Wednesday, November 21, 2007

pripravila katarína plavčanová Maďarskí železničiari ukončili na poludnie dnešný šesťhodinový štrajk

15.00
Lídri 16 ázijských krajín vrátane Číny a Indie v stredu podpísali pakt o ochrane životného prostredia. Prisľúbili v ňom zasiahnuť proti zmenám podnebia. Členské krajiny sa taktiež zaviazali k podpore využívania jadrovej energie pod dohľadom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, k rozvoju alternatívnych zdrojov energie a čistejším technológiám pri využívaní fosílnych palív.


Maďarskí železničiari ukončili na poludnie dnešný šesťhodinový štrajk. Protestovali proti zámerom vlády zrušiť lokálne železničné trate, v Maďarsku počas štrajku nepremávali osobné, ani nákladné vlaky. Prácu prerušili na podnet Slobodnej odborárskej organizácie pracovníkov železníc a Odborárskeho zväzu železničiarov. Predseda odborov István Gaskó a Dezsö Simon označili štrajk za úspešný. Štrajk sa dotkol vyše 1200 spojov osobnej vlakovej prepravy.

Protestujúci oznámili, že na niektoré diaľnice umiestnia cestné zátarasy, ktoré spomalia dopravu. Na dnes večer bola ohlásená demonštrácia pred parlamentom, na ktorú by mali prísť desaťtisíce ľudí.


Sieť francúzskych vysokorýchlostných železničných spojení poškodili v noci nadnes viaceré sabotáže, čo spôsobilo rozsiahle meškania. Informovala o tom agentúra Reuters. Takmer polovica vysokorýchlostných vlakov TGV dnes nepremávala, v Paríži nefungujú početné spojenia metra. V okolí hlavného mesta sa vytvárajú dlhé zápchy.


Bangladéšskej armáde sa dnes podarilo dostať do všetkých oblastí južného pobrežia zasiahnutých cyklónom Sidr. Vietor rýchlosťou 240 km/hod., prudký dážď a šesťmetrová prílivová vlna, ktorá ničila všetko, čo jej stálo v ceste, mohli zabiť až 10 000 ľudí. Skoro štyri milióny ľudí zostali bez dostatočných zásob potravín, pitnej vody a prístreškov. "Skaza a deštrukcia domov, ciest, stromov a úrody je nepredstaviteľná," vyhlásil líder bangladéšskej krízovej vlády Fachruddin Ahmed v televíznom prejave. Krajina podľa neho "čelí národnej kríze".


Záplavy v Papue - Novej Guiney si od minulého týždňa vyžiadali 163 ľudských životov, desať zomrelo od hladu, tisíce obyvateľov zostali bez strechy nad hlavou. Povodne v tichomorskom štáte spôsobil tropický cyklón. Prúdy vody strhli cesty v odľahlých oblastiach krajiny, čo sťažuje záchranné práce. Pomoc z hlavného mesta Port Moresby sa do vzdialených dedín dostáva len dnes prostredníctvom helikoptér.
Nové výhražné video voči Rakúsku a Nemecku sa dostalo do rúk rakúskej televíznej stanice ORF. Islamskí extrémisti v ňom vyzývajú Nemecko a Rakúsko, aby stiahli svojich vojakov z Afganistanu. Poslúži to len k bezpečnosti vo vašej krajine. To isté platí pre Rakúsko," uvádza sa vo videu.


Dva ľudské životy vyhasli dnes pri dopravnej nehode, ktorá sa stala dnes ráno na cestnom ťahu I/18 za obcou Sučany pri Martine. Doposiaľ zistené skutočnosti nasvedčujú tomu, že 22-ročný vodič Škody Felicie smerujúci od Ružomberka na Martin pri predchádzaní kolóny vozidiel sa nestihol zaradiť do svojho jazdného pruhu. Čelne sa zrazil s oprotiidúcim žeriavom Tatra 148, ktorý išiel od Martina.

Slovenskí futbaloví fanúšikovia predsa budú môcť sledovať v TV dnešný zápas Slovenska v kvalifikácii ME 2008 na pôde San Marína. Stretnutie odvysiela v priamom prenose STV 2 od 20.30.
***********************************
NOC:
Polooblačno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto.
Najnižšia nočná teplota +4 až 0, v dolinách a kotlinách miestami okolo -2 st.
Juhovýchodný až južný vietor 3 až 6 m/s (10 až 20 km/h), na juhozápade spočiatku miestami ešte okolo 8 m/s(30 m/h). Na hrebeňoch hôr okolo 15 m/s(55 km/h).

ŠTVRTOK:
Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto a ojedinele mrholenie alebo slabý dážď.
Najvyššia denná teplota 5 až 10, pri dlhšie trvajúcej hmle 1 až 4 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +8 st.
Východný až juhovýchodný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).