pripravil Michal Novák: Našli sa čierne skrinky z havarovaného lietadla

14:00 30.11.2007

Tureckí experti objavili čierne skrinky z lietadla, ktoré sa dnes zrútilo na juhozápade Turecka. Záznam hlasu v kokpite a letové údaje by mali objasniť príčinu havárie, pri ktorej zahynulo 56 ľudí. Trosky lietadla sa našli 12 kilometrov od plánovaného miesta pristátia, avšak mimo plánovanej trasy. Lietadlo sa zrútilo na ceste z Istanbulu do Isparty. Po tom, ako pilot informoval dispečing, že vidí letisko a je pripravený pristáť, sa stratilo z radaru. Pilot nevyslal núdzový signál. Príčinou havárie pravdepodobne neboli poveternostné podmienky, keďže v čase pádu lietadla nebola v oblasti hmla, ani silný vietor.

Francúzsky denník Le Monde sa dnes vrátil k spoločnej slovensko-maďarskej policajnej akcii, počas ktorej zhabali trom pašerákom rádioaktívny urán." Tri týždne pred vstupom do schengenského priestoru táto operácia dokáže Nemcom a Rakúšanom, že budúci noví členovia sú pripravení dbať o kolektívnu bezpečnosť," píše denník. Le Monde zároveň pripomína, že spoločná slovensko-maďarská policajná operácia je dobrým znakom toho, že krajiny vedia spolupracovať aj napriek "prítomnosti slovenských nacionalistov vo vláde."

Pre Generálny štrajk zamestnancov dopravy, ktorí požadujú vyššie investície do rezortu, zrušili stovky letov a železničných, lodných a autobusových spojení po celom Taliansku. Štátna letecká spoločnosť Alitalia pred štvorhodinovým štrajkom zamestnancov, ktorý sa začal o 11, zrušila vyše 200 vnútroštátnych a medzinárodných letov. Druhá najväčšia spoločnosť Air One informovala, že s istotou uskutoční iba deväť letov. Lodné spojenia boli odložené o 24 hodín.

Talianska energetická spoločnosť Enel a francúzska EDF podpíšu jadrový kontrakt za dve miliardy eur. Informuje o tom francúzsky ekonomický denník Les Echos. K podpisu má dôjsť pri príležitosti francúzsko-talianskeho summitu, ktorý sa dnes začal v juhofrancúzskom meste Nice.
Ministri dnes na mimoriadnej schôdzi vlády jednomyseľne schválili návrh na spojenie hlasovania Národnej rady SR o zákone o štátnom rozpočte na budúci rok s hlasovaním o dôvere vláde Roberta Fica. Premiér chce týmto krokom ukázať občanom, že kabinet má dôveru parlamentu. Zároveň vyjadril presvedčenie, že poslanci vyslovia vláde dôveru.

V budúcom roku sa pre domácnosti cena zemného plynu oproti priemernej tohtoročnej cene nebude meniť. Rozhodol o tom Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Úrad však zatiaľ nestanovil ceny za teplo na budúci rok.

Cez víkend bude v prevádzke 15 stredísk pre Lyžiarov. K šiestim lyžiarskym strediskám, ktoré sú v prevádzke dnes, pribudne cez víkend ďalších deväť. Dnes sú pre lyžiarov otvorené Štrbské Pleso, Snowparadise Veľká Rača, Donovaly-Záhradište, Martinské hole, Vrátna dolina-Chleb a Roháče-Spálená. V prvých troch spomínaných strediskách sú veľmi dobré, vo zvyšných dobré podmienky na lyžovanie

Tento rok zaplatíme za vianočného kapra o päť až desať percent viac ako vlani. Cena za kilogram živého kapra sa bude v maloobchode pohybovať okolo sto korún. Producenti a dovozcovia majú vyššie náklady na krmivo. Cena niektorých druhov obilnín vzrástla v tomto roku takmer dvojnásobne. Napriek tomu, že do Vianoc chýbajú ešte takmer štyri týždne, predaj vianočných rýb sa už začal.

Sport

Vedenie HC Košice sa dnes dohodlo s klubom SkiPark Kežmarok na hosťovaní útočníka Richarda Jenčíka pod Tatrami. Jenčík bude na hosťovaní v Kežmarku minimálne mesiac s možnosťou jeho zotrvania až do 31. januára 2008," uviedol riaditeľ klubu HC Košice Juraj Bakoš.

Dnes sa hrá ďalšie kolo hokejovej extraligy:
Poprad bude hrať proti Slovenskej 20, Kežmarok privíta Nitru, Liptáci sa tešia na Košičanov. Žilina pocestuje do Martina, Zvolen do Trenčína a Slovan bude hostiť Skalicu

*******************************
Popoludní bude veľká oblačnosť až zamračené a na mnohých miestach občasné sneženie.
Na západe čiastočné zmenšovanie oblačnosti.
Najvyššia teplota -2 až +2 st.
Na východe južný, na západe postupne severozápadný vietor do 20 km/h.