Thursday, November 22, 2007

Pripravil Michal Novák: McClaren už nie je trénerom Anglicka

12:00 22.11.2007

Rok po smrti bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka je vyšetrovanie jeho úmrtia v slepej uličke a vzťahy medzi Britániou a Ruskom výrazne ochladli a pripomína časy studenej vojny. Litvinenkova otrava rádioaktívnou látkou v Londýne sprvu vyvolala zdesenie. Po tom, čo Moskva odmietla vydať hlavného podozrivého v prípade Andreja Lugového, Londýn zaviedol určité obmedzenia na udeľovanie víz. Rok po Litvinenkovej smrti bývalý agent a biznismen Lugový naďalej zostáva v Rusku, kandiduje na poslanca a vedie kampaň v médiách.

Silné zemetrasenie so silou 6,7 otriaslo východom Papuy-Novej Guiney. Zatiaľ nie sú žiadne informácie o škodách či obetiach.

Neznámy útočník postrelil a vážne zranil kandidáta ruskej opozičnej strany, ktorý bude v decembrových parlamentných voľbách kandidovať. Postrelili ho včera večer pri vchode do jeho bytu. Babajev utrpel strelné zranenia, najmenej jedno do hlavy, a momentálne je na respirátore. Jeho stav je podľa vyjadrení lekárov vážny, ale stabilizovaný.

Francúzske regionálne odbory železničnej dopravy postupne hlasujú za ukončenie štrajku železničiarov. Do ulíc však majú vyjsť funkcionári, ktorí odmietajú o znižovanie stavov v štátnej správe. V krajine naďalej trvá napätie na školách a univerzitách, ktoré odmietajú návrh zákona o autonómii univerzít.

Premiér Robert Fico požiadal dnes ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu, aby dobrovoľne odstúpil z funkcie. Premiér by takýto postup Jureňu považoval za prejav vysokej politickej kultúry a privítal by to. Pokiaľ minister pôdohospodárstva takýto krok neurobí,
Fico zajtra podá prezidentovi návrh na jeho odvolanie z funkcie.

Už druhý prepad banky zaevidovali dnes pred 10:00 v Bratislavskom kraji. Ozbrojený, maskovaný muž prepadol pobočku banky v Dunajskej Lužnej. Páchateľ so šedou kuklou na hlave si v žltej taške odniesol niekoľko stotisíc korún. Prvá lúpež sa stala okolo 09:15 na Kazanskej ulici v Bratislave, odkiaľ si ozbrojený muž odniesol niekoľko stotisíc korún a s peniazmi v bielej igelitovej taške ušiel smerom na Stavbársku ulicu.

Sport

Dni Steva McClarena na trénerskej lavičke anglickej futbalovej reprezentácie sú spočítané. Odvolanie spečatilo dnes mimoriadne zasadnutie výkonného výboru Anglickej futbalovej asociácie. Ostrovania nestačili v domácom prostredí na reprezentáciu Chorvátska, ktorej podľahli 2:3. McClaren mal podpísanú zmluvu do roku 2010, odstupné za zrušenie kontraktu je približne 2,5 milióna libier.

NHL:
Tampa Bay - New York Rangers 1:2 - Ivan Baranka (NYR) 0+1
Columbus - Florida 2:5 - Richard Zedník (FLO) 0+1
Minnesota - Vancouver 2:4 - Marián Gáborík (MIN) 2+0
Washington - Atlanta 1:5 - Marián Hossa (ATL) 0+2

*****************

Popoludni ma byt Polojasno až oblačno. V nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, ojedinele i s mrholením.
Najvyššia denná teplota 6 až 11, pri dlhšie trvajúcej hmle alebo nízkej oblačnosti okolo 4 st.
Východný až juhovýchodný vietor 5 až 20 km/h.