Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák: K Vietnamu sa blíži tajfún

14:00 22.11.2007

Vietnam sa pripravuje evakuáciu približne 500 tisíc ľudí pred silným tajfúnom, ktorý smeruje k jeho južnému pobrežiu. Sprevádza ho vietor s rýchlosťou 133 kilometrov za hodinu. Tisíce vietnamských vojakov zmobilizovali na pomoc obyvateľstvu, 200 tisíc rybárov a takmer 40 tisíc lodí sa muselo vrátiť do prístavu. Tajfún by mal územie zasiahnuť koncom týždňa.

Britská kráľovná Alžbeta II. s manželom navštívila v Ugande kliniku, v ktorej liečia chorých na AIDS. Uganda je prvá krajina v subsaharskej Afrike, ktorá zaznamenala zníženie počtu pacientov infikovaných HIV medzi dospelými. Alžbeta II. neskôr vystúpila v ugandskom parlamente. Vzdala tiež hold Ugande za vyslanie 1500 vojakov mierových jednotiek do Somálska. Uganda tak urobila ako jediná krajina Africkej únie.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso dnes uviedol, že silné euro, ktoré sa nachádza na rekordných hodnotách voči doláru, je problémom pre európskych exportérov. " Dolár dnes oslabil voči euru na rekordné minimum ako aj na historické minimum voči košu šiestich hlavných svetových mien. V neprospech americkej meny taktiež hrajú predpovede spomalenia ekonomického rastu USA v budúcom roku.

Majetok bývalého šéfa nebankových subjektov, odsúdeného Vladimíra Fruniho, začnú prevážať z Chorvátska na Slovensko už tento mesiac. Ministerstvo spravodlivosti podniklo právne kroky, všetko ostatné okolo prepravy zabezpečuje Národná ústredňa Interpol. "Prevoz majetku sa uskutoční v troch etapách.

Premiér Robert Fico požiadal dnes ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Premiér by takýto postup Jureňu považoval za prejav vysokej politickej kultúry a privítal by to. Pokiaľ minister pôdohospodárstva takýto krok neurobí, Fico zajtra podá prezidentovi návrh na jeho odvolanie z funkcie. Premiér dnes pre médiá zopakoval, že si je vedomý dôsledkov pre vládnu.

Chovatelia oviec a kôz stoja za Jureňom. Je im ľúto najmä výzvy Roberta Fica na odstúpenie ministra pôdohospodárstva. Podľa družstva je dôvodom najmä to, že rezort pôdohospodárstva po dlhých neúrodných rokoch začal riadiť minister, ktorý za krátky čas dosiahol vo svojej funkcii niekoľko výrazných úspechov a pozdvihol živočíšnu výrobu na nevídanú úroveň.

Šéf Ministerstva vnútra Robert Kaliňák dnes navštívil Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave, aby sa informoval o včerajšom incidente novinárky kazašského pôvodu s bratislavskou políciou. Pre médiá uviedol, že " incident ho osobne mrzí bez ohľadu na to, či bol zákrok polície zákonný alebo nezákonný, voči slovenskému občanovi alebo cudziemu štátnemu príslušníkovi." Nezávislá inšpekcia začala podľa Kaliňákových slov vyšetrovať prípad a prvé informácie by mohli byť k dispozícii na budúci týždeň.

Sport

Tretím trénerom v hokejovej Slovnaft extralige, ktorý v tejto sezóne predčasne skončil, sa stal kouč MsHK Žilina Vladimír Hiadlovský. Vedenie klubu sa s ním na tomto kroku dohodlo po vzájomnej dohode a hľadá mu iné miesto v štruktúrach klubu. Na jeho post nastúpil jeho asistent Richard Turaz.

Dni Steva McClarena na trénerskej lavičke anglickej futbalovej reprezentácie sú spočítané. Odvolanie spečatilo dnes mimoriadne zasadnutie výkonného výboru Anglickej futbalovej asociácie. Ostrovania nestačili v domácom prostredí na reprezentáciu Chorvátska, ktorej podľahli 2:3. McClaren mal podpísanú zmluvu do roku 2010, odstupné za zrušenie kontraktu je približne 2,5 milióna libier.

*****************

Popoludní má byť polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, ojedinele i s mrholením.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 4 st.
Východný až juhovýchodný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h), na juhozápade miestami okolo 8 m/s (30 km/h).